Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 6. 2009,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 2. 6. 2009, 14.22

8 let

Černač: Nekomu je v interesu, da se zadeva Patria še dolgo ne razišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V preteklih mesecih se je del preiskave v zadevi Patria odvijal v napačni smeri, žrtev tega pa naj bi bila generalna državna tožilka Barbara Brezigar.

To je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal predsednik komisije Zvonko Černač. Po njegovem mnenju je nekomu v interesu, da se zadeva še dolgo ne razišče. Na vprašanje, ali bi lahko šlo za politično zlorabo kriminalistične policije, je Černač odvrnil, da je namen komisije, da "vsak tak poskus preprečimo".

"Nekatere izjave v medijih so čudežno potihnile" "Glede na nekatere izjave pred meseci v medijih pa si na to vprašanje lahko sami odgovorite - tudi glede na nekatere informacije, ki so prišle v medije in potem čudežno relativno hitro potihnile," je pojasnil Černač.

Povedal je, da je pooblaščena skupina komisije DZ za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami v aprilu opravila nenajavljen nadzor na Generalni policijski upravi. Ta preiskava je po njegovih besedah pokazala, "da gre v določenem delu za nekaj drugega, ne pa za učinkovito preiskavo". Kot je poudaril, naj bi bila "kolateralna žrtev" tega tudi generalna državna tožilka.

Na seji je bilo po njegovih besedah med drugim postavljeno vprašanje, ali policija obvešča predsednika vlade, če je v preiskavi kateri izmed članov njegovega kabineta - minister ali ministrica. "Na to vprašanje nismo dobili jasnega odgovora," je dejal.

"Nekateri elementi kažejo, da ne poteka vse tako, kot bi moralo" Odločili so se tudi, da bo komisija okrepila parlamentarni nadzor v okviru napovedanih in nenapovedanih pregledov, je Černač odgovoril na vprašanje, ali gre sklepati, da ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal izvaja aktivnosti, ki niso v skladu z njenimi pooblastili. "Posamezni elementi v tem, pa tudi v nekaterih drugih primerih, kažejo na to, da stvari ne potekajo tako, kot bi morale in kot bi bilo za razjasnitev okoliščin in dejanskih okvirov preiskave nujno," je dejal Černač.

"Vse kaže, da ta preiskava letos še ne bo zaključena" Na vprašanje, ali je preiskava ovirana oz. politično nadzorovana, pa je odvrnil, da je v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek pred mesecem in pol napovedal, da bo ta preiskava v letošnjem letu zaključena. "Glede na ugotovitve, katerim smo priča do danes, lahko trdno zagotovim, da temu ne bo tako," meni.

"Preiskava se je odvijala v napačni smeri" Preiskava se je po njegovem odvijala v napačni smeri - v smeri, o kateri je bilo govora pred meseci v medijih, "ko se je na pranger postavljalo generalno državno tožilko, ne pa tistih, ki bi morali biti preiskovani v tej zadevi". Kdo bi moral biti predmet preiskave, pa je vprašanje za policijo, je še dejal.

Po njegovem mnenju glede na trenuten potek preiskave vse kaže na to, "da bomo tej zadevi priča vsaj še do naslednjih parlamentarnih volitev ali pa še malo dlje".

Glede vloma v prostore SD ni nobenih novih sklepov Manjši del seje so člani komisije namenili tudi vlomu v prostore SD 17. marca letos. Kot je pojasnil Černač, je ugotovitev komisije takšna, kot je bila pred mesecem in pol in sicer "da ni nobenih elementov, da bi šlo za vlom s političnim ozadjem, ampak vsi indici kažejo na to, da gre za klasično kriminalno dejanje z elementi vandalizma".

Goršek: Preiskava v zadevi Patria ni zašla v slepo smer Kriminalistična preiskava v zadevi Patria ni pod vplivom političnih insinuacij in do tega trenutka še ni zašla v nobeno slepo smer, je v odzivu na navedbe predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonka Černača dejal v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Kot je zatrdil, tudi intenzivnost preiskave ne pojenja.

Črepinko: Policija je komisiji podala celovito poročilo Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Robert Črepinko o tem, kaj je komisijo zanimalo, podrobno ni želel govoriti. Povedal je, da je policija komisiji v skladu z zakonom o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb podala celovito poročilo. Ob tem je zatrdil, da Černačeve izjave "nimajo opore v moji ali pa v predstavitvi policije na tej komisiji".

