Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 9. 2012,
6.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 28. 9. 2012, 6.45

8 let

Dan, ko so molčali Jankovićevi podporniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Afera Janković ne bo vplivala le na politično in siceršnjo prihodnost ljubljanskega župana in prvega moža Pozitivne Slovenije, ampak lahko vpliva tudi na predsedniške volitve.

Pred skoraj natanko enim letom je 26 znanih osebnosti Zorana Jankovića "nagovorilo", naj vstopi na državni politični parket. Ob včerajšnjih preiskavah mu je v bran stopil le Janez Stanovnik.

Ob preiskavah Nacionalnega preiskovalnega urada pri Zoranu Jankoviću so bili pri izjavah o tem, kako to komentirajo, bolj ali manj vsi zadržani. Tako politiki kot tudi drugi. Tudi tisti, ki so ga pred letom dni na Magistratu z veliko medijsko pozornostjo nagovorili, da naj kandidira na državnozborskih volitvah. V bran mu je stopil le Janez Stanovnik, ki je glasno povedal, da gre pri teh preiskavah za politično motivirano akcijo, kar je bilo povsem v njegovem slogu.

Oglasil se je tudi predsednik države Danilo Türk, ki Jankovića očitno še vedno podpira, saj je izrekel znano "diplomatsko" floskulo: "Pred zakonom smo vsi enaki." Krilatice "dajmo mu še drugo priložnost" tokrat ni izrekel. Ni skrivnost, da si je aktualni predsednik in kandidat za ponovno funkcijo Türk dolgo prizadeval, da bi Janković prevzel krmilo vlade v svoje roke in je Jankoviću popolnoma zaupal. Kaj ta njegova nepreklicna podpora pomeni za letošnje predsedniške volitve? Zagotovo je eno – brez vpliva preiskava Jankovića, njegovih sinov in nekaterih najožjih sodelavcev ne bo ostala prezrta. Več o tem bodo pokazale naslednje javnomnenjske raziskave, ki bodo pokazale, kako se pozicionirajo predsedniški kandidati. Türk je – čeprav še vedno vodi v predsedniški tekmi – nekaj odstotkov v zadnjih tednih že izgubil. In to brez afere Janković.

Poglejmo pa, kaj so nekateri od tistih, ki so šli na Magistrat nagovarjat Jankovića, da naj se politično aktivira kot antipod Janezu Janši, dejali o Jankoviću!

Jože Mermal, direktor BTC-ja: "Jankovića podpiram, ker se je izkazal kot dober menedžer in predstavlja svežino v politiki."

Miran Goslar, dolgoletni direktor Mercatorja: "Potrebujemo sposobne in zdrave ljudi. Bodi previden in drugačen, kot so politiki, ki jih poznamo."

Janez Stanovnik: "Jankovića podpiram ne le zato, ker Slovenija potrebuje učinkovitost, temveč tudi zato, ker potrebuje hrabrost in sposobnost premagovanja tveganja."

Milan Kučan: "Prepričan sem, da si Slovenija ne more privoščiti slabe in neučinkovite vlade, Janković pa dokazano zna povezati sposobnosti ljudi z visokimi znanji v zmagovito celoto. Res, da Janković nima nekaterih izkušenj iz dela vlade, toda to bo nadoknadil z ljudmi, ki to znajo in imajo te izkušnje. Veliko se govori o koaliciji razuma, a se samo govori. Janković jo je sposoben udejanjiti."

Nuša Kerševan, nekdanja županja Ljubljane: "Janković naj gre na volitve, ker Slovenija potrebuje pragmatično vlado, ki bo, razbremenjena političnih in ideoloških sporov, uspešno reševala ključne probleme v državi in tako državljankam in državljanom zagotovila varno prihodnost."

Jože Mencinger: "Ocenjujem, da bi bila kandidatura Jankovića za Slovenijo koristna in jo podpiram zato, ker se bojim raznih demagogov. Glede afer Jankovićevih sinov pa menim, da sta najbrž polnoletna in oče zanje ne odgovarja."

Svetlana Makarovič: "Dragi Zoran Janković, zakaj želim, da kandidiraš? Ker sva si po značaju podobna – kar rečeš, tudi storiš. In ker si 'self-made man',"

Rajko Kenda: "Kot župan je pokazal veliko sposobnost in učinkovitost, kar bi prenesel tudi na državno raven."

Kaj zdaj vsi ti mislijo in kakšna je po novem njihova podpora Zoranu Jankoviću, pa se (še) ne ve. Za zdaj molčijo.

Ne spreglejte