Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 9. 2015,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dimnikarji

Torek, 15. 9. 2015, 15.32

8 let

Bo novi zakon podpiral dimnikarske lobije?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predlog novega zakona o dimnikarski dejavnosti ureditev dejavnosti še poslabšuje in prikrito omogoča nadaljevanje monopola, so prepričane številne civilne iniciative.

Ministrstvo: Dimnikarstvo tudi naprej regulirana dejavnost Z novim predlogom zakona o dimnikarskih storitvah bo to še naprej regulirana dejavnost, namesto koncesij bodo potrebne licence, uporabnik pa bo lahko izbiral dimnikarja, je danes pojasnila Tanja Bolte z ministrstva za okolje in prostor, ki je predlog pripravilo. Dejavnost bodo lahko opravljali tudi 'mali' dimnikarji, ne le veliki.

Civilne iniciative: Nov zakon omogoča nadaljevanje dimnikarskega monopola Civilne iniciative ugotavljajo, da predlog novega zakona o dimnikarski dejavnosti ureditev dejavnosti še poslabšuje in prikrito omogoča nadaljevanje dimnikarskega monopola.

"Nezakonitosti na tem področju je preveč, da bi lahko verjeli, da gre odločevalcem za ureditev dejavnosti in za varnost," je danes povedal Ivan Tomše iz Društva civilna iniciativa Malečnik.

Nov predlog zakona ne rešuje glavnih problematik, se s stališči društva strinjajo tudi v Vseslovenski civilni pobudi Dimnik, Združenju lastnikov nepremičnin ter Društvu za napredek in razvoj.

Cene storitev so zdaj občutno previsoke, menijo iniciative. Za pregled nove kurilne naprave, ki jo umesti pooblaščeno podjetje, dimnikar zaračuna skoraj 80 evrov. Meritve in pregledovanje zdaj izvajajo zunaj kurilne sezone in to nerazumno zaračunajo, je še dejal predstavnih iniciativ Ivan Tomše.

Prav podeljevanje koncesij, ki jih za opravljanje dimnikarske dejavnosti podeljuje ministrstvo za okolje, je po mnenju omenjenih iniciativ glavna težava – koncesije ustvarjajo monopol in vodijo v privatizacijo izvajanja dejavnosti. Ob tem so se koncesije podeljevale brez razpisov.

Za dimnikarje predlagani novi zakon o dimnikarski dejavnosti pravno sporen Dimnikarji pa opozarjajo, da je predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki uvaja prosto izbiro dimnikarja, pravno sporen in ne bi smel nadaljevati poti sprejemanja.

Predlagajo, da se ohrani veljavni sistem do izteka koncesij, torej še tri leta, vmes pa pripravi primerno zakonodajo.

Ne spreglejte