Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 3. 2016,
15.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti

Nedelja, 6. 3. 2016, 15.02

6 let, 6 mesecev

Avstrijski časnik: Voditelji EU bodo v ponedeljek zaprli balkansko migrantsko pot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na vrhu voditeljev Evropske unije in Turčije jutri v Bruslju naj bi takojšnjo zaustavitev toka nezakonitih migrantov v Evropo in prepuščanje beguncev skozi države razglasili kot prednostno nalogo.

To izhaja iz osnutka sklepov, ki naj bi jih na srečanju potrdili voditelji EU, poroča avstrijski časnik Der Standard.

V osnutku med drugim piše, da mora Grčija nemudoma zagotoviti 50.000 mest za morebitne prosilce za azil, pri čemer bo EU Atenam nudila potrebno pomoč. Migrante, ki nimajo možnosti pridobiti azil, naj bi nemudoma vrnili v Turčijo.

"Ta pot je odslej zaprta" "Tok nezakonitih migrantov vzdolž zahodnobalkanske poti se končuje. Ta pot je odslej zaprta," naj bi pisalo v dokumentu, katerih povzetke je na spletni strani danes objavil Der Standard, ki je pridobil vpogled v dokument.

Na ponedeljkovem izrednem vrhu EU in Turčije, na katerem pričakujejo turškega premierja Ahmeta Davutogluja, bo govora o izvajanju novembra lani dogovorjenega akcijskega načrta za zajezitev migracijskega toka v Evropo. Vrhu bo nato še isti dan sledilo srečanje voditeljev osemindvajseterice, ki naj bi ob koncu sprejeli skupno izjavo.

Turčija bo morala sprejemati zavrnjene migrante Skupno izjavo sicer v Bruslju danes še usklajujejo na ravni veleposlanikov EU, a samo bistvo sklepov naj se ne bi več spremenilo, še poroča časnik sklicujoč se na diplomatske kroge. Predvideni ukrepi, ki naj bi jih po srečanju nemudoma začeli uresničevati, bodo temeljili na dogovorih, doseženih s turško stranjo.

Med glavnimi ukrepi se omenja med drugim ta, da začne Turčija nemudoma konstruktivno sodelovati pri nadzoru zunanje meje EU v Egejskem morju in ponovno sprejme tiste migrante, ki nimajo možnosti pridobiti azil v Evropi.

Pri tem v Bruslju načrtujejo poseben sporazum o vračanju med EU in Turčijo, ki naj bi vstopil v veljavo s 1. junijem. Do takrat bo vračanje potekalo na podlagi dvostranskega sporazuma z Grčijo.

Sirske begunce bodo selili neposredno iz Turčije Države članice naj bi se na vrhu tudi zavezale, da bodo začele izvajati dogovorjeni načrt o preselitvi sirskih beguncev neposredno iz Turčije v članice unije, še poroča časnik.

Voditelji naj bi tudi brez zadržkov podprli načrt nujne humanitarne pomoči, ki ga je v sredo predlagala Evropska komisija. Načrt predvideva 700 milijonov evrov pomoči za članice EU pri soočanju z migracijsko krizo v prihodnjih treh letih.

Frontex gre na mejo med Makedonijo in Albanijo Pomembno vlogo bo imela tudi evropska agencija za zunanje meje Frontex. EU namerava v okviru agencije v Grčijo nemudoma poslati dodatno osebje, ki bo delovalo na meji med Makedonijo in Albanijo. Ti naj bi tudi poskrbeli za boljše delovanje žariščnih točk v Grčiji, kjer naj bi begunce registrirali in pripravili na porazdelitev po članicah EU, kjer bodo lahko deležni ustreznega azilnega postopka.

Voditelji EU naj bi sicer v skupni izjavi pozvali tudi k čimprejšnjemu začetku delovanja načrta premestitve 160.000 beguncev znotraj unije. Glede vzhodnoevropskih držav, ki doslej niso pokazale pripravljenosti do sprejema beguncev, pa naj bi bilo predvideno, da premestitve ne bi začele izvajati vse države hkrati.

Ne spreglejte