Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 8. 2014,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

koalicija vlada pogajanja Miro Cerar Alenka Bratušek Dejan Židan Karl Erjavec Ljudmila Novak

Torek, 5. 8. 2014, 14.27

8 let

Bratuškova "koalicijsko pošto" že poslala, SD pripombe še piše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zavezništvu AB so zmagovalki volitev, Stranki Mira Cerarja, že poslali pripombe k osnutku koalicijske pogodbe. V SD osnutek še "secirajo", medtem ko so v NSi pogajalske karte razkrili že včeraj.

V Zavezništvu Alenke Bratušek je o osnutku koalicijske pogodbe potekala "obširna notranja razprava", so nam povedali v stranki predsednice vlade v odstopu. Tako kot v preostalih strankah pričakujejo nadaljevanje pogovorov "v živo" v četrtek in petek.

Kaj pogreša Alenka Bratušek? Podrobneje o svojih pripombah ne želijo govoriti, razkrivajo le pet področij, ki so se jih dotaknili: konsolidacija javnih financ, zdravstvena reforma, boj proti korupciji, ohranjanje standardov socialne države ter razdolževanje podjetij, ki je pogoj za gospodarsko rast in nova delovna mesta.

Bratuškova je sicer v prejšnjem krogu koalicijskih pogovorov dejala, da v dokumentu pogreša konkretne ukrepe za zagon gospodarstva ter časovni okvir in način izpeljave konsolidacije javnih financ.

O čem se Židanovi ne bodo pogajali? Socialni demokrati Dejana Židana bodo vztrajali, da uvedba socialne kapice, s katero bi premožnejše razbremenili dela plačila socialnih prispevkov, ne bi smela biti projekt prihodnje koalicije. O tem nočejo niti razpravljati.

Preostale pripombe še oblikujejo, tekst bodo strokovni odbori stranke "prečesali" do večera in še danes poslali dopolnitve. Tudi v SD podrobneje o njih ne želijo govoriti, omenjajo le področje zdravstva, kjer se s SMC "nekako ujamejo". Kljub podobnim pogledom pa je treba formulacije v osnutku "močno dodelati in specificirati", pravijo v stranki kmetijskega ministra v odhodu.

Kakšno taktiko je Karl Erjavec ubral danes? V stranki odhajajočega zunanjega ministra Karla Erjavca je obrise koalicijske pogajalske taktike že pred petkovo ustanovno sejo državnega zbora zarisal izvršni odbor Demokratične stranke upokojencev Slovenije: regres za upokojence, ki imajo do 1.000 evrov pokojnine, usklajevanje pokojnin ob najmanj dvoodstotni gospodarski rasti, položaj predsednika državnega zbora in zasedba treh ministrskih resorjev.

Predsednik DeSUS nam je danes sporočil, da med prednostni področji šteje še oblikovanje demografskega sklada in dolgotrajno nego na domu. "Najprej se bodo pogovarjali o programskih izhodiščih in šele potem o kadrovskih zadevah. Te so odvisne tudi od števila strank v koaliciji."

Vse je jasno le pri Ljudmili Novak Najbolj jasno je pogoje za vstop v koalicijo včeraj na novinarski konferenci predstavila Nova Slovenija Ljudmile Novak. Krščanski demokrati med drugim vztrajajo pri uvedbi socialne kapice, reformah zdravstva in sodstva, spodbudah gospodarstvu, ureditvi odnosa do žrtev povojnih pobojev in ohranitvi ureditve na področju družinskih razmerij.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez se bo sicer jutri sestal s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Tema pogovora bodo tudi postopki v zvezi z imenovanjem mandatarja in vlade. Pahor se bo namreč v prihodnjih dneh o mandatarju posvetoval z vodji poslanskih skupin, kandidata za predsednika vlade pa mora državnemu zboru predlagati najpozneje do 31. avgusta.

Ne spreglejte