Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 7. 2014,
7.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 29. 7. 2014, 7.57

8 let

Cerar kljub kritikam koalicijskega osnutka upa na široko koalicijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Najverjetnejši mandatar Miro Cerar drugi krog pogovorov s strankami o novi koaliciji ocenjuje kot zelo konstruktivnega in vsebinskega. "Pogajamo se in upanje na široko koalicijo je povsem realno."

Po današnjih pogovorih je jasno, da Združena levica ostaja v opoziciji, a Cerar kljub temu pričakuje sodelovanje s to stranko pri posameznih projektih. "O stranki DeSUS bi lahko rekel, da je za zdaj najbolj realno izrazila željo za koalicijsko povezavo."

Pot do podpisa koalicijske pogodbe je še dolga O delovnem osnutku koalicijskega sporazuma, ki ga je pripravila Stranka Mira Cerarja, bodo pogovore nadaljevali z DeSUS, Zavezništvom Alenke Bratušek, NSi in SD, in sicer prihodnji teden po petkovi ustanovni seji državnega zbora. A pot do podpisa koalicijske pogodbe je še dolga, ker morajo natančno proučiti osnutek pogodbe in današnje pripombe strank. Tako bodo lahko ocenili, ali se "lahko ujamejo", pravi Cerar.

Na vprašanje, ali obstaja možnost za "malo koalicijo", ki bi vključevala le DeSUS, Cerar ni odgovoril neposredno. "Razumljivo je, da so imele vse stranke pripombe na ta delovni osnutek, to je bilo tudi pričakovano. To je normalen del procesa, zato smo se dogovorili, da bomo pogovore nadaljevali na podlagi njihovih pisnih pripomb."

Prvi mož parlamenta bi bil Erjavec Na petkovi seji DZ bo sicer za predsednika parlamenta kandidiral predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ima tudi podporo SMC.

Cerar si želi konstruktivno SDS O povabilu na pogovor, ki ga je pred petkovo ustanovno sejo DZ danes poslal SDS, pa je Cerar dejal: "Zdaj, ko smo se sestali z vsemi morebitnimi koalicijskimi partnerji, je nadvse spodobno, da se sestanemo še s stranko, ki bo predvidoma delovala v opoziciji. Pogovorili bi se o poteku ustanovne seje DZ in izmenjali stališča o naših pogledih na nadaljnje delo. Želimo imeti konstruktivno opozicijo, kar bomo tudi sami spodbujali s konstruktivnim odnosom do nje." Cerar bi rad slišal tudi mnenje o zadržkih SDS v zvezi z njihovim delovanjem v državnem zboru. Kot je znano, SDS med drugim napoveduje, da ne bo predlagala svojih kandidatov na vodstvene položaje v parlamentu.

Cerar ima večino v parlamentu Erjavec po pogovorih s predstavniki Stranke Mira Cerarja sicer ocenjuje, da DeSUS sodeluje v "okvirni koaliciji". Tako ima za zdaj Cerar zagotovljeno parlamentarno večino 46 glasov, ki lahko zunanjega ministra v odhodu na petkovi ustanovni seji parlamenta tudi "ustoliči" za predsednika DZ. Erjavec je sicer pred kratkim dejal, da ga ta položaj ne zanima. Želi si, da bi bili v koaliciji tudi Socialni demokrati in Nova Slovenija. "Menimo, da v tem ključnem trenutku za Slovenijo potrebujemo široko koalicijo in močno vlado."

Bo Nova Slovenija ostala v opoziciji? Po drugi strani kaže, da bo Nova Slovenija ostala v opoziciji, saj se ta desnosredinska stranka do petka, ko bo ustanovna seja državnega zbora, z Mirom Cerarjem ne bo več sestajala. Krščanski demokrati sicer vrat še niso zaprli, saj bodo do prihodnjega tedna pripravili svoje pripombe, a je predsednica stranke Ljudmila Novak nad osnutkom koalicijskega sporazuma razočarana.

Novakova razočaranja ni mogla skriti "Vrata za pogovore puščamo odprta, še vedno je mogoče, da bi bili v koaliciji ali bi ostali zunaj, a končno odločitev pri nas sprejema svet stranke." Novakova razočaranja ni mogla skriti. "Pričakovali smo več tega, kar predlagamo. Tega ni bilo veliko. Tudi druge naše pobude niso bile vključene, vendar gospod Cerar zagotavlja, da so pogajalske možnosti še vedno odprte." Novakova pravi, da je osnutek koalicijske pogodbe premalo konkreten, premalo je upoštevanja priporočil Evropske unije, menijo pa tudi, da program ni reformno naravnan. Kot je znano, se NSi zavzema za pospešeno privatizacijo in za znižanje DDV, ostro pa nasprotujejo tudi nepremičninskemu davku. O glasovanju za predsednika državnega zbora je dejala, da se zavedajo, da mora parlament dobiti predsednika, a se še niso odločili, ali bodo glasovali za ali pa se bodo vzdržali.

