Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
17.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 17.25

8 let, 2 meseca

Brez večjega zanimanja za ključe za zapornice na meji s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V občinah ob meji s Hrvaško so s ponedeljkom začeli deliti ključe za zapornice na posebnih točkah izven mejnih prehodov.

Te lahko v skladu s slovensko-hrvaškim sporazumom o obmejnem prometu in sodelovanju (Sops) prehajajo samo posebni upravičenci. V Razkrižju naj bi ključe prejeli že vsi upravičenci, stanje na terenu pa si je ogledala tudi delegacija zunanjega ministrstva. Drugod na meji s Hrvaško pa za zdaj še ni bilo večjega povpraševanja po teh ključih. Poti bodo lahko uporabljali imetniki zemlje na drugi strani meje V skladu s Sopsom bodo prebivalci obmejnega območja 670 kilometrov dolgo kopensko mejo s Hrvaško lahko prestopali na 22 maloobmejnih prehodih, na 115 posebej določenih točkah pa tudi posebni upravičenci - domačini in kmetje, ki imajo obdelovalno zemljo na drugi strani meje. Te točke je v skladu s schengenskim zakonikom treba do konca leta zapreti in večina jih je zaprta z zapornicami, katerih ključe naj bi imeli upravičenci do njihove uporabe. Tako bodo imetniki zemlje na drugi strani meje v skladu s Sopsom še vedno lahko uporabljali te poti, drugim pa bo to onemogočeno.

Nekateri imajo dostop do Slovenije urejen samo preko hrvaškega ozemlja

Na Razkrižju so v ponedeljek že razdelili ključe za osem omenjenih zapornic, kolikor jih imajo v občini. Dobilo jih je 200 dvolastnikov, skupno pa jih bo lahko uporabljalo 400 ljudi. Dopoldne je sicer razkriški župan Stanko Ivanušič z določenimi težavami, s katerimi se soočajo imetniki teh ključev, seznanil tudi delegacijo MZZ. Na območju Razkrižja je namreč tudi nekaj slovenskih prebivalcev, ki imajo dostop do Slovenije urejen samo preko hrvaškega ozemlja oz. preko teh zapornic.

Dva prehoda bo urejala mejna policija Ključe za tovrstne prehode je v ponedeljek začela deliti tudi metliška upravna enota. Upravna enota je vse upravičence obvestila o podeljevanju ključev, tako doslej pri razdeljevanju ključev ni bilo posebnosti. V ponedeljek so podelili pet ključev in danes tri.

V brežiški občini se za ključ zanima le ena oseba

Težav z razdeljevanjem ključev nimajo tudi v brežiški občini. Po besedah vodje oddelka za upravne in notranje zadeve Ivanke Medvešček, imajo na brežiškem območju zapornico na ključ le na prehodu Vlaški križ - Mali Cirnik, vendar na slovenski strani ni upravičencev s kmetijskim vložkom. Trenutno se za ključ zanima le ena oseba, ki še nima vložka, nasprotno pa je na hrvaški strani 32 upravičencev, ki lahko dobijo ključe na brežiški policijski postaji, je povedala Medveščkova.

V koprski občini ključe delijo zgolj za dva prehoda Na koprski upravni enoti so doslej ključ za zapornico za prehod meje s Hrvaško na posebej določenih točkah dvignili le štirje upravičenci in trije souporabniki. Na območju Mestne občine Koper je sedem zapornic za prehod čez mejo, ključe pa za zdaj na upravni enoti izročajo le za dve zapornici in sicer za prehoda Brič-Novi Brič in Hrvoje, saj po besedah načelnice koprske upravne enote Lilijane Kozlovič Korenika za ostale ni bilo zanimanja. Poleg omenjenih dveh prehodov so v koprski občini sicer še prehodi Abitanti, Dvori, Rakitovec, Gole in Oštrič.

Ne spreglejte