Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 9. 2012,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 9. 2012, 13.10

8 let

Aleksandra Štiblar: Kandidirala bom za varuhinjo človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Državna tožilka Aleksandra Štiblar se bo s podporo državljanov potegovala za novo varuhinjo človekovih pravic. To je za Planet Siol.net tudi sama potrdila.

Kot je znano, sta po pozivu predsednika republike za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha oziroma varuhinjo človekovih pravic svojo kandidaturo že napovedali zdajšnja varuhinja Zdenka Čebašek - Travnik in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Zdaj je to storila tudi tožilka Aleksandra Štiblar, ki je slovenski javnosti postala znana, ker je opozorila na napake pri zadevi koroške deklice in se zato znašla v nemilosti vrhovnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

''Zbirajo podpise in dala bom soglasje k svoji kandidaturi,'' je za Planet Siol.net potrdila Aleksandra Štiblar, potem ko jo je skupina državljanov k temu že dalj časa nagovarjala. Zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek - Travnik se mandat namreč izteče 22. februarja 2013.

Kot je znano, je Aleksandra Štiblar nekaj časa kot tožilka vodila primer koroške deklice. O napakah, ki naj bi jih storilo tožilstvo v primeru koroške deklice, je najprej spregovorila na socialnem omrežju Facebook, s čimer si je najprej prislužila kritiko svojega vrhovnega šefa Zvonka Fišerja. Nato je spregovorila še za medije. Zaradi tega se je znašla pred disciplinsko komisijo, vendar so postopek začasno preložili, ker je Štiblarjeva zahtevala javno obravnavo.

Zaradi njene načelnosti in pokončne drže so jo prijatelji na socialnih spletnih omrežjih že dalj časa nagovarjali, naj kandidira. Ustanovili so celo poseben profil na Facebooku. Zdaj se je skupina državljanov odločila, da jo z zbiranjem podpisov podpre. Sicer varuhinjo oziroma varuha človekovih pravic izberejo poslanci z dvotretjinsko večino na predlog predsednika republike.

Ne spreglejte