Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
15.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek vlada koalicija

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 15.34

7 let, 12 mesecev

Bratuškova: Koalicija je enotna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica vlade Alenka Bratušek je po vrhu koalicije ocenila, da je koalicija enotna glede reformnih ukrepov, ki jih bo vlada obravnavala v četrtek.

Potrdila je, da ukrepi predvidevajo dvig DDV in krizni davek. Bratuškova je povedala, da bo razprava o ukrepih v sredo potekala na Ekonomsko-socialnem svetu. V sredo je predviden tudi sestanek z opozicijo. Reformni paket pa bo vlada v Bruselj poslala najkasneje v petek. Bratuškova na podrobnejša vprašnja o ukrepih odgovarjala, saj bodo dokončno znani v četrtek po seji vlade. Tako bodo možni "majhni popravki" po seji Ekonomsko-socialnega sveta. A v koaliciji so enotni, da je "smer prava", je dejala premierka in zatrdila, da bodo pripravili tudi ukrepe tudi na odhodkovni strani. Finančni minister Uroš Čufer je dejal, da bodo ukrepi prinesli dve tretjini na odhodkovni strani in tretjino na prihodkovni. Predsednica vlada je potrdila, da bo javnofinančni primanjkljaj zaradi dokapitalizacije bank predvidoma znašal 7,8 odstotka, a tako bodo dosegli, da bodo banke spet servisirale gospodarstvo.

Bratuškova je tudi potrdila, da se je po telefonu pogovarjala s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki pa vztraja pri tem, da bodo v DZ v torek razpravljali o fiskalnem pravilu.

Za Državljansko listo je pomembno, da ne predvidevajo le dvigovanje davkov, ampak tudi ukrepe na odhodkovni strani, je dejal predsednik DL Gregor Virant. Tako bo do okrepili ukrepe za učinkovitejše pobiranje davkov, za DL pa je pomemben tudi "neusmiljen boj" proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Predsednik SD Igor Lukšič je dejal, da je pomembno, da je koalicija pokazala visoko stopnjo enotnosti in da je vlada dobila podporo za ukrepe, kar je dobra popotnica za stabilizacijo Slovenije. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da upokojenci ne bodo nosili največjega bremena krize in izrazil zadovoljstvo, da se je koalicija uskladila glede položaja upokojencev.

Dvig DDV, novi davki ... Kot je znano, koalicija predlaga, da se zgornja stopnja DDV dvigne za dve odstotni točki, na 22 odstotkov, spodnja za eno odstotno točko, na 9,5 odstotka. Začetek veljave pa naj bi bil 1. januar 2014. Koalicija bi lahko predlagala še progresivni krizni davek na bruto plače (tisti z višjimi plačami bodo plačali več), davek na nepremičnine, na sladke pijače in na igre na srečo. Med ukrepi, ki so zapisani v gradivu za sestanek, so še prodaja državnih deležev v Telekomu in NKBM.

Gre sicer za osnutke gradiv, ki so na Brdu zaokrožili med novinarji. Najprej se bo o ukrepih uskladila koalicija, dokončno pa bo dokumente sprejemala vlada v četrtek.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je v izjavi novinarjem med sestankom koalicijskih strank dejal, da je minister Čufer poslancem natančno predstavil finančne razmere in kaj je treba storiti. "Vsi ukrepi ne bodo prijazni, so pa med njimi tudi takšni, ki ne kažejo samo na varčevanje, ampak tudi na določene premike." Na vprašanje, za kakšne premike gre, je odgovoril, da jih bo vlada predstavila po četrtkovi seji, nato pa bodo dokumenti "romali v Bruselj".

Lukšič: Ni pričakovati, da bodo ljudje nad ukrepi navdušeni Že pred začetkom vrha koalicije je prvak SD Lukšič napovedal racionalizacijo javnega sektorja in dvig davkov. Slovenija je zadnjih osem let zniževala davke, zdaj je čas za spremembe v tej politiki, je dejal Lukšič v izjavi novinarjem pred koalicijskim srečanjem na Brdu pri Kranju. V SD podpirajo dvig DDV-ja, menijo pa tudi, da bi lahko za vsaj pet osnovnih živil DDV znižali ali ga celo ne bi imeli več.

"Tisti, ki imajo več, morajo v tem kriznem času več dati" "Kratkoročno ni mogoče pričakovati, da bodo ljudje navdušeni nad ukrepi, ki pa so nujni," je dejal Lukšič in dodal, da bo nujna racionalizacija javnega sektorja. Glede kriznega davka je dejal, da je to dobra ideja, ki pa jo bo treba dobro razdelati. "Tisti, ki imajo več, morajo v tem kriznem času več dati," je dejal.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pa je pred srečanjem poudaril, da so pričakovanja nekaterih pred današnjim srečanjem velika, razprava pa bo danes zagotovo zelo zahtevna. Kot je dejal, nekatere podatke v zvezi z načrtovanimi ukrepi že pozna. Ti niso najbolj obetavni in ne bodo preprosti za državljane, a se je treba srečati s stanjem, kakršno je, in "tu odstopanj levo in desno ne bo", je dodal.

Erjavec je na vrhu izrazil upanje, da bodo dosegli dogovor Prvak DeSUS Karl Erjavec je na vrhu koalicije izrazil upanje, da bodo dosegli dogovor in da se bodo uskladili o tistih ukrepih, ki so najbolj primerni in tudi najbolj mili za državljane. Ob tem še ni želel naštevati konkretnih ukrepov, saj jih je po njegovih besedah predlaganih več in še niso dogovorjeni.

Po mnenju poslanca SD in predsednika DZ Janka Vebra so ukrepi dejstvo, upa pa, da bodo pokazali gospodarsko rast. Glede davkov pa je dejal, da bi bilo treba pogledati, kakšne učinke so imeli davki, ki so bili ukinjeni v letih 2004 in 2006 ter ugotoviti, ali bi nekatere od teh veljalo obuditi. Pri DDV pa bo po njegovem mnenju treba dodatno razmisliti.

Ne spreglejte