Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2012,
20.46

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 2. 8. 2012, 20.46

8 let, 2 meseca

Bohinjski svetniki si prizadevajo za zaustavitev rušenj črnih gradenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko so se začela rušenja črnih gradenj na območju Triglavskega narodnega parka (TNP), se je za zaustavitev rušenja črnih gradenj zavzel tudi bohinjski občinski svet.

Občinski svet je na izredni seji župana pooblastil, da vloži pobudo za presojo ustavnosti uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih, ki onemogoča legalizacijo objektov.

Svetniki so se zavzeli tudi za pogovore z vlado o spremembi uredbe Postopek sprejemanja uredbe o prostorsko ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega območja na območju TNP iz leta 2003 je neskladen s takrat veljavnimi zakonskimi predpisi, saj so bile storjene konkretne kršitve, je pojasnil odvetnik Mitja Sever. Zato občina po sklepu seje občinskega sveta ponovno poziva tudi vlado, naj odpravi nezakonito uredbo oziroma zadrži njeno izvajanje do razsodbe ustavnega sodišča.

"Z vložitvijo ustavne presoje samo stroški" Občinski svetnik Anton Urh meni, da bi si z vložitvijo ustavne presoje samo občina nakopala stroške, medtem ko presoja ne bi bila uspešna. Urh je prepričan, da bi zadevo rešila le sprememba uredbe ali nov zakon o legalizaciji objektov na tem območju. Da bi morali problem reševati po mirni poti, meni tudi svetnica Marija Ogrin, ki je prepričana, da je potrebno poiskati rešitev v dogovoru z ministrstvom.

Pristojno ministrstvo po pojasnilih Ogrinove preučuje možnosti za odpravo pomanjkljivosti v uredbi. Z rešitvijo po mirni poti bi bil zadovoljen tudi bohinjski župan Franc Kramar, ki bo zato z vložitvijo presoje ustavnosti uredbe počakal. Vendar le do sredine avgusta, saj so rušitve objektov tik pred vrati.

Pravne poti so izčrpane Darko Kuzmič, ki je lastnik skoraj 50 let starega stanovanjskega objekta, je pojasnil, da je poskusil po vseh pravnih poteh legalizirati objekt, v katerem živi. Ker so vse pravne poti izčrpane, mu sredi avgusta grozi prisilna rušitev, od sredine julija pa je brez elektrike. Že v minulem letu so na podlagi odločb porušili štiri objekte in letos doslej tri.

Lastniki nepremičnin, ki so predvidene za rušenje, v Bohinju in tudi ponekod drugod zbirajo podpise za peticijo za odpravo uredbe o sanacijskih prostorskih ureditvenih pogojih. Doslej so v Bohinju zbrali že preko 600 podpisov.

"Nov postopek legalizacije od primera do primera" Svetnik Dušan Jović meni, da bi bilo uredbo res potrebo odpraviti in bi se moral speljati nov postopek legalizacije od primera do primera. Tako bi lahko veliko objektov legalizirali, nekaterih pa vseeno ne bo mogoče. "Tudi če je bil objekt zgrajen pred letom 1967 in je bil takrat namenjen za hlev, mora to biti bivalni prostor za živino in ne za ljudi," je primere o neurejeni spremembi namembnosti ponazoril Jović.

Bohinjski župan se sicer sam že dolgo časa zavzema, da bi odstranili objekte, ki so bili zgrajeni brez kakršnihkoli dokumentov ob Bohinjskem jezeru in se tržijo. Vendar pa, kot poudarja Kramar, noben od teh objektov ni dobil odločbe o rušenju, je pa odločbe prejelo 23 drugih objektov, med katerimi nekatera stojijo že desetletja, niso menjala namembnosti in naj bi nekatera imela celo uporabno dovoljenje.

Ne spreglejte