Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 2. 2021,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

25

Natisni članek

vlada Uroš Urbanija UKOM Slovenska tiskovna agencija

Četrtek, 25. 2. 2021, 10.59

3 leta, 1 mesec

Društvo novinarjev zaradi STA kritično do Ukoma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,76

25

Uroš Urbanija | V DNS menijo, da poskuša Ukom pod vodstvom Uroša Urbanije finančno destabilizirati STA. | Foto STA

V DNS menijo, da poskuša Ukom pod vodstvom Uroša Urbanije finančno destabilizirati STA.

Foto: STA

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da je odločitev vladnega urada za komuniciranje (Ukom), ki je zavrnil plačilo januarskega zahtevka Slovenske tiskovne agencije (STA) za opravljeno javno službo, le še en manever direktorja Ukoma Uroša Urbanije, ki želi s finančnimi pritiski destabilizirati STA. Na Ukomu medtem poudarjajo, da za plačilo nimajo pravne podlage.

Medtem ko na Ukomu navajajo, da je pogoj za izplačilo računa za opravljeno javno službo STA nova pogodba, pa v DNS opozarjajo, da to ne drži, saj sedmi protikoronski zakon izrecno določa, da ima STA v letu 2021 zagotovljeno financiranje na podlagi sprejetega poslovnega načrta STA ne glede na to, ali je z ustanoviteljem sklenila pogodbo. Pravna podlaga za izplačilo je neposredno sedmi protikoronski zakon, izplačnik pa je ustanovitelj, to je Republika Slovenija, ki jo zastopa vlada.

STA
Novice Ukom zavrnil plačilo računa za opravljanje javne službe STA v januarju

Ukom: Pravne podlage za plačilo storitev ni

Iz Ukoma so v sredo sporočili, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA za januar. Zapisali so, da za to nimajo pravne podlage, ker pogodba za opravljanje javne službe STA med Ukomom in STA letos ni bila podpisana. Sporočili so tudi, da so konec januarja izpolnili vse obveznosti do STA za lansko leto.

Ukom je sicer že lani zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije. Za to se je Ukom lani odločil po tem, ko od STA ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica.

Iz Ukoma so v sredo sporočili, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA za januar. Zapisali so, da za to nimajo pravne podlage. | Foto: STA , Iz Ukoma so v sredo sporočili, da so zavrnili plačilo za opravljanje javne službe STA za januar. Zapisali so, da za to nimajo pravne podlage. Foto: STA ,

Potem ko je sedmi protikoronski zakon naložil plačilo zapadlih obveznosti in določil financiranje STA iz državnega proračuna v primeru, da pogodba med STA in Ukomom ne bo sklenjena, pa se je Ukom obrnil na Evropsko komisijo po mnenje, ali je takšno financiranje STA skladno s pravili EU o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči.

Evropski komisarki za konkurenco ter za vrednote in preglednost sta na to sporočili, da so slovenske oblasti same pristojne za preverjanje pravil in izvrševanje državne pomoči STA brez odobritve Evropske komisije, kar počnejo že skoraj deset let. Vlada je nato 14. januarja na podlagi sporočila evropske komisarke Margrethe Vestager začasno odobrila izplačilo STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: DeSUS ne bo članica KUL

Sindikat novinarjev: Ukom se spreneveda in odlaga plačilo v nasprotju z zakonom

Tudi v Sindikatu novinarjev Slovenije vlado pozivajo k spoštovanju zakonov in jasno zapisane obveznosti ustanovitelja, da bo zagotovil financiranje javne službe STA. Tudi po njihovem mnenju se na Ukomu sprenevedajo in plačilo odlagajo v nasprotju s sedmim protikoronskim zakonom. Kot opozarjajo, je zakonodajalec izrecno predpisal, da bo ustanovitelj svoje obveznosti do javne službe izpolnil neposredno na podlagi zakona. Ob tem obsojajo pritiske na institucionalno in uredniško neodvisnost STA ter ogrožanje obstoja javne službe s pogojevanjem proračunskih sredstev. (STA)

Do poteze Ukoma kritični tudi zaposleni na STA

Do poteze Ukoma so v javnem pismu kritični tudi v uredništvu, svetu delavcev in sindikatu novinarjev STA. Tudi oni so prepričani, da je iz zadnje poteze Ukoma mogoče razumeti, da se nadaljuje poskus razgradnje in uničenja STA, zaposlene pa se postavlja v položaj, ko se spet sprašujejo o svoji socialni situaciji. Kot poudarjajo, bi moralo celotno družbo skrbeti, ko trenutni predstavniki ustanovitelja kljub večkrat izraženim opozorilom domače ter tuje medijske in politične javnosti o ogrožanju medijske svobode odkrito napovedujejo kršitev zakonov, ki jih je z veliko večino izglasoval državni zbor.

Spomnili so, da so poslanci v sedmem protikoronskem zakonu določili, da je treba poskrbeti za zakonsko določeno financiranje javne službe, ki jo izvaja STA. Kot so poudarili, je STA pred 30 leti zrasla skupaj s samostojno državo in je vse do zdaj opravljala ter še vedno opravlja delo enega najbolj objektivnih slovenskih medijev. "Predstavniki zaposlenih na STA zato zavračamo blatenje našega dela brez razloga in z enim samim ciljem, da bi poročali izključno po želji trenutne oblasti," so zapisali organi STA.

"Naj spomnimo, da aktualna vlada ni naš lastnik, pač pa je naš ustanovitelj Republika Slovenija, zato ne moremo pristajati na kakršnekoli diktate o tem, kako in o čem poročati. Še naprej bomo objektivno poročali o vsem, kar je v interesu domače in tuje javnosti. Predstavnike koalicijskih strank zato sprašujemo, ali bodo dovolili nadaljnjo razgradnjo slovenskega medijskega prostora ali pa nameravajo, vsaj tisti, ki so to počeli do zdaj, zagotoviti, da se financiranje STA ne ustavi in se spoštuje večinsko voljo poslancev državnega zbora. Enako sprašujemo tudi predsednika republike in predsednika državnega zbora, ki bi morala biti prva varuha mlade, vendar očitno še vedno ne dovolj stabilne demokracije v Sloveniji," so še poudarili.

Ne spreglejte