Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2019,
20.23

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

17

Natisni članek

vlada Marjan Šarec davčna reforma

Petek, 22. 3. 2019, 20.23

5 let, 1 mesec

Bo pot do razbremenjenega regresa prekrižala SDS? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

17

denar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na eni strani se država skoraj odreka davku na regres in božičnico, na drugi bo več zaračunala kapitalu. To je bistvo prvih davčnih sprememb Šarčeve vlade. V žepih naj bi več ostalo že letos poleti.  

"Strinjamo se pa o obravnavi regresa in da nam je vsem do tega, da imajo lahko zaposleni čim prej višje plače oziroma višje prejemke," je za Planet povedala Sonja Šmuc, direktorica Gospodarske zbornice Slovenije.

Toda najhitrejšo pot do razbremenjenega regresa že to poletje bo morda prekrižala SDS, ki je v parlament poslala podobne predloge. A ker so to storili pred ministrstvom za finance, bo državni zbor najprej obravnaval ideje opozicije, šele nato pride na vrsto mini reforma finančnega ministra.

Na skoraj petinpolurnem zasedanju ekonomsko-socialnega sveta se je zgodilo nekaj neobičajnega: vlada, sindikati in delodajalci so si bili enotni.

"Ekonomsko-socialni svet je soglasno sprejel torej tudi sklep, da se iz davčnega paketa izvzame obdavčitev regresa," je sporočil Andraž Zorko, namestnik predsednice ESS

"Ta regres za leto 2019 bi bil oproščen plačila vseh prispevkov za socialno varnost," meni Andrej Bertoncelj, finančni minister.

SDS prehitela vlado

SDS | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Do tega, da bi bil bruto regres enak neto regresu, bi radi prišli čim prej, že letos. Poslanci bi lahko spremembo dohodninske zakonodaje sprejeli po skrajšanem postopku, a se zatakne pri SDS. Ti so v začetku tedna v parlament vložili predlog, s katerim želijo zagotoviti višje neto plače za vse. Zato predlagajo davčno razbremenitev plač.

In čeprav gre za spremembo istega zakona, bo državni zbor moral najprej obravnavati predlog SDS. To bi lahko razbremenitev regresa upočasnilo.

"Mi se bomo potrudili, da bomo zadeve pospešili. Verjamem pa, da smo si vsi složni, da že v letošnjem letu izplačamo regres ljudem, ki si ga zaslužijo," meni Bertoncelj.

Časovna stiska

Po zakonu mora biti regres izplačan do junija v višini najmanj minimalne plače. Če do takrat zakon o razbremenitvi ne bo sprejet, razmišljajo tudi o poračunu za nazaj.

"V tem primeru smo v časovni stiski, zato se bomo morali hitro obrniti," opozarja Ksenija Klampfer, ministrica za delo, socialne zadeve in enake možnosti

Najbolj se bo poznal tistim z visokimi plačami

V zvezi svobodnih sindikatov pa ob tem opozarjajo na še eno perečo zadevo: predlog davčnih sprememb najbolj razbremenjuje tiste z najvišjimi bruto plačami. 

"Tisti, ki prejemajo 8.900 evrov bruto na mesec, bodo pridobili 187 evrov neto na mesec oziroma 2.238 evrov na leto, nekdo s povprečno plačo pa zgolj 11 evrov," na primeru ponazarja Andreja Poje iz ZSSS.

Da se bodo morali še pogovarjati, meni tudi ministrica za delo.

"To so izhodišča. Na tej osnovi bomo nadaljevali v okviru pogajalske skupine," ji odgovarja Klampferjeva.

Tri pogajalske skupine se bodo v prihodnosti pogovarjale o napovedanih spremembah na področju davkov, trga dela in pokojnin. In prav te bodo najtrši oreh, saj se mnenja pri teh najbolj razhajajo, še posebej pri točki dvojnega statusa. Za pokojnine si bomo vzeli največ časa, je še zagotovila ministrica.

Ne spreglejte