Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Torek,
8. 12. 2015,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

referendum Andrej Šiško

Torek, 8. 12. 2015, 20.02

8 let

Bo Andrej Šiško zaustavil referendum o zakonski zvezi? Možnost je skoraj nična

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Stranka Zedinjena Slovenija je na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti zakona o volilni in referendumski kampanji in zakona o RTV Slovenija. Bomo na referendum odšli pozneje?

V stranki Zedinjena Slovenija, ki jo vodi Andrej Šiško, so prepričani, da sta 6. člen zakona o volilni in referendumski kampanji in 12. člen zakona o RTV Slovenija protiustavna. Od ustavnega sodišča zahtevajo prednostno obravnavo pobude in zaustavitev referendumske kampanje o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih do končne odločitve sodišča.

Andrej Šiško: Zakona diskriminirata izvenparlamentarne stranke Kot nam je dejal Šiško, so se za vložitev pobude odločili, ker je zdaj uzakonjena diskriminacija med parlamentarnimi in izvenparlamentarnimi strankami.

Na vprašanje, zakaj so se za vložitev pobude za oceno ustavnosti odločili ravno ob referendumski kampanji o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, nam je odgovoril, da so mlada stranka in šele zdaj lahko izkazujejo neposredni pravni interes.

Ustavno sodišče do zdaj še ni ustavilo postopka volitev ali referenduma Ustavni pravnik Jurij Toplak iz mariborske pravne fakultete pravi, da se še ni zgodilo, da bi ustavno sodišče ustavilo postopek volitev ali referenduma zaradi protiustavnosti pravil volilne kampanje. Toplak sicer obstoječe pobude ni želel komentirati, ker je ni prebral.

Z dodatnimi vprašanji smo se obrnili tudi na ustavno sodišče. Potrdili so prejem pobude za ustavno presojo, ni pa še znano, kdaj bo ustavno sodišče pobudo obravnavalo.

Igor Kavčič: Začasna odredba ne bi mogla zaustaviti in odložiti referendumskih opravil v teku Ustavni pravnik Igor Kavčič z ljubljanske pravne fakultete meni, da obstaja teoretična možnost, da bi ustavno sodišče začasno zaustavilo volilno kampanjo. "Zakon o ustavnem sodišču omogoča, da ustavno sodišče v primeru pobude ali zahteve za presojo ustavnosti zakona z začasno odredbo zadrži izvrševanje zakona. V tem primeru bi to pomenilo, da se zakon v enem delu ne bi izvajal," je dejal Kavčič.

Dodaja, da je kampanja časovno in vsebinsko opredeljena in je že v teku, tako da je začasna odredba ne bi mogla zaustaviti in posledično odložiti referendumskih opravil v teku. "Po mojem mnenju ne obstajajo možnosti, da bi ustavno sodišče kadarkoli lahko poseglo v to referendumsko kampanjo," je poudaril Kavčič. Če pa bo ustavno sodišče pobudo za ustavno presojo vzelo v obravnavo in ugotovilo protiustavnost, bi to vplivalo na volilne in referendumske kampanje v prihodnje, je dodal.

Ne spreglejte