Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2023,
6.24

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

23

Natisni članek

Slovenija neurje posledice vreme plaz

Torek, 16. 5. 2023, 6.24

11 mesecev, 2 tedna

Šarec: Vodostaji še naraščajo, vojska je pripravljena za pomoč prizadetim #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,10

23

"Pričakujemo, da bo na severovzhodu države, na območju med Ormožem in Šentiljem, še nekaj ur, vsaj do polnoči, oblino deževalo," pravi hidrolog Janez Polajnar. Minister za obrambo Marjan Šarec je po ogledu območij, ki so jih prizadele obline padavine, dejal, da so v pripravljenosti tudi pripadniki Slovenske vojske, ki bodo šli na teren takoj, ko bo to potrebno.

Minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar Rudi Medved in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin so danes popoldne preverjali stanje na širšem mariborskem območju, ki so ga zajele obline padavine. 

Kot je po ogledu povedal minister Šarec, so največja težava zemeljski plazovi, ki jih je zlasti na območju Pesnice in Šentilja ogromno, marsikatera hiša pa je odrezana od sveta. "Že včeraj smo se dogovorili, da bo aktivirana inženirska enota SV z bagri, tovornjaki, da zagotovimo nujno prevoznost. S tem uresničujemo koncept, ki sem ga napovedal, da gre vojska takoj na teren, je dejal minister po ogledu." 

Glede plazišča v Zgornjih Dobrenjah je Šarec po ogledu dejal, da se bo morala občina odločiti, kaj s tem objektom in ali bodo morda stanovalcem zagotovili nadomestne stanovanjske zmogljivosti. Na poti je tudi bivalni kontejner. Če bo potrebno, bodo kontejnerje poslali tudi drugam in tako ljudem vsaj za prvo silo zagotovili varno bivanje. Ko bo deževje ponehalo, bo potrebno oceniti škodo in zagotoviti nadaljnjo sanacijo, je dodal obrambni minister.

"Vodostaji se lahko v naslednjih urah še povišajo. Po mojih informacijah je Selniški potok že prestopil breg, enako se lahko zgodi tudi z drugimi vodotoki. Če bo tako, bomo imeli kar težke razmere, in zato smo se že v ponedeljek dogovorili, da bo v pripravljenosti 72. brigada Slovenske vojske, ki bo šla na teren takoj, ko bo to potrebno," je še dejal Šarec.

V občini Šentilj je stanje kritično

Stanje na območju Šentilja je kritično, grozijo plazovi. Prebivalce ene od hiš v naselju Zgornje Dobrenje so morali evakuirati, prenočišče so poiskali pri sorodnikih, a se v hišo čez dan še vračajo, saj morajo poskrbeti tudi za živali. Bojijo se, da hiša ne bo več primerna za bivanje. Že sedaj so statiki odsvetovali zadrževanje v njej, poroča portal N1.

V občini Šentilj , kjer imajo 13 večjih plazov, so aktivirali vsa gasilska društva, ki so v pripravljenosti, saj naj bi bilo stanje do jutri najbolj kritično. Pojavljajo se že težave pri zagotavljanju potrebne opreme, prav tako je v bližnjih trgovinah že zmanjkalo folije, ki jo uporabljajo pri zaščiti zemljine po plazovih. Pripravljajo tudi pesek in vreče, saj pričakujejo prestopanje rek in potokov.

Gasilci posredovali pri vdorih vode in podrtih drevesih

Včeraj in ponoči so sicer gasilci v vzhodnem delu države intenzivno črpali meteorno vodo, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa in nameščali potopne črpalke ter protipoplavne vreče. Posredovati so morali tudi na območjih zemeljskih plazov, sprožilo se jih je 53. 

Takole pa je danes poplavilo piransko Punto.

Za nekatere dele Primorske napovedujejo najmočnejše sunke burje, ki lahko presegajo hitrost 100 kilometrov na uro. Močan veter že povzroča težave v prometu, med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani je namreč zaradi tega zaprta avtocesta. Zaprt je tudi kontejnerski terminal v Luki Koper.

Glavnina padavin bo v naslednji šestih urah 

"Pri nas pričakujemo glavnino padavin v naslednjih šestih urah, cikloni se bodo k nam premikali iz Bosne in Hrvaške," je na novinarski konferenci Arso uvodoma povedal Branko Gregorčič.

