Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 4. 2014,
10.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DDV

Petek, 4. 4. 2014, 10.59

7 let, 12 mesecev

Bratuškova na dveh frontah: Po zaupnico v DZ in v boj z Jankovićem (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Slovenijo sem pripeljala v varnejši pristan, tudi če bomo morali na predčasne volitve," je dejala premierka Bratuškova ob napovedi, da bo v državni zbor vložila zahtevo za glasovanje o zaupnici.

Premierka Alenka Bratušek je na novinarski konferenci dejala, da želi z zaupnico v koaliciji preveriti, ali so še pripravljeni delati skupaj.

Novo zaupanje, ne krpanje lukenj "Skrajni čas je, da se v Sloveniji nekatere stvari ustavijo, druge pa začnejo delati drugače, dokler je še čas. Vladna koalicija ne more delovati učinkovito, če ni temeljnega soglasja, močnejšega od vsake koalicijske pogodbe, to pa je soglasje o tem, da smo vsi skupaj tu, da najdemo rešitve za probleme," je dejala premierka.

Za zaupnico se ni odločila zato, da bi "krpala luknje", ampak ker želi vzpostaviti novo zaupanje in ker želi odgovor na vprašanje, ali "smo vsi skupaj pripravljeni delati v dobro Slovenije ter naših državljank in državljanov." Premierka želi tudi "konsolidirati delo znotraj koalicije", saj je bilo preveč pogajanj in dogovorov preko medijev.

Kdaj bo vložila zaupnico, se bo odločila po nedeljskem sestanku koalicije, ko bo padla tudi odločitev, ali jo bo vezala na sprejem ukrepov po padcu nepremičninskega davka ali pa bo vložena samostojno, torej ne bo vezana na kakšen dokument, ki ga sprejema parlament.

Največja obljuba državljanom "Uspeli smo narediti marsikaj, najpomembneje pa je, da nismo več v pasti finančnih špekulantov, kdaj bodo svoje plenjenje lahko začeli v naši državi, kar pomeni, da sem izpolnila svojo največjo obljubo našim državljankam in državljanom."

Opozorila je, da so napovedi za gospodarsko rast pozitivne, zaposlenost se povečuje, obrestne mere na državne obveznice pa so rekordno nizke. Napovedala, da bodo šli z nepremičninskim davkov naprej, preučili bodo odločbo ustavnega sodišča in videli, kje so potrebne spremembe.

Glej naprej, Pozitivna Slovenija Preverila bo tudi podporo v svoji stranki: "Tudi v Pozitivni Sloveniji že nekaj časa ne gledamo naprej. Treba pa je gledati naprej, zato bom izvršnemu odboru predlagala, da v čim krajšem času skličemo kongres stranke, na katerem bom kandidirala za predsednico PS." Bratuškova meni, da bi kongres lahko potekal že pred evropskimi volitvami 25. maja, a je treba preveriti vse rokovnike, ali je to možno.

Demokratična stranka, avtonomni poslanci Bratuškova se je dotaknila tudi odnosov znotraj poslanske skupine, v kateri ima ustanovitelj stranke in ljubljanski župan Zoran Janković kar nekaj podpornikov. Odnose v poslanski skupini ocenjuje kot dobre, pred novinarsko se je z njimi sestala, pogovarjali pa so se o prihodnosti, manj pa o današnji podpori notranjemu ministru Gregorju Virantu, ki ga zvečer čaka glasovanje o interpelaciji.

"Dejstvo je, da je PS demokratična stranka, kjer se lahko poslanci odločajo brez navodil in pritiskov, dejstvo pa je tudi, da se poslanska skupina kot celota odloči, kaj bo v določenem primeru naredila. Tisti, ki se bodo odločili drugače, če se bodo, se pač bodo. To je njihova odgovornost, seveda pa tudi pravica."

Naj Janković pogleda rezultate Dejala je še, da Jankovićem sestanek s poslanci v sredo ni bil prvi in ne bo zadnji. "Zoran Janković ima pravico biti nezadovoljen, ima pravico kritizirati, ni član vlade. Tako kot drugim tudi njemu povem, naj pogleda rezultate, ki so na mizi. To je več, kot je marsikdo pričakoval od nas v enem letu. Če bomo lahko nadaljevali s tem delom, bomo Slovenijo vrnili tja, kjer ji je mesto."

Dviga DDV ne bo, ali pa morda vendarle? Premierka je sicer dopoldne ob razpravi o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta dejala, da dviga DDV ne bo. Ob tem je dodala, da razlog za to ni, ker bi tako zahtevala Virant ali koalicijska stranka DL, "ampak zato, ker znamo v PS, koaliciji in vladi skupaj poiskati drugačne, boljše, za gospodarstvo in ljudi prijaznejše rešitve".

Prepričana je, da lahko tako pokažejo, "kje se z argumenti in politično odgovornostjo rešuje prihodnost, kje pa se brez argumentov le politikantsko nagaja, sramoti in ozira v preteklost".

Pozneje je na novinarski konferenci dejala, da bi bil dvig DDV možen samo v povezavi z znižanjem stroškov dela za enak znesek, kot bi znašal dvig DDV. Meni, da bi se v koaliciji o takšnem predlogu lahko poenotili, s tem pa bi tudi okrepili konkurenčnost gospodarstva.

Nepremičninski davek ni mrtev Ukrepe za polnjenje proračunske luknje zaradi nepremičninskega davka bodo iskali tako na prihodkovni kot odhodkovni strani. Med izdatki je omenila širši javni sektor, saj javni zavodi, agencije in skladi recimo razpolagajo z ogromnimi presežki. Omenila je še boljše gospodarske napovedi, kar pomeni več prihodkov v proračun.

V SD računajo na politično modrost Ni dobro, da koalicija tekmuje, kaj bo storila, še najbolj to velja za premierko Alenko Bratušek, je njeno namero o zaupnici komentiral vodja poslancev SD Matjaž Han. Treba je imeti politično modrost, ne le računanje, kaj je za koga dobro, je dodal. Prvak SD Igor Lukšič pa pravi, da Bratuškova ne sme iti v smer napačne politike - le varčevanja.

Erjavec: Glasovanje povsem nesmiselno Prvak DeSUS Karl Erjavec napoved premierke o vložitvi zaupnice ocenjuje kot nepotreben korak. Če se bo namreč koalicija v nedeljo dogovorila o potrebnih ukrepih za zapolnitev proračunske vrzeli, je glasovanje o zaupnici nesmiselno, v nasprotnem primeru pa vlada "tako in tako pade". V ozadju tega so po njegovih besedah razmere v PS.

Braniselj: Podpora koalicije Virantu bo vplivala tudi na glasovanje o zaupnici Vodja poslancev DL Rihard Braniselj napoved premierke ocenjuje kot dodatno utrjevanje koalicije. Ali bodo v DL zaupnico podprli, še ne more napovedati, bo pa današnje glasovanje o interpelaciji notranjemu ministru Gregorju Virantu vplivalo tudi na glasove DL pri zaupnici, je dejal.

Janša: Pravi predsednik vlade je ukazal, kaj je treba storiti "Pravi predsednik vlade je pred nekaj dnevi prišel na Gregorčičevo in ukazal, kaj je treba storiti. Vršilka dolžnosti zdaj to izvaja," je glede nekaterih informacij, da naj bi se Bratuškova pred nekaj dnevi sestala z bivšim predsednikom republike Milanom Kučanom, danes dejal Janša.

Napoved premierke je za SLS zgolj še ena predstava za javnost. Vodja poslancev stranke Mihael Prevc namreč pravi, da je aktualna koalicija trdno odločena, da bo dokončala mandat. Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak pa je to v tem trenutku edina pravilna poteza premierke.

Ne spreglejte