Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DDV

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 20.02

8 let

Državljanska lista ne podpira predloga za dvig DDV

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izvršilni odbor DL je sklenil, da v stranki ne podpirajo predloga finančnega ministra Uroša Čuferja za dvig stopenj davka na dodano vrednost (DDV), je dejal predsednik DL Gregor Virant.

Koaliciji in vladi predlagajo, naj takoj začnejo z iskanjem ukrepov na strani javne porabe in da se z novim letom uvedejo davčne blagajne. Virant je poudaril, da se je DL za tak sklep odločila brez glasu proti. "Ne moremo v tako kratkem času dvakrat zapored dvigniti DDV in s tem še bolj obremeniti gospodarstvo, ki že tako nima dovolj kisika za dihanje," je dodal.

Virant: Ne rušimo koalicije Po njegovi oceni se mora vlada lotiti zlasti ukrepov na izdatkovni strani, ne pa da "vedno izbiramo linijo najmanjšega odpora in dvigujemo davke". Ob tem poudarja, da mora Čufer, ki da je tudi glavni odgovoren za padec nepremičninskega zakona na ustavnem sodišču, priti pred njih s paketom ustreznih ukrepov, o katerih bodo potem razpravljali.

Izpostavil je, da DL s to odločitvijo ne ruši koalicije in niti ne izstopa iz nje, pričakuje pa predloge, ki bodo sprejemljivi za slovensko gospodarstvo in s tem tudi za DL.

Na vprašanje, ali v stranki dviga tega davka v nobenem primeru ne bi podprli - tudi če bi bile stopnje zvišane nekoliko manj - pa Virant ni želel konkretno odgovoriti. Dejal je le, da so se za zdaj opredeljevali do predloga, ki je na mizi.

"Za dvig DDV bi bilo treba spremeniti koalicijsko pogodbo" Koalicija je enotno zatrjevala, da bodo prebrodili težavo, ki je nastala po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine na ustavnem sodišču in jim bo uspelo nadomestiti okoli 200 milijonov evrov izpada v proračunu, a vendarle se je tudi tokrat pokazala različnost njihovih programskih stališč.

Znano je, da od koalicijskih partnerjev dvigu davkov oziroma uvajanju novih najbolj nasprotuje DL, k temu so se partnerji - ravno na željo te stranke - zavezali tudi v prenovljeni koalicijski pogodbi.

Tako je Virant danes že pojasnil, da bi bilo za dvig DDV treba spremeniti koalicijsko pogodbo. Opozoril je tudi, da je takšen ukrep za njihovo stranko zelo velik problem, ki ga kot liberalci ne morejo kar tako sprejeti. Po njegovem mnenju je treba izkoristiti drug manevrski prostor, preden se "useka po gospodarstvu in potrošnikih".

Podobno kot v DL tudi v gospodarstvu, ki jih je napovedani dvig DDV močno razburil, rezerve vidijo v javni porabi in pri davčnih blagajnah.

DDV naj bi bil višji že maja Ostali koalicijski partnerji Čuferjevemu predlogu niso izražali nasprotovanja, čeprav še čakajo na natančne izračune. Te naj bi Čufer predstavil do četrtka.

Splošna stopnja DDV naj bi po predlogu znašala 24 odstotkov (zdaj 22 odstotkov), znižana stopnja, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa 10 odstotkov (zdaj 9,5 odstotka). Ukrep naj bi začel veljati s 1. majem.

V četrtek naj bi vlada tudi nameravala predlagati takšen dvig DDV, a zaradi nasprotovanja DL do tega očitno ne bo prišlo.

Ne spreglejte