Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2010,
12.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 1. 2010, 12.54

8 let

Delova osebnost leta je kirurg Erik Brecelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Delova osebnost leta 2009 je kirurg na Onkološkem inštitutu Ljubljana Erik Brecelj. Delo izbira osebnost leta od leta 1990, tokrat so naslov podelili enajstič zapored.

Po mnenju uredniškega kolegija Dela so preteklo leto poleg Breclja zaznamovali še nominiranci za Delovo osebnost leta Tatjana in Matjaž Nekrep, Ivo Boscarol, Tatjana Fink, Robert Waltl, Goran Vojnović, Robert Koren, Tina Maze, Marinka Kurilić in Marko Mikuž. Brecelj: Nagrado bi morala prej dobiti Nekrepova Brecelj je ob razglasitvi ocenil, da se verjetno to, kar počne, ljudi dotika, "čeprav si marsikdo med nami bolj zasluži to nagrado kot jaz". Po njegovih besedah pa bi morala, če se omeji le na zdravstvo, to nagrado verjetno še pred njim dobiti zakonca Nekrep. "Če podelijo to nekomu, ki je nekaj spremenil v družbi, v zdravstvu, bo na žalost njuna družinska zgodba imela večji vpliv na spremembe v zdravstvu kot moje delo," meni Delov nagrajenec.

Iz dogovora z ministrom Miklavčičem "ni nič" Spregovoril je tudi o svojem dogovoru z ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. Ministru je, kot pravi, "obljubil, da mu ne bom toliko razbijal škatel, če se bo ustanovil oddelek, v katerem bodo delali tisti, ki se ukvarjajo s kirurgijo, ki zahteva več ekipnega dela in potrebujejo mir". Na žalost pa, nadaljuje Brecelj, iz tega ni nič.

"Prej do pokojnine kot do sprememb" Zadeve se po njegovi oceni spreminjajo s takim tempom, da "bom do pokojnine čakal, da se bo to zgodilo. Težko je za bolnike, ne samo za nas," je dodal. Pri ministrih je bil že tolikokrat, da se mu zdi to "po svoje že izguba časa".

Nagrajencu čestital tudi Pahor Nagrajencu je čestital tudi premier Borut Pahor, ki se je udeležil podelitve nagrade. Po njegovem mnenju želijo ljudje z izborom povedati, da so v sistemu, tokrat v zdravstvenem, napake, in da hkrati pričakujejo tudi njihovo reševanje.

Povedal je, da se je z Brecljem in vodstvom Onkološkega inštituta že dobil, da bi se te napake odpravile. Z Brecljem se bosta še pogovarjala ter poskušala iskati tiste rešitve, ki so dobre za bolnike in zdravnike, je napovedal premier.

Košir: Priložnost damo ljudem iz civilne družbe Odgovorni urednik Dela Darjan Košir pa je pojasnil, da pri izboru osebnosti leta že vnaprej izločijo tiste, ki se skozi vse leto nahajajo v soju žarometov, zlasti politike, ter dajo priložnost ljudem iz civilne družbe.

V izbor se po Koširjevih besedah uvrstijo ljudje, ki so s svojimi dejanji in osebnostnimi lastnostmi na svojem področju včasih tudi "z glavo skozi zid" naprej premikali meje, ki so se dotlej zdele nepremakljive. Da je letošnji nagrajenec s področja zdravstva, ga ne preseneča, še pravi, čeprav je osebno pričakoval, da bosta nagrajena zakonca Nekrep. Nominiranci, ki opozarjajo na napake v zdravstvu, so namreč po Koširjevih besedah vedno visoko uvrščeni.

Delo izbira osebnost leta od leta 1990, tokrat je torej nagrado za ta naslov podelil enajstič zapored. Sprva so osebnost izbirali samo bralci, pozneje uredniški kolegij, danes pa uredniški kolegij predlaga deset nominirancev, nakar osebnost leta izberejo bralci.

Lani so bralci zbrali Primoža Kozmusa Pred letom dni je dobil to nagrado olimpijski prvak v metu kladiva Primož Kozmus, za leto 2007 so bili nagrajenci štirje, in sicer Zofija Mazej Kukovič, Boris A. Novak, Zoran Janković in Petra Majdič. Pred njimi pa so bili Delove osebnosti leta med drugim Borut Geršak, Igor Akrapovič, Gorazd Kocijančič, Tine Hribar, Janez Potočnik, Marko Rupnik in drugi.

Ne spreglejte