Ključna odločitev Socialnih demokratov o sodelovanju s Cerarjem znana v četrtek "Osnutek koalicijske pogodbe je kot gradivo primeren za nadaljnjo razpravo, manjkajo pa mu vsebine s področja socialne države in nekaterih drugih področij, ki so za Socialne demokrate pomembna. V četrtek imamo sejo predsedstva, ki bo odločalo o tem, ali nam bo dalo mandat za operativne pogovore v prihodnjem tednu," je po sestanku s predstavniki SMC povedal predsedujoči SD Dejan Židan. SD bo v primeru nadaljevanja pogajanj pripravila pripombe, na predsedstvu pa se bodo odločili tudi, ali bodo za predsednika DZ podprli Karla Erjavca. Židan sicer meni, da je Erjavec primeren kandidat za to funkcijo. Glede evropskega komisarja je Židan dejal, da ima Slovenija več mogočih kandidatov in da je vprašanje, ali je smiselno še tretjič poskusiti z istim kandidatom Potočnikom. "To ne pomeni, da je njegovo dozdajšnje delo slabo, svoje delo je dobro opravljal." A Židan opozarja, da v EU ni pogosta praksa, da države trikrat ponudijo istega kandidata.

Predsedujoči SD sicer meni, da Slovenija ne bi smela ponudili več kandidatov za komisarja, saj bi bilo to videti kot nezrelost države, da se poenoti o enem kandidatu. Do četrtka Židan pričakuje predvsem usklajevanje med Cerarjem in Bratuškovo.

DeSUS že sodeluje v okvirni koaliciji Karl Erjavec, ki se je s pogajalsko ekipo SMC sestal dopoldne, pa je z izkupičkom pogovorov zadovoljen: "Zadovoljni smo, da se nam je v glavnem uspelo dogovoriti o vseh naših predlogih, s tem da bo treba konkretizirati še vprašanje regresa, da bi ga prihodnje leto dobilo čim več upokojencev. Treba je sicer pogledati tudi proračunske in gospodarske možnosti. Za zdaj lahko rečem, da stranka DeSUS sodeluje v tej okvirni koaliciji. To je pomembno tudi zato, ker bo v petek ustanovna seja DZ. Dogovorili smo se, da nam kot drugi najmočnejši stranki pripada mesto predsednika DZ in da smo se danes v neformalnih pogovorih dogovorili, da bom kandidat za predsednika DZ, a počakajmo do petka."

Upokojenski regres za vse do 1000 evrov Predsednik DeSUS ocenjuje, da bi se lahko dogovorili o regresu za vse upokojence, ki imajo do 1000 evrov pokojnine, o široki koaliciji pa je še povedal: "Kakšna bo usklajenost z preostalimi strankami, zdaj zelo težko ocenjujem. Mislim, da je zelo pomembno, da dve stranki, ki zagotavljata 46 glasov, dajeta fundament koalicijski pogodbi."

O pomislekih NSi do osnutka koalicijske pogodbe je dejal: "Očitno nimajo dovolj izkušenj s pogajanji. Postavili so visoke zahteve. Če bodo želeli priti v koalicijo in v vlado, bodo morali te zahtev bistveno zmanjšati. Tudi mi bi si želeli regres za vse upokojence, a vemo, kakšne so razmere v državi."

Erjavec je pravi za vprašanje Janše Zakaj si je glede funkcije predsednika DZ Erjavec premislil? "V politiki običajno ne odločaš sam. Zavedam se, da bo vodenje prve seje DZ izjemno odgovorno, zlasti zaradi posebnih okoliščin, ko bo šlo za potrjevanje mandatov. Mnenje je bilo, da bi bil glede na mojo izkušenost in strokovnost primeren. To pa ne pomeni, da bom morda ostal na tej funkciji."

"Posebne okoliščine" so potrjevanja poslanskega mandata pravnomočno obsojenega predsednika SDS Janeza Janše. Erjavec opozarja na različna mnenja pravnikov, ali je Janši zaradi obsodbe mogoče potrditi mandat oziroma mu ga po potrditvi odvzeti. Napoveduje, da bodo o tem potekali posveti s pravnimi strokovnjaki, torej je to vprašanje še odprto. S strokovnostjo pa Erjavec meri na svojo pravniško izobrazbo. Erjavec je dejal, da bo DZ vodil vsaj v petek in morda še prihodnjih nekaj sej.

