Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 9. 2014,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miro Cerar terorizem Slovenija Janez Janša Janez Janša Alenka Bratušek

Sobota, 27. 9. 2014, 9.49

8 let

Cerar o Sloveniji in optimizmu iz zadnjega časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav so razmere v Sloveniji izjemno težke, je prav, da nas preveva tudi optimizem iz zadnjega časa, je v pogovoru za Večer dejal premier Miro Cerar.

V javnosti je zadnje dni odmevala informacija, da so nas ZDA, brez naše vednosti, uvrstile na seznam mednarodne koalicije, ki sodeluje v boju proti Islamski državi. Kot je v pogovoru za časnik Večer dejal Cerar, je bil nad novico, za katero je izvedel prek medijev, začuden, vendar ni občutil nelagodja, saj Slovenija vsekakor spada med države, ki nasprotujejo terorizmu, zato načelno spadamo tudi na tak seznam.

Nikakor ne bomo nepremišljeno vstopali v dejavnosti ali sprejemanje ukrepov "Temu načelno nikakor ne nasprotujemo, se pa ob tem zavedamo in zelo jasno povemo, da uvrstitev na tak seznam ne pomeni kakršnekoli konkretne zaveze Slovenije k dejanjem. Zavedati se moramo, da ukrepi zoper terorizem niso samo vojaški ukrepi," je pojasnil. Ker nas predhodno o uvrstitvi na seznam niso vprašali, bo po besedah Cerarja zunanje ministrstvo ustrezno ukrepalo.

Na vprašanje, kako lahko Slovenija pomaga v tem boju, je Cerar odgovoril, da se lahko vključi v nadzor nad financiranjem terorističnih skupin, humanitarno pa lahko pomaga tudi na prizadetih območjih in podobno.

Ponovno je poudaril, da Slovenija nasprotuje terorizmu, nikakor pa ne bomo nepremišljeno vstopali v kakršnekoli dejavnosti ali sprejemanje ukrepov. "Slovenija se zavzema za to, da so vsa naša dejanja v mednarodni skupnosti podprta z jasnimi pravnimi podlagami. V tem primeru z mednarodnopravnimi. Želimo si, da legitimacijo za dejanja da OZN oziroma Varnostni svet."

Glede na to, da je generalni sekretar Nata članice pozval k višjim obrambnim proračunom, je smiselno vprašanje, ali Slovenija to sploh zmore. Premier je glede tega dejal, da ta hip ni veliko možnosti, da bi povečali obrambni proračun, tega pa se po njegovih besedah zavedajo tudi v zvezi Nato. Sredstva za obrambo se bodo lahko povečala, ko bomo prišli iz krize, je še dejal.

Težke razmere, a optimistične napovedi Cerar je v pogovoru spregovoril tudi o trenutnem stanju v Sloveniji, pri čemer se je osredotočil na nedavno napoved gospodarske rasti. Povedal je, da je vesel vseh pozitivnih pokazateljev, a hkrati opozoril, da so razmere tako na področju javnih financ kot na drugih področjih, kot sta socialna varnost in zdravstvo, še vedno izjemno težke.

Ravno zato je po njegovem mnenju pomembno, da nas preveva tudi optimizem iz zadnjega časa. "Gospodarstveniki dokazujejo, da je mogoče biti uspešen tudi v težkih časih, svoje prispeva še sprememba v političnem prostoru, ki jo prinaša naša stranka," je poudaril.

Janši ni želel narediti krivice Poudaril je tudi, da niti družba niti politika ne smeta biti razklani, saj tako uspeha ne bo in ne bomo dosegli cilja.

Ob tem se je dotaknil tudi razdvojenosti, ki vlada med pravniki, saj se ne morejo zediniti o tem, ali bo pravnomočno obsojeni lahko član parlamenta ali ne. Ne glede na različno stališče stroke bo o tem v prihodnje odločila politika. "Osebno se bom zavzel, da se čim prej v zakonodaji sprejme taka rešitev, da pravnomočno obsojene osebe, ki so obsojene za težja kazniva dejanja oziroma na daljše zaporne kazni, nikakor ne morejo postati poslanci."

Dodal je, da je kot pravnik absolutno prepričan, da je bilo treba mandat Janeza Janše potrditi, ker je tak zakon. Za odločitev, kaj konkretno bodo naredili z izvedbo Janševega mandata, si je Cerar vzel dober mesec dni zamika, saj, kot je dejal, Janši ni želel narediti krivice.

Odgovornost za nastali položaj pripisuje tako pravnikom, ki so pripravljali te zakone, kot tudi politikom, ki so jih sprejeli. "Odgovornost nosimo tudi vsi mi, ki smo zdaj vpleteni v to zgodbo, ker nam ne uspe biti dovolj prepričljivi in odločni," je še dejal.

"Če bo Bratuškova komisarka, si želim samo, da bi dobro delala" Na koncu je Cerar spregovoril še o komisarskem mestu Alenke Bratušek, glede katerega je dejal, da moramo zdaj naprej počakati, ali bo Bratuškova res postala komisarka. O tem namreč zdaj odločajo evropske ustanove.

"Če bo Bratuškova postala evropska komisarka, bomo to odločitev spoštovali. In potem si želim samo, da bi dobro delala in da bi bila v energetiki znotraj EU ustrezno upoštevana tudi Slovenija."

Ne spreglejte