Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2014,
7.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme žled led sneg elektrika

Nedelja, 2. 2. 2014, 7.35

7 let, 12 mesecev

Četrt milijona ljudi v državi brez elektrike (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi žleda se po večjem delu države lomijo veje in podirajo drevesa. Četrt milijona Slovencev je brez električne energije, za celotno državo pa velja rdeč alarm. Na pomoč generatorji iz tujine.

Ledeni oklep, ki je posledica dežja in nizkih temperatur, povzroča precejšnje težave po večjem delu države. Zaradi poškodovanih električnih vodov je brez električne energije približno četrt milijona ljudi. Oviran je tudi promet, saj so zaradi številnih podrtih dreves zaprte nekatere cestne povezave.

Številne šole ostajajo zaprte, poklicna matura odpade Zaradi vremenskih nevšečnosti bodo v ponedeljek številne šole po državi ostale zaprte. Zaradi izrednih vremenskih razmer sta Državni izpitni center in Državna komisija za poklicno maturo tudi preklicala za ponedeljek predvideno pisanje pisnih izpitov prvega predmeta poklicne mature (izpit iz slovenščine ali italijanščine ali madžarščine).

Na poti več generatorjev iz Avstrije, Češke in Nemčije Trenutno največja težava je zagotavljanje elektrike, zato je naša država že zaprosila za pomoč sosednje države in članice Evropske unije. Kot so pojasnili na obrambnem ministrstvu, je na poti več generatorjev iz Avstrije, Češke in Nemčije. Kot poroča uprava za zaščito in reševanje, se je takoj odzvala nemška agencija THW, ki je že poslala tri zmogljive generatorje. Tudi sosednja Avstrija je že ponudila 27 zmogljivih generatorjev, pomoč pa prihaja tudi s Češke. Sosednji Italija in Madžarska pa se sami ubadata s podobnimi težavami.

Dež in nizke temperature, ki so v žled in led ovile večji del Slovenije, so veliko dela povzročile tudi v bolnišnicah, saj beležijo znatno več poškodb kot običajno.

Nikar na Šmarno goro V ledenem oklepu so na Postojnskem in Pivškem, pa tudi na Celjskem, v okolici Velenja, na Koroškem in Dolenjskem. Ljubljanski regijski center uprave za zaščito ljudem svetuje, naj z avtomobili ostanejo doma, saj so ceste poledenele in jih ne zmorejo sproti posipavati. Opozarjajo še, naj ne hodijo na Šmarno goro, saj je to zaradi podirajočih se dreves smrtno nevarno. Naj ljudje z avtomobili ostanejo doma, opozarjajo tudi pristojni na Vrhniki, Logatcu in Horjulu.

Zaradi žledu in podrtih dreves je bilo na območju, ki ga pokriva Elektro Ljubljana, okoli 18. ure brez brez napetosti 1592 transformatorskih postaj, oskrba pa je motena pri približno 50.000 odjemalcih. Zaradi izpada omrežja je brez električne energije tudi celotno območje Notranjske, so še zapisali na Elektro Ljubljana.

Najhuje je na območju Loške doline, ki je že 50 ur praktično odrezana od sveta. Podrto drevje in led povzročata številne težave tudi v Ljubljani. Elektra Ljubljana na terenu sodeluje tako z gasilci kot tudi s predstavniki civilne zaščite in vojsko.

Elektro Primorska: brez elektrike 6000 odjemalcev Na Primorskem je najhuje na Postojnskem in Pivškem, razmere se sicer slabšajo v večjem delu Primorske, pravijo na civilni zaščiti za severno Primorsko. Na Cerkljanskem je večina vasi odrezanih od občinskega središča. Ni električne energije, vse več težav je s komunikacijskimi linijami. Močno sneženje na Idrijskem položaj še poslabšuje. Na Vojskem so brez elektrike že od petka, prostovoljnim gasilcem je tja uspelo prepeljati nekaj manjših agregatov, ne pa tudi večjega, ki naj bi ga zagotovila komunalna služba, saj so na cesti podrta drevesa.

Tudi v občini Ajdovščina imajo težave predvsem z električno energijo, domačinom so priskočili na pomoč s prenosnimi generatorji električne energije.

Po zadnjih podatkih Elektra Primorske je na celotnem območju, ki ga pokrivajo, trenutno brez električne energije okoli 6000 odjemalcev.

Težave tudi v drugih delih države, brez elektrike 100 tisoč odjemalcev Težave imajo tudi na Štajerskem, Koroškem, Gorenjskem, Dolenjskem in v Beli krajini. Vse skupaj je brez elektrike več kot 100.000 odjemalcev.

Zaradi žleda je na Dolenjskem izpadlo več transformatorskih postaj na območju Trebnjega, Šentjerneja, Mirne Peči, Straže in ponekod v Beli krajini. Koliko odjemalcev je brez električne energije, elektro službe še ugotavljajo, njihove ekipe pa so že na terenu.

Na območju Elektro Celja je brez elektrike 24.891 odjemalcev. Največ težav je na območju Koroške, Šaleške doline in Savinjske doline. Nove okvare pa se pojavljajo tudi na območju Šentjurja, Podplata, Sevnice in Mokronoga. Zaradi padcev dreves se število okvar še povečuje.

Na Gorenjskem brez elektrike med 4000 in 5000 domov Na Gorenjskem je brez električne energije med 4000 in 5000 odjemalcev. Stanje se stalno spreminja, saj delavci Elektra Gorenjska sproti odpravljajo težave, kjer je to možno, pojavljajo pa se novi izpadi, tako da se število gospodinjstev brez elektrike ves čas giblje na približno enaki ravni. V težje dostopnih zaselkih si pomagajo tudi z agregati.

Sneg in žled tako še naprej povzročata težave na elektrodistribucijskem omrežju, predvsem na območjih Jezerskega, ki je zaradi podiranja dreves tudi najtežje dostopno, Preddvora, Tržiča in v Poljanski dolini. Kot pojasnjujejo v Elektru Gorenjska, je stanje še vedno kritično, vendar ne tako, kot v nekaterih drugih delih države.

Sicer pa na Gorenjskem spet sneži, do jutra bi lahko zapadlo še med deset in 20 centimetri snega.

Težave tudi z mobilnim signalom in oskrbo z vodo Del Dravske doline je bil danes do okoli 13. ure odrezan od sveta, saj ni bilo elektrike in signala mobilne telefonije, medtem ko je vodooskrba ponekod še vedno prekinjena.

V Velenju še vedno vladajo izredne razmere. Velenjska občina lastnike gozdov in vse občane, ki imajo primerno znanje in potrebno opremo, da lahko delo opravljajo varno prosi, da po svojih močeh pomagajo pri vzpostavljanju prevoznosti cest.

Na upravi za zaščito in reševanje so posredovali predvsem zaradi snegoloma in žledoloma. Kot najbolj pereč problem navajajo motnje z oskrbo električne energije in prevoznost cest predvsem na Notranjskem in v jugozahodnem delu Slovenije.

Uprava je sicer iz državnih rezerv takoj izdala 68 manjših generatorjev električne energije, s katerimi prostovoljni gasilci pomagajo individualnim gospodinjstvom. Prav tako je zagotovila štiri zmogljive generatorje, ki zagotavljajo energijo za črpališča pitne vode.

Padavine naj bi sicer postopno prenehale v drugi polovici noči, najprej na vzhodu, najpozneje na zahodu. V drugi polovici noči in v ponedeljek bi se tako razmere lahko začele umirjati. Za prihodnje dni pa meteorologi ne pričakujejo posebnosti, ki bi lahko povzročale večje nevšečnosti.

Poplavljanje Reke in povečana nevarnost snežnih plazov Zaradi povečanih padavin bi lahko narasli manjši vodotoki v porečju reke Reka. Ta v spodnjem toku sicer še poplavlja ob strugi, pretok pa je ustaljen. V manjšem obsegu bo danes pričela poplavljati Ljubljanica na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Obstaja možnost za porast manjših vodotokov na Vipavskem in Goriškem območju ter v slovenski Istri.