Bo le začasni vodja parlamenta? Dokončna odločitev, ali bo na tej funkciji ostal, pa bo padla v prihodnjih tednih, ko bo podpisana koalicijska pogodba in ko bo znano, katere stranke bodo v koaliciji. Kot je razvidno iz naslova dokumenta, ki smo ga objavili, bodo do petka, kot kaže, podpisali zgolj osnutek koalicijskega sporazuma, pogajanja o dokončnem tekstu koalicijske pogodbe in kadrovskih vprašanjih pa se bodo nadaljevala v prihodnjih tednih.

Erjavec "nekako kandidat" za evropskega komisarja Zunanji minister v odhodu pravi, da je v Bruslju dobil namige, da bi bil lahko kandidat za evropskega komisarja za širitev, a ni povedal, od kod so ti namigi prišli. "Res je, da sem nekako tudi kandidat, zlasti ko gre za področje širitve. V preteklih mesecih sem dobil tudi iz Bruslja večkrat namig v tej smeri, vendar to ne pomeni, da je s tem že podan konkreten predlog. O tem bo pač odločala vlada, mislim pa, da je dobro, da dosežemo čim širši konsenz."

Erjavec je sicer dodal, da se z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem o tem vprašanju ni pogovarjal, pričakuje pa, da bo SMC čim prej "dala namig". "Dnevi tečejo, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Junkcer pa je povedal, da si želi ime komisarja do konca tega tedna, zato se bojim, da se lahko ta zgodba še zaplete."

Kako blizu vstopu v Cerarjevo vlado je Bratuškova? Predsednica Zavezništva AB Alenka Bratušek je drugi krog pogovorov s predstavniki SMC ocenila kot konstruktiven. "Sporočili smo naše vsebinske pomisleke glede osnutka koalicijske pogodbe. Izpostavili smo dve ključni področji, konsolidacijo javnih financ in zagon gospodarstva. Pri zagonu gospodarstva niso navedli konkretnih ukrepov, pri konsolidaciji javnih financ pa natančnega časovnega okvira in načina, kako jo izpeljati." Na vprašanje, kako blizu vstopu v koalicijo je njena stranka, je predsednica vlade v odstopu dejala le, da sta odprti omenjeni dve programski točki. "Rekli so, da se bodo o naših pripombah pogovorili, razmislili, potem pa bomo pogovore nadaljevali."

Cerar na sestanek vabi tudi predstavnika SDS Miro Cerar je vabilo na sestanek oziroma razgovor danes poslal tudi stranki SDS. Gre za vljudnostno vabilo pred petkovo ustanovno sejo DZ. Kot je navedeno v vabilu, je namreč državotvorna drža strank tako v koaliciji kot v opoziciji ključnega pomena za uspeh države in premostitev krize. Sestanek Cerarja in predstavnika stranke SDS je predviden za četrtek, piše STA. Vabilo na pogovor s predsednikom SMC v četrtek dopoldne so stranki SDS danes poslali s sekretariata SMC, kar pa je zmotilo prvaka SDS. Ta je na Twitterju zapisal, da Cerar "z nepodpisanim dopisom vabi SDS na pogovore kot zadnjo med strankami". "Strici ga tako kot Jankovića 2012 še niso naučili šteti," obenem komentira Janša, ki trenutno prestaja zaporno kazen zaradi pravnomočne obsodbe v zadevi Patria.

Se bo Janša udeležil petkove ustanovne seje DZ?

Odločanje o morebitnem odvzemu mandata Janši na petkovi ustanovni seji DZ za zdaj ni predvideno. Prav tako ni znano, ali se bo Janša udeležil petkove seje DZ. Iz odgovorov uprave za izvrševanje kazenskih sankcij je mogoče sklepati, da Janša še ni sprožil postopka za petkov izhod iz zapora. A niti v SDS niti Janšev zagovornik Franci Matoz pojasnil v zvezi s tem ne dajejo, piše STA.

O potrditvi poslanskega mandata Janeza Janše pa je Cerar po današnjih pogovorih dejal, da je o tem prezgodaj govoriti. V petek bo seja mandatno-imunitetne komisije DZ, predsednik SMC pa je prepričan, da bodo "njegovi" in preostali poslanci korektno opravili njihovo nalogo. Dejal je še, da proučujejo pravne vidike tega vprašanja. "Prepričan sem, da bo stvar v skladu s pravnim redom in korektna."

Ne spreglejte