Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
16.07

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 16.07

8 let, 2 meseca

Čepar na sprejemu za verske skupnosti o uspehih v tem letu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Urad vlade za verske skupnosti je pripravil tradicionalni božično novoletni sprejem za predstavnike verskih skupnosti.

Direktor urada Drago Čepar je v svojem nagovoru med drugim spregovoril o zakonu o verski svobodi. Poudaril je, da novi zakon odpravlja neustavnosti starega zakona in izboljšuje položaj vsem verskim skupnostim, še posebej majhnim. Čepar je spomnil tudi na nekatere dosežke in uspehe v tem letu, ki so jih dosegle posamezne cerkve in verske skupnosti.

Letošnji uspehi verskih skupnosti

Čepar je poudaril, da je vladna komisija za reševanje odprtih vprašanj verskih skupnosti prispevala k rešitvi ali začetku reševanja pomembnih odprtih vprašanj. Izpostavil je, da so se po predlanski posvetitvi pravoslavne cerkve svetih bratov Cirila in Metoda v Ljubljani v dialogu z mestnimi oblastmi odprle možnosti za gradnjo spremljajočih prostorov.

Evangeličanska cerkev, kot pravi Čepar, je na sinodi letos potrdila predsedstvo in nekatere druge funkcije. Judje so uspešno speljali evropske dneve judovske kulture, mormoni so začeli graditi svoj objekt in budisti so že v novih prostorih. Direktor urada je izrazil tudi veselje nad tem, da je bil v Ljubljani dosežen velik napredek pri projektu izgradnje džamije. Katoliška cerkev pa se veseli prvih rezultatov dela novih škofij in nadškofij, je še povedal Čepar.

Erniša se veseli Trubarjevega leta Na sprejemu je bil med drugim navzoč škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša, ki je izrazil veselje nad Trubarjevim letom, ki ga bodo obeležili prihodnje leto. Ob tem bodo evangeličani izdali pomembne publikacije, v katerih bo začetnik slovenskega knjižnega jezika Primož Trubar predstavljen kot veliki Slovenec. Pri tem jim je posebej pomagal tudi urad za verske skupnosti in vlada, je še povedal Erniša.

Katoliška cerkev se veseli predsedovanja Slovenije EU

Celjski škof Anton Stres pa je poudaril predsedovanje Slovenije Evropski uniji. Kot je dejal gre za veliko čast in katoliška cerkev bo pri tem sodelovala kolikor bo v njeni moči. Glede sporazuma s svetim sedežem o duhovni oskrbi pa je Stres povedal, da bo ta dobrodošel, a bo duhovna oskrba potekala tako kot do sedaj, tudi če do njega ne bo prišlo.

Urad ne more pomagati pri gradnji džamije Muftija Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžada Grabusa na sprejemu ni bilo. Predstavljal ga je tajnik skupnosti Nevzet Purić, ki je med drugim poudaril njihovo dobro sodelovanje z uradom za verske skupnosti. Glede vprašanja gradnje džamije pa je dejal, da je ta v pristojnosti lokalne skupnosti, tako da urad pri temu ne more veliko pomagati.

Ob koncu so slovenski skavti in taborniki predstavili poslanico Luči miru iz Betlehema. Direktor urada Čepar je nato povabil vse navzoče, da vzamejo Luč miru iz Betlehema, da bi tako sami postali nosilci miru.

Ne spreglejte