SiolNET. Novice Slovenija
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Danes je zadnji dan glasovanja na predčasnih lokalnih volitvah

0,09

termometer

Predčasne volitve 2022 | Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic. | Foto: Ana Kovač
Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic. Foto: Ana Kovač

Volivke in volivci, ki v nedeljo ne bodo v kraju stalnega prebivališča, imajo danes v nekaterih občinah zadnji dan možnost predčasno glasovati na lokalnih volitvah. Zlasti v manjših občinah so volilne komisije za predčasno glasovanje predvidele le en dan in ta ne bo nujno danes, podrobnejše napotke komisije objavijo na svojih spletnih straneh.

V večjih občinah, med njimi mestnih občinah Ljubljana in Maribor, lahko volivke in volivci, ki želijo glas za župana, mestni svet in svete mestnih četrti oddati predčasno, to storijo še danes med 7. in 19. uro. V Ljubljani bo mogoče predčasno glasovati na Gospodarskem razstavišču, v Mariboru pa v razstavnem salonu Urban na Grajski ulici 7.

Vse, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosijo, da imajo s seboj osebni dokument in obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo.

V 212 občinah se za mesto župana poteguje 618 kandidatov 

Pri lokalnih volitvah volivec praviloma prejme več glasovnic, za župana, za občinski svet, lahko pa tudi za svet krajevne skupnosti, za predstavnika narodnosti in za izvolitev predstavnika romske skupnosti. Pri volitvah v občinski svet, kjer se ta voli po proporcionalnem volilnem sistemu, pa je posebnost možnost oddaje t. i. preferenčnega glasu kandidatu z liste, za katero volivec glasuje.

Splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike bo v nedeljo. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 618 kandidatov. Kjer v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 4. decembra. Posebnost lokalnih volitev je sicer tudi, da na njih ni mogoče glasovati na t. i. volišču omnia, torej zunaj kraja bivališča, prav tako ni glasovanja iz tujine.

Jedrska elektrarna Krško Novice V najmlajši mestni občini Krško mirna predvolilna kampanja Aleš Bržan Novice Predvolilna kampanja v Kopru brez ekscesov Bojan Šrot Novice V Celju županska kampanja korektna, a z malo novih vsebin Matjaž Rakovec Novice Kranjski župan lahko zmago pričakuje že v prvem krogu volitev

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin