SiolNET. Novice Slovenija
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija in Slovenija bosta mejo nadzirali z droni in kamerami

0,44

termometer

drone brezpilotnik
Foto: Reuters

Slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta se dogovorila o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora meje z droni in kamerami, so sporočili z notranjega ministrstva. Hojs je sicer na ministrski konferenci na Dunaju izrazil zaskrbljenost nad razmerami na področju migracij.

Hojs in Nehammer sta na srečanju ob robu konference govorila o migracijah v regiji Zahodnega Balkana. Dogovorila sta se za testni projekt skupnega nadzora slovensko-avstrijske meje s tehničnimi sredstvi, kot so droni in kamere. S tem želijo preveriti možnost učinkovitega sodelovanja pri skupnem nadzoru meje in prenosu teh praks na migracijsko bolj obremenjeno slovensko-hrvaško mejo, so navedli na ministrstvu, poroča STA.

Razmere podobne tistim v letu 2015

Minister je sicer na konferenci notranjih ministrov okoli 20 držav in predstavnikov EU izrazil zaskrbljenost nad razmerami na področju migracij, ki so podobne tistim leta 2015. Vse sodelujoče je pozval, da proučijo svoje azilne sisteme in izkoristijo možnosti za preprečevanje zlorab. "Slovenija je že v preteklosti sprejela več ukrepov, zdaj jih še zaostrujemo, pripravljene so spremembe kazenske zakonodaje, spreminjamo tudi zakon o tujcih in zakon o mednarodni zaščiti, da bomo naredili postopke še bolj učinkovite," je dejal minister, so po navajanju STA sporočili z MNZ.

Neučinkovite politike 

Opozoril je tudi na pomembno vlogo skupne politike EU pri vračanju tujcev v tretje države. "Dejstvo, da v države izvora vrnemo le 35 odstotkov vseh, ki nimajo pravice do bivanja v EU, priča o neučinkovitosti politik na tem področju," je dejal. Pri obvladovanju migracij na območju Zahodnega Balkana je Hojs navedel pomembno vlogo ustreznega varovanja zunanjih meja EU, piše STA.

Ministri več evropskih držav, tudi Slovenije, za vzpostavitev platforme proti nezakonitim migracijam

Notranji ministri 18 evropskih držav, tudi slovenski minister Hojs, so se na konferenci na Dunaju dogovorili o vzpostavitvi platforme, namenjene boju proti nezakonitim migracijam na balkanski migrantski poti. Nova platforma, ki bo imela sedež na Dunaju, bo namenjena usklajevanju na štirih ključnih področjih. To so sodelovanje pri nadzoru zunanjih meja, vračanju migrantov brez pravice do azila, boju proti tihotapcem ljudi ter vzpostavitvi hitrejših in učinkovitejših azilnih postopkov.

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je pojasnil, da ne gre za novo agencijo ali institucijo EU. Želijo zgolj bolje usklajevati že obstoječe ukrepe, je dejal. "Ne želimo vzpostavljati paralelnih struktur," je povedal Nehammer.

Na slovenskem notranjem ministrstvu so kasneje pojasnili, da je namen te operativne platforme za vzhodno Sredozemlje izboljšati koordinacijo med obstoječimi in prihodnjimi iniciativami in mehanizmi na področjih migracij in upravljanja meja. V ta namen bo Evropska komisija jeseni sklicala sestanek strokovnjakov zainteresiranih držav, ki bodo pregledali obstoječe stanje in pripravili podlago za delovanje platforme.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je na skupni novinarski konferenci z avstrijskim kolegom in evropskim komisarjem za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom dejal, da "se migracije bistveno krepijo". Po njegovih besedah v Nemčijo znova prihaja med 300 in 400 migrantov na dan, s čimer so znova dosegli raven pred koronakrizo.

Po navedbah agencije EU za zunanje meje Frontex so junija na meji med Turčijo in Grčijo zabeležili 1250 nezakonitih prehodov meje, kar je osemkrat več kot aprila. Po Seehoferjevih besedah države na Zahodnem Balkanu pričakujejo nadaljevanje tega trenda, poročajo tuje agencije.

Nemčija, ki trenutno predseduje Svetu EU, se bo zavzemala za dogovor o skupni migracijski politiki na ravni unije, je še povedal nemški minister. Evropska komisija naj bi predlog predstavila do septembra.

Schinas, ki je pristojen tudi za migracije, je povedal, da bo predlog odražal tisto, kar so se naučili v begunski krizi leta 2015. (STA)

Hojs se je ob robu konference sestal tudi z nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem. Govorila sta o predsedovanju Svetu EU, saj Nemčija in Slovenija skupaj s Portugalsko sestavljata trio predsedovanja. Kot so navedli na MNZ, se je minister srečal tudi z direktorico Evropskega azilnega podpornega urada Nino Gregori, s katero sta razpravljala o možnostih za okrepitev sodelovanja Slovenije in agencije ter možnosti podpore pri učinkovitejšem izvajanju azilnih postopkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin