Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sobota,
11. 5. 2019,
10.00

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

6

Natisni članek

Anže Pogačar Alpska liga hokej HDD Jesenice

Sobota, 11. 5. 2019, 10.00

4 leta, 11 mesecev

Bo nekdanji minister Leben reševal finančno oslabljen jeseniški hokej?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

6

Jure Leben | Predsedniška funkcija v klubu ni plačana. Trenutni predsednik Anže Pogačar, ki naj bi ga zdaj nasledil Jure Leben (na fotografiji), pa meni, da lahko zveneče ime prinese več vpliva in več sponzorskega denarja. | Foto STA

Predsedniška funkcija v klubu ni plačana. Trenutni predsednik Anže Pogačar, ki naj bi ga zdaj nasledil Jure Leben (na fotografiji), pa meni, da lahko zveneče ime prinese več vpliva in več sponzorskega denarja.

Foto: STA

Nekdanji minister za okolje Jure Leben bo najverjetneje kandidat za predsednika hokejskega društva HDD Jesenice. O novem vodilnem bodo po napovedi odstopa sedanjega predsednika Anžeta Pogačarja odločali člani na junijski skupščini. Klub se že leta otepa finančnih težav in trenutno ekipi dolguje eno plačo. Vsako leto zagotoviti pol milijona evrov proračuna je čarovnija, v pravkar objavljenem letnem poročilu kluba piše odhajajoči predsednik Anže Pogačar. Je lahko nekdanji minister čarodej, ki bo stabiliziral klub?

Anže Pogačar
Sportal Predsednik se tokrat nepreklicno poslavlja. Na njegovo mesto nekdanji okoljski minister?

"Zagotoviti na Jesenicah 500 tisoč evrov brez vpliva v gospodarstvu, podpore občine in politične podpore je prava čarovnija," je Anže Pogačar zapisal v letnem poročilu za lansko leto, ko je HDD Jesenice ustvaril 621 tisoč evrov prihodkov, a na drugi strani 692 tisoč evrov odhodkov. 

Presežek odhodkov oziroma izguba kluba je tako dosegla 71 tisoč evrov. Kot kaže poročilo, je šlo od tega 250 tisoč evrov za stroške ekipe (ta šteje 25 članov), 100 tisoč evrov za opremo, 35 tisoč evrov za prevoze, prav toliko za strošek lige, 65 tisoč evrov za organizacijo tekem ter 15 tisoč za druge stroške. Stroški dela so znašali 10 tisoč evrov. 

Spomnimo, da je v HDD Jesenice zbrana ekipa, ki je nasledila leta 2012 propadli hokejski klub Acroni Jesenice. A tudi novi klub je hitro zašel v finančne težave in je lansko leto končal z 200 tisoč evrov kratkoročnih ter 10 tisoč evrov dolgoročnih obveznosti. Ekipi dolgujejo eno plačo, nam je povedal Pogačar.

HK Olimpija HDD Jesenice
Sportal Svojeglavi osvajalec lovorik, ki sprostitev najde na jadrnici in verjame do konca

Bo Leben reševal finančne zagate?

Jeseniški klub po koncu sezone igralcem dolguje še eno plačo, nam je povedal odhajajoči predsednik Anže Pogačar.  | Foto: Peter Podobnik/Sportida Jeseniški klub po koncu sezone igralcem dolguje še eno plačo, nam je povedal odhajajoči predsednik Anže Pogačar. Foto: Peter Podobnik/Sportida Sogovornik, ki je predsedovanje klubu prevzel kot ljubitelj in že dlje časa poudarja, da si želi za naslednika vplivneža, ki bi lahko klubu zagotovil čim več finančnih sredstev in poravnal minus, je v četrtek - po tem, ko je o tem pisal športni dnevnik Ekipa - potrdil, da dokončno odhaja s položaja.

Obenem pa že dlje časa išče naslednika. Potrdil nam je, da se pogovarja z nekdanjim ministrom za okolje Juretom Lebnom

Leben nam na vprašanje o kandidaturi ni odgovoril, tako ni znano, ali se res zanima za položaj. 

Na tekmi z lokalno poslanko in jeseniškim podžupanom

Položaj predsednika kluba je neprofesionalna in neplačana funkcija, ima pa klub možnost imenovanja kadrov za operativne naloge. Do zdaj je ta dela opravljal Pogačar sam - v poročilu je izpostavil, da je po vseh uspehih hokejistov obseg dela postal prevelik za enega samega človeka -, strošek dela pa je lani po podatkih znašal 10 tisoč evrov.

Kako je Jeseničanom na misel prišel nekdanji minister, ki živi v okolici Škofljice, po koncu ministrovanja pa se je zaposlil v portoroškem podjetju BLS Sinergije (ustanoviteljice podjetja so turistične družbe Sava Turizem, Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem v državni lasti)? In zakaj bi imel on interes reševati jeseniški hokej? Pogačar odgovarja, da je za naslednika želel nekoga, ki ima rad šport, Leben pa je športni navdušenec. Kdo ju je seznanil, ne pove.

Je pa Leben jeseni lani na tekmi Jesenic - takrat je bil še minister - sedel ob nekdanji poslanki SMC Maruši Škopac in jeseniškem podžupanu Mihu Rebolju, sicer nekdanjemu hokejistu, ki je zdaj kandidat SMC za evropskega poslanca. Tudi Leben je bil do odhoda z ministrskega položaja član SMC.

Če bo Leben res kandidiral, bo o imenovanju odločal občni zbor društva, ki bo tretjega junija. Društvo ima po Pogačarjevih besedah okrog 70 članov.

Preberite še:

Jaka Avgustinčič
Sportal Nova slovenska moč v Alpski ligi

Ne spreglejte