SiolNET. Novice Slovenija
1,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobra novica ob podražitvi avtobusa: 15 novih postaj za Bicikelj

1,76

termometer

Bicikelj | Sistem Bicikelj je v Ljubljani od maja 2011. | Foto: Siol.net
Sistem Bicikelj je v Ljubljani od maja 2011. Foto: Siol.net

Ob napovedani podražitvi javnega prevoza LPP v Ljubljani, ki ga vsako leto uporablja manj ljudi, je lahko Ljubljančanom vsaj malo v uteho napoved, da bodo v prihodnjih dveh letih odprli 15 novih postajališč za Bicikelj.

Številne prebivalce Ljubljane je v začetku letošnjega leta vznemirila odločitev mestnega sveta Ljubljane, da podraži vožnjo z avtobusom, medtem ko število potovanj v zadnjih letih že tako upada, ob tem pa so napovedali še zmanjšanje števila voženj na nekaterih linijah. Prav tako se bodo zvišale tudi cene parkiranja v prestolnici.

Ob zgoraj naštetih spremembah in dejstvu, da se Ljubljana vsakodnevno spopada s številnimi prometnimi zastoji, je za potovanje po mestu vse bolj priljubljena izbira mestno kolo Bicikelj. V prihodnjih dveh letih na občini napovedujejo odprtje še 15 novih postaj.

Največja luknja ostaja Rudnik

V lanskem letu so prvi presegli milijon izposoj. | Foto: Siol.net V lanskem letu so prvi presegli milijon izposoj. Foto: Siol.net Natančnih lokacij še niso izbrali, največ pobud pa dobivajo na območjih, kjer postaj za zdaj še ni. To je v smeri Dolenjske in na Rudniku. Ob tem se pobude nanašajo tudi na strnjene soseske in na mesta, kjer so že.

"Priljubljene točke, kjer si občani želijo postajališče Bicikelj, so tudi rekreacijske zelene površine (npr. Koseški bajer, Golovec …), dobili pa smo tudi več predlogov za širitev zunaj obvoznice," še dodajo na občini.

Bicikelj je v Ljubljani začel delovati 12. maja leta 2011, ob takrat pa so našteli več kot 5,8 milijona izposoj. Trenutno je po Ljubljani raztresenih 59 postajališč, v obtoku pa je 590 koles.

LPP avtobus Ljubljana Novice Zdaj bomo na "trolo" čakali še dlje

Presegli milijon

Lani je število izposoj prvič preseglo milijon, kar je več kot 10-odstotna rast v primerjavi z letom 2017. Vseeno je večina teh brezplačnih oziroma znotraj ene ure. Takšnih voženj je bilo 99 odstotkov izposoj, kar pomeni, da so uporabniki plačali le tri evre za letno oziroma en evro za tedensko članarino.

V prihodnjih dveh letih bodo postavili 15 novih postaj. | Foto: Siol.net V prihodnjih dveh letih bodo postavili 15 novih postaj. Foto: Siol.net

"Skoraj ni voženj, ki bi bile daljše od ene ure, in glede na to, da je prva ura izposoje brezplačna, so vožnje pravzaprav zastonj. Nekaj primerov, ki jih sistem zabeleži, se nanaša na napake uporabnikov pri izposoji oziroma vrnitvi koles v ključavnico. Takšne primere Europlakat rešuje individualno.

Vsaka vožnja s sistemom Bicikelj traja povprečno 16 minut, vsako kolo pa je letno izposojeno osemkrat. Na zadnji dan lanskega leta je bilo uporabnikov z aktivno članarino nekaj več kot 37 tisoč, ti pa so si kolesa največkrat izposojali v središču mesta, na postajališčih pri Nami, Prešernovem in Kongresnem trgu.

Železniška postaja Novice Ljubljanska železniška postaja: kolo boste še vedno morali potiskati

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin