Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
23. 11. 2012,
13.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2012, 13.20

7 let, 12 mesecev

16.183 podpisov za odstop ministra Turka

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikat vzgoje in izobraževanja je pokazal zbrane podpise za odstop ministra dr. Žige Turka. Na ministrstvo jih ne bodo odnesli, ker se bojijo povračilnih ukrepov.

Glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj je takoj na začetku izpostavil največji problem pri tokratnem zbiranju podpisov, in sicer da so se ljudje pri podpisovanju zelo bali za svoja delovna mesta. Zato tudi ne bodo zbranih podpisov nosili na ministrstvo, saj naj bi to podpisnikom obljubili: "Dal sem besedo ljudem, da jih ne bomo nikamor nosili, saj se bojijo, da bodo ti seznami potem orodje pri morebitnem odpuščanju," je Štrukelj razlagal, zakaj zbranih podpisov ne bodo odnesli na ministrstvo. Hkrati pa je pozval vse predstavnike medijev, da si lahko podpise kadarkoli pogledajo in preverijo njihovo pristnost.

Bili so pritiski Pritiski na tiste, ki so hoteli podpisati poziv, naj bi bili tako neformalni kot tudi formalni, kakršen je bil poziv SDS Litija, da naj sindikat pojasni, zakaj zbirajo podpise: "Bili so pritiski na tiste, ki so hoteli podpisati, kot v kakšni Belorusiji. V primeru SDS Litija pa gre za klicanje sindikata na odgovornost s strani politične stranke, kar je nedovoljen poseg v samostojno delovanje sindikata." Kot del pritiska so sindikalisti razumeli tudi zapis na strani ministrstva, kjer naj bi zapisali, da "bodo s pozornostjo prebrali podpise". Zaradi bojazni izgube službe, ki se je pri podpisnikih močno pojavljala, so se odločili, da ob imenih ne bodo pisali imen šol, kjer so podpisniki zaposleni, kar so običajno počeli.

"Nam ni potrebno nositi podpisov na ministrstvo. To je odnos med nami in javnostjo. Podpisniki so dajali soglasje k odločitvi glavnega odbora SVIZ-a, ki ima 54 članov, in je soglasno sprejel odločitev, da prvič v zgodovini SVIZ-a pozove ministra k odstopu," je o tem, zakaj so zbirali podpise in kaj bodo z njimi počeli, povedal Branimir Štrukelj ter dodal, da so se pod poziv lahko podpisovali vsi, ki so se s tem pozivom strinjali, in ne samo člani sindikata ali samo učitelji.

Zakaj poziv k odstopu? Štrukelj je tudi pojasnil, zakaj se je glavni odbor SVIZ-a odločil za poziv ministru k odstopu. Najbolj jih je zmotilo to, da je minister Turk pristal na tako enormno znižanje sredstev na vseh področjih, ki jih pokriva njegovo ministrstvo. Tudi kar zadeva politike združevanja srednjih šol, mu sindikalisti očitajo diametralno nasprotna dejanja, ko enkrat zagovarjajo združevanje, drugič, kot na primer v Kranju, pa zagovarjajo razdruževanje. Očitajo mu, da je ogroženo delovanje javnega visokega šolstva. Nesprejemljivo pa se jim tudi zdi, da je minister zavajal javnost z neresničnimi podatki, da bi dokazal, da slovenski učitelji delajo slabo in premalo.

Kaj pričakujejo od ministra? "Kljub vsem pritiskom je tu 16.183 podpisov. Če sodimo po tem, da je predsednik vlade 30.000 ljudi označil za tolpo, potem se strahu ne čudimo. Minister pa naj oceni, ali še ima kredibilnost za delo ali pa bo to jasno in množično izraženo voljo ignoriral," je o pričakovanjih povedal glavni tajnik SVIZ-a in dodal: "Ministrstvo bo verjetno poskušalo ravnati tako, da nas bo poskušalo diskreditirati."

Stavka celotnega javnega sektorja? Štrukelj pa je zbranim novinarjem pojasnil tudi dejavnosti sindikatov javnega sektorja, ko je govor o sprejetju proračuna za 2013: "Do včeraj odgovora vlade nismo dobili. Zato smo se dogovorili, da začnemo priprave na stavko. Glede na to, da nas je vlada postavila pred gotovo dejstvo, je očitno to edina pot." V prihodnjih dneh naj bi se postavile stavkovne zahteve, sprejelo naj bi se odločitev, kateri sindikati bodo sodelovali v stavki in kdo bo vodil koordinacijo sindikatov. "Če bo stavka izglasovana, jo je smiselno izvajati tako, da se ustavi sprejemanje proračuna," pa je o tem, kdaj bo stavka, povedal Štrukelj.

Ne spreglejte