Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
14.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 14.54

8 let

Dejan Kaloh: Afera Patria se je začela s Kosovim pričanjem na Finskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Afera Patria se je začela 10. aprila 2008, ko je Drago Kos pričal na Finskem, je ob predstavitvi knjige Od partije do Patrie povedal njen avtor Dejan Kaloh.

Po besedah Kaloha se je afera v smislu "pritaknitve Janeza Janše v to afero" začela s pričanjem Kosa na Finskem. Pred tem pričanjem Janša namreč ni predstavljal akterja v zadevi. "Tudi štabni dokument, ki so ga našli na Finskem, je predstavljal v smislu Janeza Janše en velik vprašaj, ne pa del rešitve," je pojasnil Kaloh.

"Še enkrat več se je umazalo ime Janeza Janše" Motiv za pisanje knjige je bil po njegovih besedah ta, da podprto z dokumenti in argumenti dokaže, da gre v zadevi Patria za laž, ki je dosegla, da "se je še enkrat več umazalo ime Janeza Janše". Takšen naslov pa po njegovih besedah nosi, ker "je bila partija edina politična stranka v bivšem sistemu, prvi človek te 'stranke' pa je bil Kučan, ki je bil tudi javno napovedan kot režiser velikega poka".

Makarovič: Precedenčna zgodba o globalizaciji politike Publicist Matej Makarovič je Kalohovo knjigo ocenil kot pomemben prispevek k razčiščevanju in razpravi o zadevi Patria. Glede zadeve Patria je med drugim izpostavil, da gre za "precedenčno zgodbo o globalizaciji politike". Kar razlikuje zgodbo o Patrii od drugih afer, je namreč prisotnost mednarodnega elementa oz. "učinek tujca". Tujec ima v odnosu do skupnosti posebno vlogo, saj je dojet kot nepristranski in objektiven, je poudaril.

"Janša je spreten politik in bo znal morda to celo obrniti sebi v prid" O obtožnem predlogu, ki je bil po poročanju Mladine vložen tudi zoper Janšo, pa je Makarovič med drugim dejal, da če gre res za zlorabo pravosodja za politične namene, potem ga ne skrbi za kariero Janeza Janše. "Janša je spreten politik in bo znal morda to celo obrniti sebi v prid," je še dejal Makarovič.

Knjiga je sicer izšla pri založbi Nova obzorja, sicer izdajatelja tednika Demokracija.

Ne spreglejte