Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 6. 2008,
11.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 6. 2008, 11.40

8 let, 5 mesecev

Bushu gorsko kolo in Biblija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriški predsednik George Bush je ob obisku v Sloveniji prejel kristalno skledo z zvezdicami, gorsko kolo in faksimile Dalmatinove Biblije.

Premier Janez Janša mu je podaril kristalno skledo z evropskimi zvezdicami, ki so jo izdelali v Steklarni Rogaška, ter gorsko kolo domače blagovne znamke Cult. Od predsednika republike Danila Türka pa je prejel faksimile prevoda biblije Jurija Dalmatina.

Darila so vrhunski dosežki slovenskega znanja Darila, ki so jih prejeli visoki gostje vrhunskega srečanja EU-ZDA, so po zagotovilih Protokola Republike Slovenije vrhunski dosežki slovenskega znanja, inovativnosti in ustvarjalnosti. Nekatera predstavljajo slovensko dediščino, druga so rezultat sodobne ustvarjalnosti, vsa pa pomembno prispevajo k promociji Slovenije v svetu, so še sporočili s protokola.

Zvezde ponazarjajo skupni evropski simbol Zvezde na spominski evropski kristalni skledi tako ponazarjajo skupni evropski simbol in razpoznavno znamenje. Dalmatinov prevod Svetega pisma iz leta 1584 pa je eno poglavitnih del slovenske protestantske književnosti in obenem pomemben mejnik v razvoju kulturne in jezikovne identitete slovenskega naroda.

Kolo Cult za 4000 evrov Znamka gorskih koles Cult, ki je nastala pred dobrim desetletjem v Idriji, danes pa jih izdelujejo v Logatcu, je medtem prikaz sodobne slovenske ustvarjalnosti ter inovativnosti. Za ameriškega predsednika je bil izbran model Black Gold XTR, ki predstavlja vrh ponudbe podjetja in stane okoli 4000 evrov. Okvir kolesa je iz karbona, sodi pa v razred tekmovalnih koles.

Set šestih porcelanastih skodelic za Lauro Bush Ameriška prva dama Laura Bush je od premierove zaročenke Urške Bačovnik prejela set šestih porcelanastih skodelic s podstavkom in vrček za mleko oblikovalcev Katje Jurgec-Bricman in Jureta Bricmana. Oblikovno temelji na motivu nageljna, ki je eden od razpoznavnih simbolnih cvetov Slovenije. Soproga predsednika republike Barbara Miklič Türk je medtem Bushevi soprogi podarila vazo z zlato nitjo oblikovalke Ljubice Kočice, ki velja za eno izmed naših vodilnih oblikovalk stekla.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bil deležen unikatno oblikovane steklenice z vdelano ročno klekljano čipko iz kovinske niti. Njegova soproga Margarida Sousa Uva Barroso pa je prejela že omenjeni set Katje Jurgec-Bricman in Jureta Bricmana.

Solana v dar dobil etnološko kompozicijo Visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je v dar dobil etnološko kompozicijo zapis ustvarjalnih stoletij, ki jo je oblikoval družinski Studio Lan iz vasice v bližini Kopra.

Snowboard za Janšo Tok podeljevanja daril pa ni šel le v eni smeri. Darila so delili tudi ameriški gostje. Predsednik Türk je tako od ameriškega predsednika prejel zbirko del ustanovnih očetov Združenih držav, premier Janša pa je prejel snowboard.

Ne spreglejte