SiolNET. Novice Slovenija
0,96

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera Farmacevtka: policija ovadila pooblaščenca na tožilstvu

0,96

termometer

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana
Foto: Bojan Puhek

Policija je na državno tožilstvo v Celju vložila kazensko ovadbo zoper osebo, ki jo sumi storitve kaznivega dejanja uporabe osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja. Po poročanju POP TV gre za pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je javnosti posredoval kazenske ovadbe zoper Zorana Jankovića.

Na policiji drugih podatkov, kot to, da je bila ovadena ena oseba in da gre za sum storitve kaznivega dejanja po 143. členu kazenskega zakonika, niso želeli razkriti, medtem ko so na celjskem okrožnem državnem tožilstvu prejem ovadbe potrdili.

Omenjeni 143. člen določa, da kaznivo dejanje stori, kdor uporabi osebne podatke osebe, ki se obdelujejo na podlagi zakona v neskladju z namenom njihovega zbiranja ali brez osebne privolitve osebe, na katero se podatki nanašajo. Če tako dejanje stori uradna oseba, se to kaznuje z zaporom do petih let.

Prelesnikova ovadbo zoper pooblaščenca težko komentira

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je povedala, da ovadbo težko komentira. Na vprašanje, ali je mogoč pregon osebe, ki mediju podatke posreduje po službeni dolžnosti, odgovarja, da "samo dejstvo izvedbe nekega postopka ne izključuje kazenske odgovornosti".

Po njenem mnenju bosta šele predkazenski oziroma kazenski postopek pokazala, ali je ovadenemu mogoče očitati storitev kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov ali ne, "kar je seveda odvisno od prav vseh konkretnih okoliščin primera, ki jih bo v prvi fazi moralo presojati tožilstvo, nato pa lahko tudi sodišče".

Janković vložil ovadbo zoper Žgajnarjevo in Lenarda

Spletni portal Pod črto je v začetku avgusta lani objavil kopije več kazenskih ovadb, ki jih je proti Zoranu Jankoviću in podjetju Electa inženiring na Specializirano državno tožilstvo vložil Nacionalni preiskovalni urad. Med drugim je šlo tudi za ovadbo v zadevi Farmacevtka, ki je govorila o tem, da naj bi Janković za ureditev službe od farmacevtke zahteval in tudi dobil spolne usluge.

Portal je ovadbe pridobil od Specializiranega državnega tožilstva na podlagi zahteve za dostop do informacij javnega značaja, zaradi česar je Janković kazensko ovadil tožilko Blanko Žgajnar, ki vodi nekatere postopke zoper Jankovića, in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na vrhovnem državnem tožilstvu Aleksandra Lenarda. Menil je namreč, da je tožilstvo njegove osebne podatke mediju posredovalo nezakonito.

Nadzor na tožilstvu pokazal na kršitve pravil poslovanja

Zaradi očitkov o nezakonitem ravnanju z osebnimi podatki je tožilstvo opravilo tudi nadzor nad ravnanjem pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu, ki je ugotovil, da so se pri posredovanju ovadb zgodile kršitve pravil poslovanja.

Pred posredovanjem namreč ni bilo pridobljeno mnenje o škodljivosti razkritja za nadaljnji postopek. "Kršitve se nanašajo na poslovanje s spisi, poleg tega pa uradna oseba, ki je vodila postopek, tega ni v celoti pravilno vodila z vidika pravil o dostopu do informacij javnega značaja," so konec oktobra lani povedali na tožilstvu.

Na podlagi ugotovitev so bila nato podana tudi priporočila za nadaljnje ravnanje na področju vodenja postopkov z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 62
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin