SiolNET. Novice Slovenija
7,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delež okuženih se povečuje, v soboto potrjenih 559 novih okužb

7,49

termometer

Covid-19. Koronavirus. Urgenca. Bolnišnica.
Foto: STA

Včeraj je bilo ob opravljenih 2.720 PCR-testih potrjenih 559 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 20,6 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke več kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 9.652 aktivnih okužb, kar je 283 več kot dan prej. V soboto ni umrl noben bolnik s covid-19, sicer pa se v bolnišnicah trenutno zdravi 292 ljudi, od tega ji je 70 na intenzivni negi. 

V primerjavi s prejšnjo soboto so to soboto potrdili 242 okužb več. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 834, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev pa 455. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 34, 14-dnevna pojavnost pa za 14. NIJZ ocenjuje, da je trenutno v Sloveniji 9.652 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Polno cepljenih je 44 odstotkov Slovencev

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je pri nas cepljenih 1.025.572 oseb oz. 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 935.776 oseb, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev. V soboto je bilo cepljenih 1.135 ljudi.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade.

Od srede naprej obvezen PCT za zaposlene in uporabnike storitev

Sicer pa je vlada na včerajšnji dopisni seji sprejela odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2, ki začasno določa pogoj PCT za osebe, ki opravljajo delo pri izvajalcih dejavnosti, in za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti, ter uporabo zaščitne maske in medosebno razdaljo ter razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Pogoj PCT morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost.

Hkrati pa je vlada sprejela odlok, ki status prebolevnika z 240 dni spet zmanjšuje na 180 dni, pa čeprav so še prejšnjo soboto veljavnost prebolevnosti podaljšali s šest na osem.

Preberite več:

covid testiranje Novice Od srede obvezen PCT za zaposlene in uporabnike storitev, maske ponekod še obvezne

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin