Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 12. 2007,
16.31

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 8. 12. 2007, 16.31

8 let, 2 meseca

Aktivna Slovenija se bo pripojila k stranki Zares

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Delegati zunajparlamentarne stranke Aktivna Slovenija (AS) so na kongresu z veliko večino sprejeli odločitev, da se bo stranka pripojila parlamentarni strani Zares.

o sporazumu, ki so ga potrdili delegati, bo tako Zares postala polnopravna naslednica imena, znaka in premoženja AS. Delegati so vodstvu stranke naložili tudi nalogo, naj se z Zares pogovori o možnosti za ohranitev imena Aktivna Slovenija z vključitvijo v ime stranke Zares.

Kek: Stranki je že zmanjkovalo potrebne energije

Po izglasovanih sklepih o pripojitvi je zdaj že nekdanji predsednik AS Franci Kek dejal, da so delegati sprejeli pravo odločitev, saj je stranki že zmanjkovalo potrebne energije.

Obstajala je nevarnost, da bi stranka povsem izginila s političnega prizorišča

Še pred glasovanjem so člani opravili dveurno razpravo, v kateri so nekateri izražali predvsem pomisleke o tem, da bi stranka in vsi njeni potenciali povsem izginili s političnega prizorišča. Pomisleke so zavračali predvsem predsednik stranke Franci Kek in drugi člani vodstva stranke, ki so sicer menili, da nevarnost za to obstaja, vendar pa se to po njihovih besedah ne bo zgodilo. Slednje naj bi stranki zagotovil poseben sporazum s stranko Zares, ki so ga nekoliko pozneje potrdili delegati.

Člani stranke AS bodo vključeni tudi v pokrajinske in občinske odbore

Po omenjenem sporazumu, ki naj bi ga v ponedeljek slovesno podpisala Franci Kek in predsednik stranke Zares Gregor Golobič, se Zares zavezuje, da bo po uveljavitvi sporazuma sprožila postopek za volitve podpredsednika stranke, na katerem se bo glasovalo o kandidatu, ki ga določi svet AS. Svet je kot kandidata določil Francija Keka. S sporazumom se Zares tudi obvezuje, da bo na kandidatno listo za volitve članov sveta uvrstil pet kandidatov, ki jih je določil svet AS. Sporazum Zares tudi obvezuje, da pred uveljavitvijo sporazuma ne bo zaključeval postopkov za ustanovitev pokrajinskih in občinskih odborov in da bo v njihovo oblikovanje vključil tudi članstvo AS.

Pridobila bo tudi Zares

Na drugi strani s sporazumom pridobiva tudi Zares. Tako s sporazumom stranka postane polnopravna naslednica imena, znaka in premoženja AS. Prav tako po sporazumu prevzame vse njeno članstvo in podmladek, ki s podpisom sporazuma avtomatično postane del podmladka Zares.

Kot je po kongresu povedal Franci Kek, ima AS vsa zagotovila, da bo Zares omenjeni sporazum spoštoval. Prav tako naj bi bilo dogovorjeno, da bo skušal v svoj program vključiti čim več programa AS. Sicer pa je bila današnja odločitev delegatov prava - še zlasti po tem, ko je stranki zmanjkovalo potrebne energije. Pokazalo se je namreč, da skoraj nima možnosti, da se prebije v parlament. "Zato sem prepričan, da je bila danes sprejeta prava pot," je dejal Kek.

Ne spreglejte