SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Alenke Bratušek ne bo v vladi Mira Cerarja

4

termometer

SMC bo v koalicijo povabila le DeSUS in SD, iz igre je izpadla ZaAB. Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar pravi, da ta hip ni dovolj zaupanja za sodelovanje s to stranko.

ZaAB je po oceni Mira Cerarja povzročila politično nestabilnost z razpadom vlade, vprašljiv je tudi postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja.

Kot je po seji sveta SMC pojasnil Cerar, je ZaAB "povzročila neko politično nestabilnost s tem, ko je privedla do nenadnega in nepričakovanega razpada vlade". Dodaten element za odločitev sveta SMC, da ZaAB ne povabi v koalicijo, pa je tudi zelo vprašljiv postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja, med katerimi je tudi premierka v odhodu in predsednica ZaAB Alenka Bratušek.

Cerar bo pisal Junckerju V primeru izvolitve za mandatarja za sestavo nove vlade pa bo Cerar najprej naslovil pismo na prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja oz. njegov kabinet in vprašal, kako vidijo postopek izbire slovenskih kandidatov. Zanima ga, ali držijo informacije, ki jih je dobil "od ZaAB in zlasti medijev, da je dejansko potekala koordinacija med kabinetom Junckerja in Bratuškovo". Na podlagi odgovorov bodo v SMC ocenili, ali je bilo pri tem karkoli sporno, ter se ustrezno odzvali.

"Če drugi ne bodo želeli sodelovati, bomo morali na nove volitve" Kot je poudaril, je svet SMC svojo odločitev sprejel soglasno, od nje pa ne bodo odstopili; niti v primeru, če vstop v koalicijo zavrne SD na četrtkovem predsedstvu stranke. Izvršni odbor DeSUS se je medtem že odločil svetu stranke predlagati vstop v koalicijo.

Če se vendarle zgodi kaj nepredvidenega, pa bo pač ta stranka morala prevzeti odgovornost za nadaljnji potek dogodkov, meni Cerar. "Mi smo odločeni, da sestavimo čvrsto, kakovostno vlado, ki jo Slovenija ta hip potrebuje. Če drugi v tem ne bodo želeli sodelovati, bomo morali na nove volitve," je izpostavil.

Alenka Bratušek: Neodgovorno in za državo napačno Bratuškova je razočarana nad odločitvijo SMC. Kot je navedla v pisnem odzivu, argument, da naj bi bilo krivo njeno ime na seznamu kandidatov za evropskega komisarja, ni prepričljiv. V ZaAB so prepričani, da se bo odločitev SMC izkazala kot neodgovorna in za državo napačna.

ZaAB: SMC goji zamero Ob tem je Bratuškova poudarila, da je na seznamu kandidatov za evropskega komisarja tudi Karl Erjavec, prvak stranke DeSUS, ki je v vladi sodelovala doslej in bo tudi del vlade Mira Cerarja. Prav tako je na tem seznamu tudi podpredsednica SD, prav tako najverjetnejše koalicijske stranke, Tanja Fajon. V ZaAB zato menijo, da odločitev SMC v sebi goji zamero.

ZaAB ima dovolj kompetentnih ljudi, ki bi lahko še naprej pomagali državi na poti okrevanja, pa tudi najbolj soroden program s SMC, je navedla Bratuškova in dodala, da ima ZaAB jasen program, v DZ pa bo delovala v skladu z njim.

DeSUS želi pet ministrstev Pred sejo sveta SMC je potekala seja DeSUS, kjer je izvršni odbor DeSUS svetu stranke predlagal vstop v vladno koalicijo. Kot je dejal Erjavec, so govorili tudi o kadrovskih razrezih, ki naj bi bili dokončno znani prihodnji teden.

SMC jim za zdaj ponuja štiri resorje, a v DeSUS bi jih želeli pet, saj niso zasedli položaja predsednika DZ. Dokončne odločitve o tem Karl Erjavec pričakuje prihodnji teden, torej tudi parafe koalicijskega sporazuma pred izredno sejo DZ očitno ne bo.

Zadovoljni s pogajalskim izkupičkom Kot je po seji izvršnega odbora (IO) pojasnil Erjavec, so v DeSUS zadovoljni s pogajalskim izkupičkom in predlogom koalicijskega sporazuma, saj naj bi jim uspelo praktično z vsemi vsebinskimi zahtevami stranke.

Razprava o kadrovskih razrezih po Erjavčevih besedah še teče. Meni, da bodo našli ustrezen kompromis.

DeSUS se sicer zanima za več resorjev. Erjavec je zatrdil, da bosta zunanje ministrstvo, ki ga trenutno vodi sam, ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi Gorazd Žmavc iz vrst DeSUS, tudi tokrat pripadla tej stranki. V igri pa so po njegovih besedah še ministrstva za kulturo, infrastrukturo, okolje in prostor ter javno upravo.

Erjavec je tudi zanikal, da bi v stranki imeli kakršnekoli težave pri iskanju ministrskih kandidatov.

Cerarja bodo podprli vsi poslanci DeSUS O sklepih izvršnega odbora bo svet stranke odločal, ko bo koalicijski sporazum že pripravljen za parafiranje, to pa bi se po Erjavčevem mnenju zelo težko zgodilo ta teden. Na ponedeljkovi izredni seji DZ bo imel Cerar pri kandidaturi za mandatarja podporo vseh poslancev DeSUS, je znova zagotovil Erjavec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin