Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Sirija

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 13.07

6 let, 6 mesecev

Begunka, ki smo jo srečali v madžarskem sprejemnem centru, je zdaj prostovoljka v Nemčiji

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
23-letni Fatimi Hamido, ki smo jo srečali v madžarskem sprejemnem centru, je uspelo priti do ciljne države: Nemčije. Tam zdaj kot prostovoljka sodeluje z Rdečim križem.

Fatimo Hamido, 23-letno begunko iz Sirije, smo pred dobrima dvema tednoma srečali v madžarskem sprejemnem centru v Bicskeju, mestu približno 40 kilometrov od Budimpešte.

V madžarskem sprejemnem centru se je počutila ujeto, kot v zaporu. Takoj si je želela nadaljevati pot, njen cilj je bil Nemčija. Po tem, ko je odšla iz sirske vojne, je dve leti z družino živela v Savdski Arabiji, a je bila tudi to državo zaradi pomanjkanja možnosti zaradi nedodeljenih pravic prisiljena zapustiti.

Na Madžarskem je trpela vsako minuto V Savdski Arabiji se je počutila "nevidno, kot da ne obstajam". Zato je odšla naprej v Evropo. Soočena z madžarsko politiko je podobno kot v Savdski Arabiji občutila še v tej evropski državi, s tem, da se je tu zaprta v sprejemni center počutila še kriminalizirana.

"Izkušnja na Madžarskem je bila ena najhujših v mojem življenju," pravi Fatima Hamido, ki je dve leti preživela tudi v vojni. "Tako sem vesela, da je tega konec, saj sem v tej državi trpela vsako minuto," pravi zdaj, ko je že dober teden na zahodu Nemčije - v ciljni državi.

S taksijem in vlakom do Nemčije 23-letnica je dan po našem pogovoru v sprejemnem centru preživela noč, naslednji dan pa je od tam najela taksi do Budimpešte. Z vlakom se je nato skozi Dunaj odpeljala do Nemčije.

"Imam že veliko nemških prijateljev" "Resnično sem srečna, da sem v Nemčiji. Tu je čudovito. Ljudje so tako prijazni in ljubeči. Tu imam že veliko nemških prijateljev. Dvakrat sem dala že izjavo za tukajšnjo televizijo. Kot prostovoljka sodelujem z Rdečim križem. Pomagam pri prevajanju in razdeljevanju oblačil ter podobno," pomirjena in optimistična pove Fatima Hamido.

"Spet se počutim kot človek in pred sabo vidim svetlo prihodnost."

Ne spreglejte