Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 11. 2011,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 11. 2011, 7.24

8 let

Silvio Berlusconi – premier republike bunga bunga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bil je tisti premier, zaradi katerega se je Evropa zgražala, še večkrat pa je s svojimi izjavami sprožil salve smeha. Kljub vsem spodrsljajem pa je kar 17 let krojil usodo italijanske politike.

Silvio Berlusconi je edini italijanski premier, ki mu je po drugi svetovni vojni uspelo ves mandat ostati na položaju predsednika vlade. Sedemnajst let je krojil in soustvarjal italijansko politiko, medtem pa se je zapletel v številne afere in politične igrice. Zaradi zadnjih je moral premagani Berlusconi ne nazadnje priznati poraz in odstopiti z mesta predsednika italijanske vlade. Po več kot desetletju in pol se Berlusconi umika v ozadje, a vse kaže, da to ni bila njegova zadnja poteza.

Kontroverzna osebnost, ki se ji kdaj zareče Petinsedemdesetletni Berlusconi, čigar priljubljenost je v zadnjih nekaj mesecih padla rekordno nizko, saj ga je podpiralo le še 22 odstotkov Italijanov, velja za kontroverzno osebnost. Znani so njegovi obračuni z domačimi političnimi tekmeci, občasno pa se Berlusconi spotakne tudi ob kolege iz drugih držav. Pred časom je ameriškega predsednika Baracka Obamo opisal kot "mladega, lepega in zagorelega", nemško kanclerko Angelo Merkel pa naj bi v pogovoru z nekim časopisnim urednikom označil za "debelo p***o, ki ni za pof***t".

Če ga je večina njegovih političnih kolegov navajena in se ob tem le nasmehne ter skomigne z rameni, pa mu je britanska kraljica Elizabeta II. vrnila "milo za drago". Na srečanju skupine G20 v Buckinghamski palači je po sprejemu Berlusconi zakričal "Gospod Obama!" in si ob tem prislužil opazko kraljice: "Kaj je? Zakaj mora kričati?"

Jezus Kristus politike S svojimi izjavami je za zgroženost večkrat poskrbel tudi doma. Ko je Italijo leta 2009 prizadel močan potres, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi, 17 tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo, si je večina poiskala začasno bivališče. "Njihov dom je trenutno res začasen, ampak morali bi razmišljati, kot da so odšli taborit za konec tedna," je dejal Berlusconi, ki je sebe sicer nekoč označil za Jezusa Kristusa politike. "Sem potrpežljiva žrtev, z vsemi se razumem in za vse ljudi se žrtvujem."

Za Berlusconija je bilo življenje vedno le zabava Medijski mogotec je 118. najbogatejši človek na svetu, svoj prvi kruh pa je služil s prepevanjem na ladji in zabavanjem gostov. Sicer pa se zdi, da je bilo življenje za Berlusconija vedno le zabava. Na svojih "bunga bunga" prireditvah naj bi imel spolne odnose s številnimi mladenkami, nekatere med njimi naj bi bile tudi mladoletne. A Berlusconi zavrača moralne obtožbe in pravi, da je bolje, da je "strasten občudovalec lepih deklet kot pa gej".

Le nekaj dni preden je predsedniku Giorgiu Napolitanu podal odstopno izjavo, je italijanski premier komentiral krizo v Italiji. "Restavracije po vsej Italiji so polne, letalsko karto je težko dobiti, ker ljudje preveč potujejo, vse turistične destinacije so polno zasedene. Ne vem, zakaj pravite, da je Italijo zajela resna kriza," je dejal Berlusconi in življenje v Italiji označil kot zares lagodno. A njegovega naslednika čaka težka naloga. Italija bo morala sanirati dolg, ki znaša 120 odstotkov bruto domačega proizvoda in sprejeti nujne ekonomske reforme.

Berlusconi brez Italije preprosto ne more Poslednji Mohikanec v politiki, kot je Berlusconija označil ruski premier Vladimir Putin, odhaja. Italijani se ga bodo spominjali kot "klovna", ki je svojemu nasledniku zapustil skorumpirano državo, velik javnofinančni dolg in državo s skrhanim mednarodnim ugledom. Kljub temu da je preživel svoje zadnje glasovanje v parlamentu, pa se zdi, da je politično mrtev. A nekaj nakazuje na to, da Berlusconi brez Italije preprosto ne more.

Ne spreglejte