SiolNET. Novice Slovenija
1,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes praznujemo Marijin odhod v nebesa

1,38

termometer

Marijino vnebovzetje, znano tudi pod imenom veliki šmaren, je praznik, posvečen Marijinemu vzetju v nebesa. Od leta 1992 je ta cerkveni praznik v Sloveniji tudi dela prost dan.

Bogoslužje na Brezjah ob Marijinem vnebovzetju Bogoslužje na Brezjah ob Marijinem vnebovzetju Foto: STA

Petnajstega avgusta praznujemo praznik device Marije, in sicer tako katoličani kot pravoslavci. Gre za enega od največjih krščanskih praznikov, ki je od leta 1992 pri nas tudi dela prost dan. Poznamo ga tudi pod nekaterimi drugimi imeni, najbolj znano je na primer veliki šmaren.

Na Marijin praznik se verniki spominjajo, da je Marija ob koncu svojega življenja zaspala (in ne umrla) ter bila nato z dušo in telesom vzeta v nebesa, kjer se je znova združila s sinom. Hkrati pa Cerkev s tem praznikom poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake ženske.

15. avgust je praznik, posvečen devici Mariji. 15. avgust je praznik, posvečen devici Mariji. Foto: STA

Na ta dan po številnih slovenskih mestih prirejajo maše, blagoslove, procesije in romanja, posvečene devici Mariji. Največja in najbolj znana so množična romanja na Sveto Goro nad Novo Gorico, Ptujsko Goro in pa predvsem na Brezje, kjer je bazilika Marije Pomagaj, ki je hkrati tudi slovensko Marijino narodno svetišče. Omenjeno cerkev je v baziliko leta 1988 odlikoval sam takratni papež Janez Pavel II., ki se ji je leta 1996 ob svojem obisku Slovenije tudi osebno poklonil.

 

Koledar Novice Dela prosti dnevi v 2019

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin