Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 10. 2013,
12.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kajenje

Torek, 8. 10. 2013, 12.51

8 let

Bodo cigarete z okusom ter tanke cigarete prepovedane?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Evropskem parlamentu so izglasovali mandat za nadaljnja pogajanja o tobačni direktivi, ki predlaga slikovna opozorila o posledicah kajenja, prepoved cigaret z okusom ter pravila glede e-cigaret.

Dejstvo: vsako leto zaradi kajenja prezgodaj umre 700 tisoč Evropejcev. Rešitev: strožja tobačna direktiva.

In o strožji tobačni direktivi so odločili v Evropskem parlamentu in ker je potrjena, se začenjajo pogajanja med parlamentom in članicami. Zadnja tobačna direktiva je bila sicer sprejeta pred dobrimi desetimi leti, uveljavitev nove pa je predvidena za leto 2015 ali 2016.

Kaj prinaša tobačna direktiva? Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov in ne kozmetičnih izdelkov, je mnenje Evropskega parlamenta. Posledica je predlog, da se okusi, ki jih proizvajalci dodajajo tobaku – mentol, vanilja, čokolada, jagoda –, ne bi več uporabljali. Nehali bi izdelovati tanke cigarete, na embalažo bi se dodajala slikovna opozorila o posledicah kajenja. Elektronske cigarete pa bi imele status medicinskih proizvodov in bi bile dostopne le v lekarnah.

Ministri za zdravje iz 16 držav članic Evropske unije, med njimi tudi slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar, je sicer v prejšnjem tednu na Evropski parlament naslovilo skupno pismo s pozivom k naglemu in strožjemu dogovoru o tobačnih izdelkih. Ministri podpirajo direktivo z nekaterimi pripombami: tanke cigarete bi zapakirali v manjše in neprivlačne embalaže, za okus mentola so dopustili možnost uveljavitve. Dodali so predlog, da se obseg slikovnega opozorila s treh četrtin zmanjša na 65 odstotkov embalaže.

Tobačna industrija nasprotuje Spremembam pa nasprotujejo v tobačni industriji, ki zaposluje 1,5 milijona ljudi. Opozarjajo, da strožji predpisi niso rešitev, saj posledično lahko vodijo v več tihotapstva in ponarejanja, ogrožajo pa tudi delovna mesta. Tudi tobačna industrija ni enotna – kampanjo so začeli proizvajalci elektronskih cigaret, ki nasprotujejo predlogu, da bi bile te naprodaj zgolj v lekarnah.

Ne spreglejte