Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 10. 2013,
18.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 27. 10. 2013, 18.19

8 let

Danes v Danes: Meka socialističnih nakupov danes sameva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V informativni oddaji Danes med drugim o rušenju črnih gradenj in propadanju hotelov na Bohinjskem, o nekdanji nakupovalni meki Slovencev in o prav posebnem svinčniku.

Po praznikih, v torek, bo padla še ena hiša v Bohinju. Darko Kuzmič, ki v njej živi že 30 let, bo tako tik pred zimo pristal na cesti. Država za zdaj še ni uvedla moratorija na rušenje hiš in gospodarskih poslopij v Bohinju, čeprav se je bohinjski župan obrnil na predsednico vlade. Če drži rek, da ima v Bohinju dež mlade, jih ima očitno tudi vrag. Pred vrati je zimska sezona, robovi turističnega bisera pa so okrušeni. Nekaj najlepših hotelov propada, hkrati pa ni dovolj nočitvenih zmogljivosti za vse turiste, ki bi tam želeli preživeti dopust. Že dva od treh Slovencev zaslužita okoli 1000 evrov ali manj na mesec. Medtem ko cene rastejo, se plače ne usklajujejo z inflacijo. Posledica je nizka kupna moč, ki jo vlada še dodatno obremenjuje z davki za krpanje proračunske luknje in dajatvami za sanacijo bank. Odpuščanja grozijo tudi delavcem podjetja Em-grad. Razlog: spor med nekdanjim in sedanjim županom Destrnika. V lase sta si skočila Franc Pukšič, znanec iz poslanskih vrst, in sedanji župan Vladimir Vindiš. V času svojega mandata si je Pukšič zaželel novo občinsko-poslovno stavbo, zato je podpisal pogodbo za nakup prostorov v vrednosti 1.300.000 evrov. Sedanji župan zaradi razsipništva Pukšiča posla noče izpeljati.

Nekdanja meka socialističnih nakupov in mesto tisočerih priložnosti, Trst, je daleč proč od stare slave ter nekdanje mondenosti. Znameniti trg ob magičnem Ponte rossu ali po naše Rdečem mostu, kamor so se ob dela prostih dneh kolone Jugoslovanov vile po kavo, kavbojke, čevlje in čokolado, bolj ali manj sameva.

Skorajda čisto običajni svinčnik lahko postane meta ali pa bazilika, žajbelj, timijan. Ko ni več uporaben za pisanje, ga zgolj zapičite v lonček in počakate. Po dveh tednih semena že vzklijejo. Le tisti, ki iz navade grizete svinčnik, boste morali biti pozornejši, s slino lahko aktivirate semena.

Svet' Martin iz mošta naredi vin'. Kako trdno ta ljudski rek res drži, se je v Goriških Brdih prepričala naša ekipa. In to teden dni pred praznikom vina.

Ne spreglejte