Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
28. 12. 2011,
15.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

arbitraža

Sreda, 28. 12. 2011, 15.01

7 let, 12 mesecev

Beograjski magister Zmago Jelinčič Plemeniti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred natanko enim tednom je prvak stranke SNS na beograjski Akademiji za diplomacijo in varnost zagovarjal magistrsko nalogo Problematika razmejitev slovenskih ozemelj s sosednjo Hrvaško.

Vprašali smo ga, zakaj se je odločil magistrirati v Beogradu. "Tega mi v Sloveniji naši gospodje, ki v rit lezejo Hrvatom, ne bi dovolili delati. Poleg tega mi nimamo ustreznih profesorjev, ki bi to razumeli ali bi na tem področju lahko kaj povedali. Če bi šel na FDV, lepo vas prosim …" je odgovoril Jelinčič.

"Slovenske fakultete, sploh humanistične, ne dovoljujejo razprav"

Prepričan je, da so slovenske fakultete, sploh humanistične, verjetno edine na svetu, ki ne dovoljujejo razprav s profesorji, nasprotnega mnenja in dokazovanja česa novega. "Slovenske fakultete hočejo imeti nekaj, kar je napisano na nekih papirčkih," je sklenil in odgovoril, da je imel v Beogradu priložnost odgovarjati na številna vprašanja komisije. Teze je, kot pravi, dobro dokumentiral na 240 straneh svoje naloge, ki jo je napisal v srbščini, a v latinici. Za to je potreboval eno leto intenzivnega dela in veliko predznanja, je še odgovoril.

"Ta zadeva spada v Beograd"

Zakaj se ni odločil magistrirati v Pragi ali na Dunaju, kjer do tega vprašanja ne bi bili pristranski kot v Beogradu? "V Pragi bi moral obvladati češki jezik, na Dunaju nemški. Jaz se v teh jezikih sporazumevam, a ne bi mogel napisati in zagovarjati naloge v jeziku teh fakultet, še vedno je to lažje v srbščini. Smo iz iste nekdanje skupne države, Srbija je bila ustanoviteljica Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije, zato spada ta zadeva v Beograd."

"Slovenska politika ne pozna Karlovega manifesta"

V eni od štirih glavnih tez svoje magistrske naloge se je Jelinčič skliceval na Karlov manifest, na podlagi katerega je bila, kot zatrjuje, ustanovljena tudi avstrijska država. Podobno kot lani poleti, ko je kritiziral slovensko dogovarjanje o arbitražnem sporazumu, je v pogovoru za Planet Siol.net znova okrcal slovensko politiko, ki naj te listine ne bi poznala in upoštevala.

"Po Karlovem manifestu Cres, Krk, Lošinj, Čakovec nazaj Sloveniji"

"Slovenija ima pravzaprav edina pravico, da svojo državnost uveljavlja na podlagi Karlovega manifesta z dne 16. oktobra 1918. To pomeni, da ima Slovenija pravico dobiti nazaj vso Istro s tremi kvarnerskimi otoki – Cresom, Krkom in Lošinjem – in celotno ozemlje na levem bregu Drave, vključno s Čakovcem, ki je bilo do leta 1929 pravzaprav v slovenskem sklopu," je še povedal novopečeni beograjski magister političnih znanosti s področja diplomacije in varnosti.

"Hrvaška je izvedla agresijo na Slovenijo"

Jelinčič je v magisteriju zagovarjal tezo, da Hrvaška utemeljuje svojo državnost na neobstoječih in neveljavnih dokumentih. "Razglasili so se za samostojno državo 8. oktobra 1991 in tega po vojni niso znova potrdili v stanju miru, zato je to mednarodno pravno vprašljivo. Ni res, da smo imeli dobrososedske odnose in da nismo imeli spopadov, med drugo svetovno vojno so Hrvati okupirali ozemlje – denimo z Nemci so se dogovorili, da so vzeli Slovensko vas pri Brežicah." Po njegovem mnenju je Hrvaška v sklopu SFRJ izvedla agresija na samostojno Slovenijo, ker je bila med trimesečnim brionskim moratorijem v sklopu SFRJ in takrat ni imela lastne državnosti, kot jo je imela Slovenija.

"Dalmacija je državotvorna, Hrvaška pa ne"

"Glede na Karlov manifest ima poleg Slovenije kot državotvorne enote, ki je ustanovila Jugoslavijo, to pravico tudi Dalmacija, ki je bila v avstrijskem delu skupne monarhije," je še en poudarek iz Jelinčičevega magisterija. Zagovarja tezo, da je bilo hrvaško ozemlje, ki je bilo v avstro-ogrski monarhiji zgolj integralni del madžarske kraljevine, po prvi svetovni vojni dodeljeno Srbiji kot zmagovalki prve svetovne vojne in da Hrvaška nima pravice razpolaganja s tem ozemljem.

"Ustanoviteljicam tisto, kar so prinesle"

"Mi smo v državno tvorbo SHS stopili tako, da so nas 'nategnili', a je jasno napisano, da so v to tvorbo vstopile slovenske dežele, mednarodno državnopravno legitimiteto sta imeli samo še Srbija in Črna gora, zato so samo te države ustanoviteljice." To je za Jelinčiča še en dokaz, kaj bi morala Slovenija dobiti nazaj: "Ker je država Jugoslavija razpadla, dobijo vse ustanoviteljice tiste dele, ki so jih prinesle s seboj."

"Nemčija in Vatikan preprečila samostojno slovensko državo po prvi svetovni vojni"

V tretjem poudarku svoje magistrske naloge Jelinčič razlaga, da so se po koncu prve svetovne vojne kresala mnenja velesil o nastanku samostojne Slovenije. "Američani so posegli po načrtih predsednika ZDA ob koncu prve svetovne vojne Woodrowa Wilsona, ki je hotel že takrat narediti samostojno slovensko državo v mejah Zedinjene Slovenije, vendar mu to ni uspelo zaradi pritiska nemške linije in Vatikana," je povedal.

"Morali smo prelisičiti Hrvate"

Jelinčič dodaja, da so bile te Wilsonove teze vsebovane v arbitražnem sporazumu, a tega nista razumela ne Pahor ne Kosorjeva, ki sta to podpisala. "Zato smo morali zelo nasprotovati temu sporazumu, da prelisičimo Hrvate, ker če mi ne bi nasprotovali, bi Hrvati spoznali, da je nekaj narobe. Edini, ki smo to razumeli, smo bili jaz in naša stranka, na Hrvaškem pa prof. dr. Rudolf, ki je znorel zaradi tega in je povedal, da so kreteni, ki ne vedo, kaj so podpisali, in šel iz vladne komisije. Američani so to namerno naredili, da bi, špekuliram, Slovenija imela podoben status bufra, ki ga ima danes Avstrija. Slovenijo so po prvi svetovni vojni potisnili Hrvaški, da bi bila močan obrambni zid pred prodorom pravoslavja v Evropo."

Ne spreglejte