SiolNET. Novice Slovenija
9,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Če bo kršiteljica človekovih pravic Nina Betetto postala ustavna sodnica, bomo ..."

9,35

termometer

Aleš Primc
Foto: Matej Leskovšek

"Mi se s tem, da bi tako očitni kršitelji človekovih pravic postali ustavni sodniki, ne bi mogli sprijazniti. Verjamem, da se tudi velika večina slovenske javnosti ne bi," pravi predsednik Odbora 2014 Aleš Primc.

Vrhovni sodniki bodo v začetku novembra odločali o tem, ali naj vrhovno sodišče za kandidatko za ustavno sodnico predlaga podpredsednico sodišča Nino Betetto.

Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je na včerajšnjem shodu pred vrhovnim sodiščem napovedal:

"S tem se ne bi mogli sprijazniti"

"Če bo Nina Betetto postala ustavna sodnica, bomo namesto vsak drugi četrtek v mesecu protestirali dvakrat na teden, enkrat pred vrhovnim in enkrat pred ustavnim sodiščem," pravi Primc in dodaja: "Mi se s tem, da bi tako očitni kršitelji človekovih pravic postali ustavni sodniki, ne bi mogli sprijazniti. Verjamem, da se tudi velika večina slovenske javnosti ne bi."

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je med drugim sodila v primeru Aždajić proti Sloveniji, v katerem so bile, kot je ugotovilo Evropsko sodišče za človekove pravice, kršene človekove pravice. Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je med drugim sodila v primeru Aždajić proti Sloveniji, v katerem so bile, kot je ugotovilo Evropsko sodišče za človekove pravice, kršene človekove pravice. Foto: STA

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je lani izdalo 14 sodb v zvezi s Slovenijo. V 13 primerih je ugotovilo kršenje človekovih pravic.

Ustavni pravnik Jurij Toplak pojasnjuje, da je vrhovno sodišče, katerega podpredsednica je Nina Betetto, tisto, ki je poklicano, da razsodi o kršitvi, preden gre zadeva v Strasbourg. "Zadeva se vedno ustavi na vrhovnem sodišču, sodniki pa so tisti, ki bi morali prepoznati kršitev," je prepričan Toplak. 

Nina Betetto je med drugim sodila v primeru Aždajić proti Sloveniji, v katerem so bile, kot je ugotovilo Evropsko sodišče za človekove pravice, kršene človekove pravice. "Kaže, da Betettova žal nima občutka za človekove pravice" meni Toplak. 

Preberite še:
Evropsko sodišče razveljavlja sodbe Betettove, Cerarjevi jo pošiljajo tja za sodnico
Slovenija evropska prvakinja v kršenju človekovih pravic
Kateri znani pravniki so bili v Portorožu #foto

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 102
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin