Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2018,
11.50

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

6

Natisni članek

Evropska komisija privatizacija NLB

Petek, 10. 8. 2018, 11.50

5 let, 8 mesecev

Prodaja NLB: Bruselj ugodil Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

6

NLB banka | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropska komisija je danes izdala odločbo o spremembi zavez glede prodaje NLB. Po njej mora država do konca leta prodati najmanj 50 odstotkov plus eno delnico banke, preostali del do 25 odstotkov plus ena delnica pa do konca prihodnjega leta.

Komisija je ugotovila, da je s tem državna pomoč, ki jo je banka dobila konec leta 2013, še naprej združljiva s pravili EU o državni pomoči ter da novi sveženj zavez Slovenije zadostuje za odpravo njenih pomislekov glede dolgoročne sposobnosti preživetja NLB in izkrivljanja konkurence na slovenskem bančnem trgu, so danes sporočili v Bruslju.

Prodaja večine NLB naj bi se odvila do konca novembra
Slovenski državni holding (SDH) po današnji odločitvi Evropske komisije izvaja vsa pripravljalna dejanja za prodajo delnic NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO). Časovnice začetka postopka prodaje ne razkrivajo vnaprej, neuradno naj bi bila namera za IPO objavljena sredi oktobra, prodajno okno pa naj bi se zaprlo do konca novembra.

"Na ministrstvu smo z odločitvijo komisije zadovoljni, ker zagotavlja uresničitev temeljnih ciljev, ki smo jima vseskozi sledili: ohranitev NLB kot mednarodne finančne institucije regionalnega pomena ter izvedbo prodajnega postopka na način, ko kupnino in s tem optimizacijo vračila vložka davkoplačevalcev določajo zgolj tržni pogoji," je odločitev komentirala ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.
NLB
Novice Poslanci sprejeli zakon za zaščito državne naložbe v NLB

Če Slovenija ne bo upoštevala predvidenih rokov, bo imenovan skrbnik za odprodajo, ki bo prevzel postopek prodaje. "Ta zaveza je pomembna, saj smo v sklepu iz januarja 2018 navedli, da bi lahko skrbnik za odprodajo s polnimi pooblastili dodatno izboljšal sposobnost preživetja NLB," so poudarili v komisiji.

Samid Osmanović
Novice Kaj se je zgodilo z enim od največjih dolžnikov NLB

Za NLB so podaljšali ključne obstoječe zaveze, ki jih ta izpolnjuje od prejema državne pomoči. V zvezi s tem je pomembna zaveza glede donosa iz lastniških instrumentov, ki zagotavlja, da bo lahko NLB odobrila nova posojila le, če bo za njih prejela minimalen donos iz lastniških instrumentov.

NLB banka
Novice Evropska komisarka zadovoljna z rezultatom glede NLB

NLB prav tako ne bo ponovno sklepala poslov, ki jih je prodala v okviru načrta prestrukturiranja, kot so lizinški posli, in bo strogo spoštovala prepoved prevzemov, so spomnili.

Novi sveženj zavez vsebuje tudi kompenzacijske ukrepe, in sicer da bo NLB zaprla dodatne bančne podružnice na domačem trgu in v primeru neizpolnitve prodajnih zavez prodala tudi svoj delež v hčerinski zavarovalnici NLB Vita. NLB bo tudi izdala obveznice, so dodali.

Ne spreglejte