Zaradi obilnega sneženja, ki bo ponoči že nekoliko manj intenzivno, je na širšem območju Julijskih Alp močno povečana nevarnost snežnih plazov. Tam lahko do ponedeljka zjutraj zapade še dodatnih 10 do 50 centimetrov snega oziroma na Primorskem in v zgornjem Posočju od 10 do 50 litrov na kvadratni meter padavin.

Na cestah počasi in previdno Zaradi padavin in nizkih temperatur so lahko ceste kljub posipanju poledenele. Opozorilo velja za vse ceste, vozite počasneje in previdno.

Podrta drevesa: - na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane je oviran promet med priključkom Sl. Bistrica - jug in počivališčem Tepanje ter med priključkom Dramlje in počivališčem Zima, v smeri Maribora pa med priključkom Dramlje in predorom Pletovarje ter med priključkoma Sl. Bistrica - sever in Fram; - na primorski avtocesti je zaradi odstranjevanje podrtih dreves zaprt počasni pas med Postojno in CP Log.

Na primorski avtocesti med Senožečami in CP Log je nevarnost poledice.

Na dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih.

Podrto drevje in popolne zapore cest: - Slovenska Bistrica - Hajdina, Rače - Kungota, Jeprca - Medvode, Žiri - Trebija, Črnuče - Gameljne, Grosuplje - Mlačevo, Mlačevo - Krka, Mlačevo - Videm; - Kočevska Reka - Borovec, Brezovica - Kanižarica; - Kamnik - Ločica v Lazah, Latkova vas - Trbovlje, Trbovlje - Dobovec; - Stari trg - Loški potok; - Cerknica - Begunje pri Cerknici - Rakitna, Ig - Rakitna; - Višnja Gora - Kriška vas pri Peščeniku; - Sodražica - Benete; - Legen - Kope, Idrsko - Livek; - Izlake - Moravče; - Ilirska Bistrca - Knežak - Pivka; - Brezovica - Vrhnika, Vrhnika - Logatec, Godovič - Kalce; - Velenje - Arja vas na več odsekih, Velenje - Polzela, Črnova - Dobrna, Nazarje - Gornji grad, Plešivec - Graška Gora - Šmikla, Kotlje - Slovenj Gradec pri Selah, Mežica - Reht, Holmec - Poljana, Ruše - Puščava, Dravograd - Trbonje; - RT Krnica - Pokljuka, RT Mrzli studenec - Jereka; - Sovodenj - Cerkno; - Razdrto - Senožeče, Logatec - Žiri, Marof - Žiri, Col - Logatec, Kalce - Planina pri Grčarevcu, Ljubljanica - Horjul, Dobrova - Polhov Gradec; Horjul - Vrhnika, Vrhnika - Borovnica, Borovnica - Pokojišče, Planina - Ravbarkomanda, Postojna - Razdrto, Postojna - Predjama, Rakov Škocjan - Ravbarkomanda; - lokalne ceste Unec - Planina, Otok - Laze - Dane ter lokalne ceste od Podgore pri Ložu in Babnega Polja do Dolenjih Poljan in vse lokalne ceste na širšem območju Cerknice, LC Dobrova - Horjul, LC Preska - Studenčice, LC Zaklanec - Dolenja vas, LC Drenov Grič - Horjul, LC Ruše - Glažuta, LC Poreber, LC Vrhnika - Podlipa; - v občini Mengeš - lokalna cesta proti Dobeni - Zagorje - Bevško, pri Potoški vasi, polovična zapora.

Zaprti prelazi: - ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo in Jezersko; - cesta čez prelaz Ljubelj je zaprta na obeh straneh.

Zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte ceste: Željne - Rog - Baza - Podturn, Hrib - Trava - Podplanina ter MP Podplanina in MP Novi Kot.

Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste: - Vresje - Sorica; - turistična cesta Krnica - Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno; - lokalna cesta Idrija - Vojsko; - Žaga - Učja.

Sneg na cestišču: - prepovedan je promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani MP Babno Polje; - na cestah Stahovica - Kamniška Bistrica in Kamnik - Ločica je prepovedan promet za vsa tovorna vozila.

V predoru Karavanke je zaradi del promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom.

Ne spreglejte