Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
19.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 19.48

8 let

Boštjan M. Turk: Totalitarni sistem je v svojem bistvu prevara

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na javni tribuni SDM z naslovom Izkoreninimo totalitarizme so spregovorili publicist Boštjan M. Turk, poslanka SDS Eva Irgl in zapornik na Golem otoku Andrej Aplenc.

Totalitarni sistem je v svojem najglobljem bistvu prevara, s katero peščica pride do moči nad posamezniki in z njimi potem razpolaga po svoji volji, je dejal Turk. Narod, ki ni razčistil s svojo preteklostjo in ki ni vzpostavil mehanizma, s katerim bi ocenil zlo, ki ga je bil deležen, "tava v temi, blodi v zmoti". Le takemu narodu se lahko dogajajo stvari, kot so odlikovanje Tomaža Ertla in afera bulmastifi, je povedal.

Irglova: Predsednik je kršil 34. člen ustave Poslanka SDS in predsednica komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je v svojem nagovoru izpostavila predlog ustavne obtožbe zoper predsednika republike Danila Türka, o kateri bo državni zbor razpravljal v torek. Kot je poudarila, je predsednik kršil 34. člen ustave, ki naj bi zagotavljal pravico do osebnega dostojanstva.

Pričevanja posameznikov o delovanju Udbe V tem kontekstu je omenila tudi sejo komisije za peticije, kjer se je ta seznanila s pričevanji posameznikov o delovanju Udbe. Tem ljudem je bilo po njenih besedah osebno dostojanstvo prvič kršeno v času delovanja Udbe - po nekateri pričevanjih tudi še konec 80. let -, drugič pa takrat, ko je predsednik Türk odlikoval Tomaža Ertla.

"Eno najhujših koncentracijskih taborišč" Nekdanji disident in zapornik na Golem otoku Andrej Aplenc je opisal svojo izkušnjo iz omenjenega taborišča. Kot ocenjuje, je bil Goli otok zanj eno najhujših koncentracijskih taborišč, pa ne po številu žrtev, ampak po uporabi fizičnih in psihičnih metod za fizični in moralni zlom zapornikov.

Aplenc: Celo v nacizmu ni bilo takšnih čistk Komunisti, ki so bili tam zaprti, so po njegovih besedah že vnaprej vedeli, kaj se jim bo zgodilo. Komunistična partija se je namreč stalno "čistila" s tem, da je pobijala lastne člane. Kot je poudaril Aplenc, celo v nacizmu ni bilo takšnih čistk. Stranki lasten pa je bil po njegovih besedah tudi princip konstantnega ovajanja vseh. Posledica takega režima so bili fizični, predvsem pa tudi psihični zlomi ljudi, je še povedal Aplenc.

Javno tribuno z naslovom Izkoreninimo totalitarizme je organiziral podmladek SDS Slovenska demokratska mladina (SDM).

Ne spreglejte