Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 10. 2018,
13.46

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika letalski promet Fraport

Četrtek, 18. 10. 2018, 13.46

5 let, 6 mesecev

Čez dve leti naj bi na Brniku stal nov potniški terminal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta našteli 831 tisoč potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček se je povečal za sto odstotkov, na 3,1 milijona evrov. | Foto Bor Slana

Na brniškem letališču so v prvi polovici tega leta našteli 831 tisoč potnikov, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Fraport Slovenija je v tem času vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Čisti dobiček se je povečal za sto odstotkov, na 3,1 milijona evrov.

Foto: Bor Slana

Fraport Slovenija je objavil razpis za izvajalca gradbenih, obrtniških in inštalaterskih del za razširitev obstoječega oziroma gradnjo novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Rok za oddajo ponudb je 15. november. Gradnja naj bi stekla prihodnje leto in bila končana leta 2020.

Fraport Slovenija, ki je upravljavec ljubljanskega letališča, namerava severozahodno ob obstoječega potniškega terminala, ki je bil zgrajen leta 1973 in razširjen leta 2007, zgraditi nov del potniškega terminala. Vanj bodo umeščeni prostori prihoda in odhoda potnikov, sortirnice prtljage, sprejema in oddaje prtljage, varnostno kontrolna območja, komercialne površine in čakalnice pred vstopom na letala.

letališče Brnik
Novice Širitev terminala na brniškem letališču v začetku prihodnjega leta

Terminal bo stal okoli 16 milijonov evrov

Novi del terminala se prek povezovalnega hodnika navezuje na obstoječi terminal in deloma posega vanj, zato razpisna dela obsegajo tudi posege v obstoječe dele terminala. Zunanja ureditev predvideva navezavo na novo cestno omrežje, ureditev prometa mimo terminala in preureditev obstoječe dovozne ceste s parkirišči. Poseg obsega tudi delno rušenje stare upravne stavbe, je razvidno iz razpisa.

Širitev terminala, ki naj bi po prvotnih ocenah stala okoli 16 milijonov evrov, bo predvidoma uresničena leta 2020. Glavni namen pa je razširitev zmogljivosti za sprejem in odpravo potnikov ter sortiranje prtljage. V času največjih prometnih konic namreč na letališču nastajajo ozka grla, ker obstoječa infrastruktura ne sledi precejšnjemu povečevanju prometa.

letališče Brnik
Avtomoto Ozko grlo letališča na Brniku: Bo širitev terminala odpravila dolge vrste potnikov?

Načrtujejo tudi hotel

Kot je v nedavnem pogovoru za Gorenjski glas dejal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, v zadnjem času gnečo še potencirajo zamude zaradi spremenjenega voznega red letal Adrie Airways. Trenutne kapacitete namreč omogočajo oskrbo 600 potnikov na uro, ob konicah pa to številko precej presežejo. Z novim terminalom bodo to težavo rešili, saj bodo lahko oskrbeli do 1.250 potnikov na uro.

"Terminal je tako naša prva prioriteta," je poudaril Skobir in izpostavil tudi razvoj poslovne cone, ki jo omogoča prestavitev ceste mimo letališča. V kratkem bodo začeli gradnjo notranje cestne infrastrukture, medtem pa so že privabili tudi nekaj investitorjev za zemljišča. Potekajo tudi pogajanja z veliko mednarodno hotelsko verigo za gradnjo hotela, ki ga letališče prav tako nujno potrebuje, je povedal Skobir.

Novice V bližini Brnika raste 25 milijonov evrov vreden logistični center #video

 

Ne spreglejte