Omenjeni zakon natančno predpisuje, katere ukrepe policije lahko komisija nadzira, je pojasnil Črepinko. Pristojnost je po njegovih besedah predvsem v nadziranju prikritih preiskovalnih ukrepov.

"Policija izvaja neodvisno preiskavo" "Dejstvo je, da slovenska kriminalistična policija pod sodelovanjem in usmerjanjem ter vodenjem vrhovnega državnega tožilstva izvaja neodvisno kriminalistično preiskavo, tudi v sodelovanju s kolegi s Finske," je pojasnil Goršek. Kot je dejal, se ne bojijo nobenih nadzorov, saj se zavedajo, "da vse, kar delamo, delamo na podlagi zakonitih in tudi strokovnih ravnanj". Tudi sodelovanje z vrhovnim državnim tožilstvom, ki "ves čas intenzivno usmerja in vodi preiskavo", je po Gorškovih besedah "zelo dobro".

"Preiskava bi bila lahko končana do konca leta" Ob tem je Goršek še zagotovil, da bodo vse aktivnosti potekale tako, kot so si jih zastavili. Preiskava bi lahko bila po njegovih besedah končana do konca leta, prepričan pa je, da bo zaključena "veliko prej" kot v dveh letih.

Brezigarjeva in Kos Černačevih izjav ne komentirata Generalna državna tožilka Barbara Brezigar izjav Zvonka Černača ne bo komentirala, je povedala svetovalka za odnose z javnostmi na Vrhovnem državnem tožilstvu Marjetka Raušl Lesjak. Tudi predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je dejal, da Černačevih izjav ne more komentirati, ker "enostavno ne ve, kako preiskava teče". "Černač kot predsednik komisije to ve, jaz pa bi težko komentiral," je dejal Kos.

Erjavec: Zame je pomembno, da se afera razišče Predsednik DeSUS in nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je glede Černačevih izjav pojasnil: "Težko komentiram, kaj on misli. Zame osebno je pomembno, da se ta afera razišče." Vesel je, da preiskava "teče", in upa, da bo pokazala, kaj je dejansko na tej zadevi. "Tudi zame je izjemno pomembno, da pridemo zadevi do konca in da tudi na ta način dokažem, da kot minister za obrambo nisem storil ničesar, kar ne bi bilo v skladu z zakonom," je dodal Erjavec.

Janša: Vse bolj je očitno, da je šlo za predvolilno manipulacijo Afera Patria se vse bolj zapleta, s tem pa postaja vse bolj očitno, da je šlo za predvolilno manipulacijo, je bivši premier Janez Janša. Tudi zaradi tega bodo po njegovem pristojni "postopke skušali zavlačevati toliko časa, da bodo ljudje pozabili, za kaj pravzaprav gre".

"Še vedno ne vemo niti kdo je usumljenec" Po Janševih besedah postaja vse bolj očitno, da napovedanega sodnega procesa, ki so ga "napovedovali v zvezi z sumom korupcije pri nakupu patrij, ni, ne na Finskem, ne v Sloveniji". Ob tem je spomnil, da so na Finskem takšen proces napovedovali že za konec prejšnjega leta oz. začetek tega leta. Prav tako po besedah predsednika SDS še vedno ne vemo, "niti kdo je osumljenec, niti ne, koliko časa bo preiskava še trajala oz. kdaj lahko pričakujemo neko končno besedo".

Glede "na ogenj in žveplo, ki je bil bruhan v predvolilni kampanji z izjavami, da je pogodba koruptivna in da jo bodo prekinili takoj ko priseže nova vlada", Janša slednjo sprašuje, zakaj se v zvezi s tem do zdaj ni zgodilo še nič.

Janša je kritičen tudi do ministrice za obrambo V zvezi s tem je bil Janša kritičen tudi do ravnanja ministrice za obrambo Ljubice Jelušič. Slednja je namreč, kot je spomnil, napovedala, da za nakup patrij v rebalansu proračuna ni dovolj denarja, nato pa so, kot je dejal, na ministrstvu začeli iskati napake, zaradi katerih bi lahko prekinili pogodbo. Če bo šel finski partner s tem na sodišče, bo lahko tudi zaradi tega hitro dokazal, da se je napake začelo iskati zato, da bi se prekinilo pogodbo, ker ni dovolj denarja za nakup, je prepričan Janša.

Ne spreglejte