Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 10. 2011,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 10. 2011, 18.27

8 let

Državljanska lista Gregorja Viranta na zmago na parlamentarnih volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gregor Virant in njegovi podporniki so v Ljubljani ustanovili stranko Državljanska lista Gregorja Viranta, s katero se bodo podali na prihajajoče parlamentarne volitve.

Za predsednika stranke so na ustanovitvenem kongresu pričakovano izvolili Gregorja Viranta, za podpredsednika pa ekonomista Janeza Šušteršiča.

"Konec delitev na leve in desne" Virant je prepričan, da so državljanom danes dali novo ponudbo na političnem prizorišču in da prinašajo nekaj drugačnega, zlasti zato, ker se nočejo "deliti na leve in desne". "Čutim velikanske količine pozitivne energije, ki se sprošča, ne samo na današnjem ustanovnem kongresu, temveč v Sloveniji nasploh," je po končanem ustanovitvenem kongresu stranke v izjavi novinarjem povedal Virant.

Na volitvah gredo na zmago Kot je dejal, gredo na zmago na volitvah. Sedaj se ukvarjajo s programom, ob čemer napoveduje, da bo vso energijo sedaj usmeril v izbor najboljših kandidatov za poslance. Negativne kampanje s strani drugih strank se ne bojijo, ker nihče od njih "ni naredil nič slabega v svojem javnem udejstvovanju", pravi Virant. Če pa bo prišlo do "nizkih udarcev in do blatenja", se s tem ne bodo ukvarjali.

Kandidati ljudje iz vseh sfer Predsednik novoustanovljene stranke zatrjuje, da so med kandidati ljudje iz vseh sfer. Med njimi je sicer tudi nekaj vidnejših imen iz javnega sektorja, denimo glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič. Toda Virant se ne boji očitkov, da politizirajo javno upravo, je dejal. Med kandidati in podporniki imajo sicer uspešne ljudi iz javnega sektorja, a tudi izjemne gospodarstvenike.

Ideja za akcijo v glavah štiričlanske skupine V uvodnem nagovoru na kongresu je Virant pojasnil, da se je ideja za akcijo rodila v glavah štiričlanske skupine, torej njega, Rada Pezdirja, Marka Pavlihe in Janeza Šušteršiča. Toda potreba za akcijo je bila po njegovih besedah v zraku dolgo časa, saj stotisoči državljani nimajo prave izbire na volitvah. Vnovič je poudaril, da jim je dovolj delitve, teorij zarot in drugih negativnosti, ampak bi radi dosegli profesionalno in učinkovito vodenje države ter politiki vrnili ugled.

Močan volilni štab brez kapitalskega zaledja Danes, 12 dni po dokončni odločitvi za vstop v volilno tekmo, ugotavlja, da so v tem času postavili močan volilni štab, in sicer brez kapitalskega zaledja, oblikovali program in našli nabor "imenitnih kandidatov". V tem času so se po Virantovih besedah na javnomnenjskih anketah dvignili na drugo mesto in "vodečim dihajo za ovratnik". Medtem so se odločili za ustanovitev stranke.

"Če nam je v 12 dneh uspelo vse to, kaj vse nam lahko uspe v enem ali dveh vladnih mandatih," sprašuje Virant, ki sicer še napoveduje, da bo po volitvah njihova prioriteta upravljanje države, ne pa stranke.

Šušteršič: Nikoli si nisem predstavljal, da bom kdaj podpredsednik stranke Podpredsednik stranke Šušteršič je po kongresu v izjavi novinarjem povedal, da si "nikoli v življenju ni predstavljal, da bo kdaj podpredsednik stranke. Še manj pa, da je to lahko tako prijetna zadeva". Na volitvah po njegovih besedah gredo na čim boljši rezultat. Zadnje javnomnenjske ankete jih uvrščajo med prve tri, zato pričakujejo "eno od medalj". Če je ne bo, bodo razočarani, saj bo to pomenilo, da so naredili nekaj narobe, pravi podpredsednik novoustanovljene stranke.

Pavliha: Ljudje so naveličani strank in delitev na naše in vaše Marko Pavliha izpostavlja, da so ljudje melanholični, naveličani strank, prepiranja ter delitve na naše in vaše. Zdaj je očitno zavel neki drug veter, ocenjuje ter ugotavlja, da je sedaj na njih velika odgovornost, da bodo pričakovanja upravičili.

Potrdili volilni program in izvolili organe stranke Člani kongresa so danes potrdili tudi volilni program in poleg vodstva izvolili organe stranke. Za svetovalca izvršnega odbora, v katerem so Virant, Šušteršič in Jani Soršak, so določili podjetnika Iva Boscarola.

Boscarol bo strankina "slaba vest" Ta je danes tudi nagovoril zbrane in povedal, da bo kot neodvisen in nestrankarski človek od strani opazoval delo Virantove stranke in bo nekakšna njihova "slaba vest". Ne bo niti član stranke niti kandidat, vendar bo podpiral vse njihove dobre predloge, je pojasnil. Prepričan je, da bo Virantova stranka na volitvah zmagala z veliko prednostjo. Upa pa, da bodo v stranki delali to, kar sedaj predstavljajo, sicer ne bodo po njegovih besedah razočarali le njega, temveč veliko večino Slovencev.

Izvoljeni člani sveta stranke, Virant pojasnil financiranje Kongres je danes izvolil tudi člane sveta stranke, in sicer Aleksandro Markovič Predan, Katarino Hočevar, Marka Pavliho, Janka Jenka, Fidela Krupiča, Tino Zajec in Tomaža Štiha.

Glede financiranja kampanje je predsednik novoustanovljene stranke pojasnil, da so sprva ustanovili društvo, ki je odprlo poseben račun, na katerega zbirajo donacije fizičnih in pravnih oseb. Donacije zbirajo pod zakonskim limitom, torej do 1900 evrov. Ko jih bodo zbrali dovolj, bodo začeli plačevati račune, je pojasnil Virant.

Ne spreglejte