Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 7. 2024,
12.10

Osveženo pred

2 uri, 2 minuti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
vodotok sanacija obnova Črna na Koroškem poplave

Natisni članek

Torek, 30. 7. 2024, 12.10

2 uri, 2 minuti

Črno na Koroškem po lanski ujmi čaka še veliko dela, a tu so že nove poplave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,04
Romana Lesjak | "Vseskozi opozarjamo, da je treba dela na terenu izvajati hitreje. Ljudje, ki čakajo, so postali nepotrpežljivi, ker pri njih dela niso končana," je dejala županja Črne Romana Lesjak. | Foto Ana Kovač

"Vseskozi opozarjamo, da je treba dela na terenu izvajati hitreje. Ljudje, ki čakajo, so postali nepotrpežljivi, ker pri njih dela niso končana," je dejala županja Črne Romana Lesjak.

Foto: Ana Kovač

Ogromno je bilo narejenega v zadnjem letu, a veliko dela nas še čaka, je pred obletnico avgustovske uničevalne ujme danes dejala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Ob tem je opozorila na težave z izvajalci in zagotavljanjem sredstev, zavirajoče birokratske postopke in veliko psihološko stisko ljudi, tudi zaradi novih poplav.

            

V lanskih ujmah, najhujša je bila 4. avgusta, so na območju Črne zabeležili 893 škodnih dogodkov, ocena škode na javni infrastrukturi, ki so jo vnesli v sistem Ajda, pa je znašala okoli 200 milijonov evrov, je na današnji novinarski konferenci spomnila županja Romana Lesjak.

Največ škode je nastalo zaradi poškodovanih cest in lokalne infrastrukture ter plazov. Občina je za sanacijo doslej iz državnega proračuna prejela le 5,8 milijona evrov predplačila oktobra lani, kolikor je predstavljal dvakratnik primerne porabe te občine. Želeli bi si več sredstev, je dejala županja, ki ob nadaljevanju del letos od države pričakuje dodatna sredstva, a je znano, da to ne bodo več predujmi, ampak plačila za nazaj.

Lesjakova kritizira način financiranja

Županja meni, da bi moral biti ob sanaciji posledic tako obsežnih naravnih nesreč način financiranja bistveno drugačen. "Potrebujemo finance, ki bodo izvajalcu zagotovljene takoj. Ne pa da bomo morali mi zalagati denar. Enostavno ga nimamo," je opozorila. Letos so si sicer v občini zastavili za okoli 30 milijonov evrov sanacijskih del.

Črna na Koroškem
Novice Nedeljsko neurje spet pustošilo po Koroškem, večerna fronta na srečo manj huda

A županja je hkrati opozorila, da imajo težave pri pridobivanju izvajalcev del, saj se na javni razpis prijavita mogoče eden ali dva, vsi pa opozarjajo na dodatne stroške, ki jih imajo s prevozi mehanizacije v odročno Črno. Po besedah županje so prisiljeni vzeti izvajalce ne glede na cene, ob tem pa so hkrati soočeni s počasno izvedbo del in občasno tudi vprašljivo strokovnostjo.

V času intervencijskih del po ujmi so dela potekala bistveno hitreje, kot potekajo zadnje mesece, je opozorila. "Vseskozi opozarjamo, da je treba dela na terenu izvajati hitreje. Ljudje, ki čakajo, so postali nepotrpežljivi, ker pri njih dela niso končana," je dejala županja.

Zgodba se ponavlja

Po vrhu vsega pa so Črno preteklo nedeljo udarile nove poplave, ki so bile sicer drugačne od tistih 4. avgusta lani, a so se vnovič pojavile tudi pri nekaterih, ki so bili poplavljeni že lani.

Če so lani poplavljali predvsem narasli vodotoki, pa so preteklo nedeljo bile težave predvsem zaradi hudournikov, ki so z nanošenim materialom zasuli več hiš in dva avtomobila, in zaradi preobremenjenosti kanalizacijskih cevi, ki niso mogle požirati ogromnih količin meteornih voda. Poplavilo je več stanovanjskih in drugih objektov, med drugim tudi etnološko zbirko in turistično pisarno.

Prizadetim v nedeljskih poplavah bo občina pomagala s sredstvi iz občinskega proračuna, prav tako jim bodo namenili sredstva iz dobrodelne dražbe, ki jo septembra načrtujejo za fotografije iz lanske ujme, te bodo pred tem razstavljene v Kulturnem domu v Črni. Razstavo bodo odprli na obletnico ujme, to nedeljo ob 11. uri.

Romana Lesjak
Novice Županja Črne mesec dni po poplavah: Strah se zažre v kosti ljudi #video

Vodotoki bi lahko bili bolje očiščeni

Medtem se je pri vodotokih v nalivu preteklo nedeljo izkazalo, da so bili "kolikor toliko očiščeni", je ocenila županja. A si ne glede na to želi tudi v vodotokih videti več strojev. Od direkcije za vode tako pričakuje, da s koncesionarji za urejanje vodotokov čim prej podpiše pogodbe, da bodo ti lahko začeli načrtovana sanacijska dela.

Od pristojnih ministrstev za naravne vire in prostor ter za infrastrukturo županja pričakuje umik zavirajočih birokratskih postopkov, več kadrovske podpore in pomoči s projektanti, nadzorniki in svetovalci je pričakovala tudi od državne tehnične pisarne. Glede na stanje vodotokov in cest na Koroškem pa je ocenila, da bi si regija, ki si prizadeva za razvoj turizma, zaslužila poseben status.

Da se v Črni vendarle ne bi ukvarjali samo s popoplavno obnovo, pripravljajo 68. Koroški turistični teden, ki med 9. in 18. avgustom vabi na številne športne, zabavne in kulturne prireditve ter tradicionalni sejem.

Črna na Koroškem
Novice Foto in video: Črna na Koroškem na način, kot je še niste videli
Ne spreglejte