Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 10. 2013,
18.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 20. 10. 2013, 18.15

8 let

Boris Pahor v oddaji Danes: Smo v demokratični Evropi, a imamo diktaturo denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes v oddaji Danes o davku na dež, o našem neprecenljivem naravnem bogastvu - lesu, objavili pa bodo tudi pogovor s pisateljem Borisom Pahorjem.

Prihodnje leto bomo Slovenci državi plačevali tudi za dež. Najkasneje takrat nas čaka še ta nova dajatev. Komunalna podjetja bodo ljudem zaračunavala strošek, ki ga bo posamezno gospodinjstvo plačevalo odvisno od velikosti strehe in od tega, kako bo z nje speljana deževnica.

Takšnih davkov, kot bo ta na dež, zagotovo ne bi bilo, če bi komunalna podjetja dobro in racionalno poslovala. Pa ne. Med drugim tudi zato, ker jih je preveč. Država in z njo minister Dejan Židan pravita, da s tem nimata nič. Rekoč, da so poslovanje komunal in njihovi davki povsem v rokah občin oziroma komunalnih skupnosti.

Vsak enajsti prebivalec na Kočevskem je brezposeln. Pred zimo se zato seveda tudi sprašujejo, kako bodo ogreli svoje domove. Lesa je tam seveda v izobilju in po zaključku sečnje bi ti ljudje lahko nabrali drva za kurjavo. A ga ne smejo. Čeprav bi mnogim to olajšalo življenje čez zimo, tamkajšnji prebivalci po zaključku sečnje ne smejo v gozd, saj - spet zaradi političnih nesoglasij - obljubljenih dovolilnic nimajo.

Zato nam res ostajajo samo ostanki. Od lesa, ki je naše neprecenljivo naravno bogastvo, si manejo roke posamezniki v tako imenovani lesni hobotnici. Dobiček od izkoriščanja naravnega vira, ki je celo v državni lasti, gre zato v največji meri v zasebno lastnino. Les pa namesto doma konča na tujem.

Tako imenovana finančna policija je že v Sloveniji. Jutrišnji obisk najvišjega med njim je sicer res del njegove evropske turneje, a je zanimivo, da prihaja ravno v času, ko tako mi kot Evropa z nestrpnostjo pričakujemo razkritje črne luknje v naših bankah.

Smo v demokratični Evropi, a imamo diktaturo denarja. Na tem področju smo zavozili - tako razmere v tem trenutku motri zamejski modrec Boris Pahor. Z njim se je pogovarjal Gašper Petovar.

Ne spreglejte