Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 7. 2014,
13.43

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ebola

Sreda, 30. 7. 2014, 13.43

4 leta, 11 mesecev

Bolniki z ebolo v Hamburgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bolnike iz Afrike zdravijo tudi v hamburški bolnišnici v posebnih izoliranih sobah.

Ebola velja za neozdravljivo bolezen. Ker je njen izbruh v Afriki, daleč od raziskovalnih laboratorijev znanstvenikov, si ti pri raziskavah pomagajo na dva načina: z mobilnimi laboratoriji v krajih izbruha bolezni ter s prevozom bolnikov v Evropo, v velike bolnišnice, kjer se ukvarjajo tudi z raziskovanjem.

Ena takih je univerzitetna klinika Inštituta Bernhard Nocht v Hamburgu. Že od marca imajo stalno svoje mobilne laboratorije v Gvineji, kjer se je začela tokratna epidemija. Od preteklega tedna pa na prošnjo Svetovne zdravstvene organizacije bolnike z ebolo sprejemajo tudi v hamburški bolnišnici.

Eden prvih obolelih, ki bi jih prepeljali v Evropo, naj bi bil zdravnik iz Sierre Leone Sheik Umar Khan, ki se je ob zdravljenju drugih sam okužil z boleznijo. Zdravnikovo zdravstveno stanje je bilo tako šibko, da ga niso mogli prepeljati s transportnim letalom, zato je umrl, še preden je prišel v Hamburg.

Najstrožji varnostni ukrepi Zato pa sta priletela dva druga bolnika. Oba so iz transportnega letala do bolnišnice v konvoju pospremili gasilci. V bolnišnici so po navedbah DW uvedli poseben režim kontaminacijske enote, ki je izolirana od preostalega dela bolnišnice, da se smrtonosni virus ne bi razširil. Šest bolnišničnih postelj je tako izoliranih, da v teh prostorih ne voda, ne zrak, ne plini ne morejo zapustiti prostorov, v njih pa je mogoče le skozi tri posebne zatesnjene komore, v katerih je zrak pod pritiskom, kar omogoča, da čist zrak prihaja v prostore, okužen zrak pa ne more ven. Medicinsko osebje uporablja posebne astronavtske obleke, ki ne prepuščajo znoja, vdihavajo pa prefiltriran zrak.

Do zdaj so to posebno izolirno sobo uporabljali le v primerih vaj in za učenje. Na inštitutu so vsak teden vadili tudi primere zdravljenja v izolirnici najvišje stopnje. Tokrat jo prvič uporabljajo za zdravljenje smrtonosnih bolezni. Čeprav v teh oblekah težko delajo več kot tri ure, so ukrepi nujni. ''Medicinsko osebje je maksimalno zaščiteno, prav tako smo poskrbeli, da uporabljamo vse znane varovalne ukrepe, da je zaščitena tudi javnost,'' je za nemško televizijo NDR dejal specialist za tropske bolezni Stefan Schmiedel.

Zdravljenje in raziskave Bolnišnica je bila tudi tarča kritik, da na bolnikih izvajajo raziskovalno zdravljenje. Vodja enote za tropske bolezni je poudaril, da le poskušajo pomagati bolnikovemu telesu, da si opomore in tako lahko premaga bolezen. Virus namreč popolnoma oslabi telo, tako da bolnik potrebuje dihalni aparat, umetno morajo podpirati tudi prebavne funkcije, zaradi diareje in bruhanja bolnik potrebuje neprekinjene infuzije, prav tako morajo regulirati telesno temperaturo.

Stefan Schmiedel pa je na tiskovni konferenci priznal, da bo zdravljenje bolnikov z ebolo v Hamburgu tudi pripomoglo k medicinskim raziskavam.

Mesto naj bi bilo varno V bolnišnici ne vedo, koliko bolnikov lahko pričakujejo in kdaj. Stanje obolelih se namreč hitro slabša, tako da lahko napovedane transporte zaradi stanja bolnika v zadnjem hipu odpovedo. Do zdaj je bolnike k njim poslala Svetovna zdravstvena organizacija in vsi so bili člani zdravstvenega osebja, ki se v Afriki bori z epidemijo.

Javnost pa je kljub temu zaskrbljena. Na internetnih forumih se pojavlja vse več vprašanj, ali res ni nobene možnosti, da bi se virus razširil tudi zunaj bolnišnice. Mnogi se sprašujejo, kako so lahko bolnike z ebolo pripeljali v mesto z več kot milijon prebivalci. Mestne zdravstvene oblasti zatrjujejo, da je vse pod nadzorom in da delujejo vsi varnostni ukrepi, da se ebola ne bi razširila v mesto.

Ne spreglejte