SiolNET. Novice Slovenija
1,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bencin in dizel jutri ponovno cenejša

1,72

termometer

Bencinska | Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. | Foto: STA
Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami. Foto: STA

Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,490 evra, kar je 4,4 centa manj kot do zdaj. Liter dizla pa bo stal 1,641 evra, s čimer se bo pocenil za 3,5 centa, so objavili na spletni strani ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Cene bodo veljale do 29. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Četrta pocenitev zapored

Gre za četrto pocenitev cen bencina in dizla zapored. Vlada je z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, v sredo pa bo v ceno vključen še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost.

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije.

Cene delno regulirane od 21. junija

Prav tako se od srede najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest zvišuje z 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa z 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter. Vlada je namreč junija ob vnovični uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za obdobje do 17. avgusta uvedla nekoliko nižje dovoljene marže.

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

Bencin črpalka dizel Avtomoto Spremembe cen goriv v Sloveniji in na Hrvaškem: kaj pričakujemo? bencin črpalka gorivo Novice To se je zgodilo na nekaterih Petrolovih servisih bencin. Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. Avtomoto Ukrepi vlade Roberta Goloba: preverite, za koliko bodo podražili bencin

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin