Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
10. 10. 2014,
14.56

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

lokalne volitve Aleksander Jevšek

Petek, 10. 10. 2014, 14.56

3 leta, 8 mesecev

Boj za oblast v Murski Soboti: SD proti SDS in NSi

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V drugem krogu županskih volitev v Murski Soboti si bosta nasproti stala Anton Štihec in Aleksander Jevšek.

V Murski Soboti se bosta za župansko mesto prihodnjo nedeljo pomerila Anton Štihec in nekdanji kriminalist Aleksander Jevšek. Prvi je pred nekaj dnevi prejel 43,4, odstotka drugi 35 odstotkov glasov.

"V občini poteka za 45 milijonov evrov investicij" Štihec, ki ga podpirata SDS in NSi, je župan Murske Sobote od leta 2004. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva. Leta 2009 je, kot sam pravi, zaradi širjenja laži in podtikanj na lokalni ravni izstopil iz stranke SDS, trenutno pa je član stranke DL, ki je tik pred propadom.

Kot pravi, je bilo v Murski Soboti v zadnjih letih veliko narejenega na področju prometne infrastrukture. Poudarja, da trenutno v občini poteka za kar 45 milijonov evrov investicij, kar je največ v njeni zgodovini. Največji potencial Murske Sobote vidi na področju geotermalne energije.

Štihec: Postavili smo temelje, da pocenimo življenje v naši občini "Izvrtali smo dve novi geotermalni vrtini, ki sta po mnenju stroke med najboljšimi daleč naokoli in sta naš velik potencial, da bomo lahko v prihodnje pocenili ogrevanje v prvi fazi tistih, ki živijo v večstanovanjskih objektih. Skratka, postavili smo temelje za cenejše življenje v naši občini," pravi Štihec.

Socialna slika v občini Murska Sobota ni najboljša. Brezposelnost je okoli 20-odstotna. "Naj povem še podatek, da je Murska Sobota po številu delovnih mest peta v Sloveniji. Tretjina vseh delovnih mest v Pomurju je v Murski Soboti. Veliko ljudi dela pri nas, pa niso naši občani. Če bi ta delovna mesta zapolnjevali naši občani, bi bila stopnja brezposelnosti znatno nižja," ob tem pravi Štihec.

Spodbujanje srednjih in malih podjetij prva točka Jevškovega programa Na drugi strani pa 53-letni Jevšek, kandidat stranke SD, ki ga v drugem krogu podpirajo tudi stranke SMC, DeSUS, Združena levica in SLS, kot prvo točko svojega programa izpostavlja spodbujanje srednjih in malih podjetij, zapolnitev industrijsko-obrtne cone in ustvarjanje do podjetnikov prijaznega okolja.

Kot drugo poudarja spodbujanje podjetništva in kreativnosti pri mladih. "Najmanj, kar lahko naredimo, je, da damo mladim prostore. Poskušali pa jih bomo tudi pritegniti, da bodo začeli razmišljati o tem, kako postati podjetniki in s katerimi idejami bi jim lahko uspelo," je prepričan. Glede delovnih mest prav tako poudarja pomen čezmejnega sodelovanja.

Zakaj Jevšek meni, da je najboljši kandidat? Na državnozborskih volitvah leta 2011 je Jevšek kandidiral za poslanca na listi stranke LDS. "Ljudje, ki so me volili na državnozborskih volitvah, so pošteni in delovni. Včasih je mogoče napačen vtis, da je z njimi nekaj narobe, ker so volili nekoga z liste LDS. Pričakujem, da me bodo volili tudi zdaj. V obeh primerih gre namreč za levo opcijo in imamo zelo podobne poglede na življenje in razvoj Murske Sobote," pojasnjuje.

Jevšek prav tako meni, da je boljši kandidat od drugih, ker ima njegova stranka SD v aktualni vladi tri ministre. "Če želi župan projekte, s katerimi nastopa v svojem programu, uresničiti, je za to veliko večja možnost, če je njegov sogovornik minister iz stranke, ki ga podpira," je prepričan.

Ne spreglejte