SiolNET. Novice Slovenija
6,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Černač se ne čuti odgovornega za zgrešeno vodenje investicije Teš 6

6,70

termometer

Zvonko Černač
Foto: STA

Preiskovalna komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je danes zaslišala nekdanjega ministra za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača, ki je dejal, da se ne čuti odgovornega za zgrešeno vodenje investicije.

Černač je dejal, da je storil največ, kar je bilo v njegovi moči v danih okoliščinah, da bi se projekt racionalno pripeljal do konca. Dodal je, da sta s trakratnim finančnim ministrom Janezom Šušteršičem odgovorna za pocenitev virov financiranja. Podpisala sta tripartitno pogodbo o ureditvi razmerij in pogodbo o poroštvu, brez česar bi bili stroški investicije med obratovanjem na letni ravni višji vsaj za 11 milijonov evrov, trdi Černač.

V letih 2012 in 2013, ko je vodil infrastrukturno ministrstvo, je bila investicija globoko v fazi izvajanja. Ko je končal mandat, so ga na seji odbora za finance in infrastrukturo seznanili s tem, da se bo investicija podražila, je opozoril nekdanji minister.

Prepričan je, da je za zgrešeno vodenje investicije odgovoren investitor, ki naj ne bi ravnal dovolj skrbno, ni imel zaprte finančne konstrukcije in ni obvladoval korupcijskih tveganj. Ob tem je dejal, da bi bile spremembe investicije, torej ustavitev, mogoče leta 2009, leta 2012 pa dobrih rešitev naj ne bi bilo več.

Preiskovalna komisija bo danes zaslišala še nekdanjega ministra za razvoj Mitjo Gasparija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin