Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 11. 2013,
12.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

odstop Tomaž Gantar

Torek, 26. 11. 2013, 12.08

8 let

Društvo Integriteta: Zloraba zdravstva za zasebno korist

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na odstop ministra za zdravje Tomaža Gantarja so se odzvali tudi v Društvu Integriteta, ki opozarja na vedno pogostejšo zlorabo javnega zdravstva za zasebno korist.

Zdravstveni sistem je tarča močnih interesnih skupin, ki preprečujejo strukturne spremembe in vplivajo na procese odločanja na škodo uporabnikov sistema, ugotavljajo v društvu in dodajajo, da je vlada tista, ki mora zagotoviti, da se sistemske spremembe sprejmejo takoj, saj se razmere poslabšujejo.

"Odstop ministra za zdravje kaže na neurejenost sistema in nemoč za doseganje večje transparentnosti in nosilcev moči. Prisotnost močnih zasebnih interesov, ki obvladujejo slovensko zdravstvo, je razvidna že dlje časa, vendar je volja odgovornih za zamejevanje vplivov in zagotavljanje transparentne porabe denarja še vedno šibka," je zapisal generalni sekretar društva Vid Doria.

V društvu so razočarani smo nad aktivnostmi, ki jo vlade, pristojni in politika že leta namenjajo ureditvi zdravstva v Sloveniji. Pojav "ujetosti države" je v tem primeru še kako viden, saj ministri očitno nimajo nikakršne moči, da bi spremenili ustaljene prakse, kar velja tudi za področje zdravja, dodaja Doria.

V društvu so že, kot poudarja Doria, že skozi raziskavo Nacionalni sistem Integritete ugotovili, da je vpliv interesnih skupin v Sloveniji zelo velik, kar se negativno odraža s prepletanjem zasebnega in javnega pri dodeljevanju poslov, nedovoljenem lobiranju in neustreznem sistemu nadzora nad porabo javnega denarja.

Meja med zasebnim in javnim je nejasna "Prepletenost med zasebnim in javnim je v slovenskem zdravstvu zelo nejasna. Sistem javnega naročanja ter podeljevanje koncesij predstavljata le del problema, ki se kaže kot izguba velikih vsot davkoplačevalskega denarja. Samo pomislimo na vse afere in prakse netransparentne porabe javnega denarja, za katere nihče kazensko ali politično ne odgovarja. Anomalije in visoka korupcijska tveganja uničujejo državo ter zmanjšujejo kvaliteto zdravstvenih storitev državljanom in državljankam Republike Slovenije," dodaja Doria.

Ne spreglejte