Naraščanje rek pričakujejo predvsem v jugovzhodni Sloveniji, medtem ko bodo reke v severovzhodni Sloveniji začele upadati. "Reke so polne v južni Sloveniji, Kolpa že poplavlja. Reke v vzhodni Sloveniji so upadle. Ker je namočenost tako velika, v vzhodni Sloveniji pričakujemo novo naraščanje rek, predvsem porečje Ščavnice in Pesnice. Drugo takšno žarišče je v porečju reke Krke. Njen največji pritok pričakujemo jutri in v četrtek. Predvidevamo, da se bo približala posameznim naseljem," je povedal Janez Polajnar

 Leon Behin je dodal, da aktivnosti v zvezi s poplavami neprestano spremljajo tudi na upravi za zaščito in reševanje. "Gre za zelo dobro sodelovanje med civilno zaščito in lokalnimi skupnostmi. Dvignili smo svoj del pripravljenosti, pregledali smo celotno opremo. V pripravljenost smo dali enote za veliko prečrpavanje vode. Svoje ekipe smo pojačali tudi v regijskih centrih," je povedal. 

Srečko Šestan, poveljnik civilne zaščite, je dodal, da so v pripravljenost dali tudi četo Slovenske vojske. "Imamo več kot 100 tisoč protipoplavnih vreč, na zalogi je tudi dovolj črpalk in folij." Pripravljenost Slovenske vojske je v objavi na Facebooku potrdil tudi obrambni minister Marjan Šarec

Zaradi razmočenega terena sproženih 53 zemeljskih plazov 

Včeraj so imeli gasilci na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj in Celje ves dan še nekaj dela s sanacijami posledic včerajšnjega obilnega deževja. Zabeleženih je bilo 54 dogodkov, pri čemer je bilo za sanacijo posledic aktiviranih 42 gasilskih enot. Gasilci so prečrpali meteorno vodo iz prostorov stanovanjskih objektov in enega zaklonišča, čistili prepuste, odstranjevali podrta drevesa, namestili potopne črpalke po objektih in s protipoplavnimi vrečami zaščitili nekaj objektov.

Včeraj se je zaradi močnega deževja in posledično razmočenega terena sprožilo več zemeljskih plazov. Po do zdaj zbranih podatkih je bilo teh 53, pri čemer je bilo za sanacijo posledic aktiviranih skupno 35 gasilskih enot. Največ plazov je bilo na severovzhodnem delu Slovenije, na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, kjer so zabeležili 32 dogodkov, na Ptuju, kjer so zabeležili 14 plazov, in v Celju, kjer so zabeležili tri plazove.

Previdnost velja še nekaj dni po koncu deževja

Predstavnica Geološkega zavoda Slovenije Mateja Jemec Auflič je dejala, da so zemeljski plazovi zelo pogost pojav, ki spremlja obsežnejše ali kratkotrajne intenzivne padavine, saj jim je podvržena kar tretjina slovenskega ozemlja.

Tudi če se bodo padavine v naslednjih dneh umirile, je vsaj še nekaj dni pričakovati večjo verjetnost pojavljanja plazov, saj mora akumulirana voda odteči iz zemljine. Geologi zato prebivalce na bolj izpostavljenih območjih opozarjajo, naj bodo še posebej pozorni na vsa zamakanja v okolici objektov, nastanek razpok na in pod objekti ter na vse nenavadne zvoke, ki bi lahko pomenili zdrse zemeljskih gmot.

"Če opazijo take pojave, naj takoj pokličejo na številko 112, sami pa se umaknejo na varno območje," je še dodala predstavnica geološkega zavoda.

Fotogalerija
1 / 3

Po en dogodek so zabeležili še na območjih regijskih centrov za obveščanje Ljubljana in Murska Sobota. Gasilci so plazišča prekrili s folijami in poskrbeli za ustrezno odvodnjavanje. Plazovi večinoma ogrožajo cestišča in nekaj objektov. Eden od objektov je zaradi plazu zelo ogrožen in ni varen za bivanje, zato so štiri stanovalce s pomočjo Civilne zaščite Šentilj začasno premestili na drugo lokacijo. 

Napoved obilnejšega deževja in močnejše burje

Najmočnejše padavine vremenoslovci danes pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno lahko tudi okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter. Narasle bodo reke, večja bo spet nevarnost zemeljskih plazov.

Ob napovedanih obilnih padavinah ter zaradi velike že predhodne vodnatosti rek in namočenosti tal bodo danes reke v vzhodni polovici države močno narasle, opozarja Arso. Najbolj bodo narasle reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

Potem ko so se zaradi preteklega vremenskega dogajanja z več večinoma manjšimi zemeljskimi plazovi zadnje dni že spopadali predvsem v vzhodnem delu države, pa Geološki zavod Slovenije vnovič opozarja, da bo danes spet povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v vzhodnem delu Slovenije.

poplave
Novice Zaradi deževja na več lokacijah pomagajo gasilci, ponekod izpadi elektrike
Brane Gregorčič
Novice Gregorčič napovedal, kakšno vreme nas čaka ob koncu tedna

 

Ne spreglejte