SiolNET. Novice Slovenija
4,63

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Prodaja NLB: Bruselj ugodil Sloveniji

4,63

termometer

NLB banka
Foto: Ana Kovač

Evropska komisija je danes izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB. Po njej mora država do konca leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus ena delnica pa do konca prihodnjega leta.

Komisija je ugotovila, da je s tem državna pomoč, ki jo je banka dobila konec leta 2013, še naprej združljiva s pravili EU o državni pomoči ter da novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov glede dolgoročne sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu, so danes sporočili v Bruslju.

Prodaja večine NLB naj bi se odvila do konca novembra
Slovenski državni holding (SDH) po današnji odločitvi Evropske komisije izvaja vsa pripravljalna dejanja za prodajo delnic NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO). Časovnice začetka postopka prodaje ne razkrivajo vnaprej, neuradno naj bi bila namera za IPO objavljena sredi oktobra, prodajno okno pa naj bi se zaprlo do konca novembra.

"Na ministrstvu smo z odločitvijo komisije zadovoljni, ker zagotavlja uresničitev temeljnih ciljev, ki smo jima vseskozi sledili: ohranitev NLB kot mednarodne finančne institucije regionalnega pomena ter izvedbo prodajnega postopka na način, ko kupnino in s tem optimizacijo vračila vložka davkoplačevalcev določajo zgolj tržni pogoji," je odločitev komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.
NLB Posel danes Poslanci sprejeli zakon za zaščito državne naložbe v NLB

Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje. "Ta zaveza je pomembna, saj smo v sklepu iz januarja 2018 navedli, da bi lahko skrbnik za odprodajo s polnimi pooblastili dodatno izboljšal sposobnost preživetja NLB," so poudarili v komisiji.

Samid Osmanović Posel danes Kaj se je zgodilo z enim od največjih dolžnikov NLB

Za NLB so podaljšali ključne obstoječe zaveze, ki jih ta izpolnjuje od prejema državne pomoči. V zvezi s tem je pomembna zaveza glede donosa iz lastniških instrumentov, ki zagotavlja, da bo lahko NLB odobrila nova posojila le, če bo za njih prejela minimalen donos iz lastniških instrumentov.

NLB banka Posel danes Evropska komisarka zadovoljna z rezultatom glede NLB

NLB prav tako ne bo ponovno sklepala poslov, ki jih je prodala v okviru načrta prestrukturiranja, kot so lizinški posli, in bo strogo spoštovala prepoved prevzemov, so spomnili.

Novi sveženj zavez vsebuje tudi kompenzacijske ukrepe, in sicer da bo NLB zaprla dodatne bančne podružnice na domačem trgu in v primeru neizpolnitve prodajnih zavez prodala tudi svoj delež v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. NLB bo tudi izdala obveznice, so dodali.

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sanfrancisco / 10.08.2018. ob 13:28 +2 - 1

  Če ti kradejo češnje, pač posekaš drevo in je problem rešen. Takšna je slovenska logika. Prodati bi jo morali pred letom 2004, sedaj je prepozno.

  +2 - 1
 • bor955 / 10.08.2018. ob 11:59 +2 - 2

  To ničvredno banko bi lahko ukinili in v njej naselili emigrante ali pa jo podrli !!

  +2 - 2
 • misterij1234 / 10.08.2018. ob 12:35 +2 - 2

  Ta "novica"je obnorela manjšinsko vlado,da morajo hitro sestaviti vlado,da se za začne "legalno " ropanje NLB-ja.Nad njimi bdi noč in dan mali Bog Kućan.

  +2 - 2
delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin