Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2017,
19.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

zakulisje predsedniške volitve 2017 soočenje

Četrtek, 5. 10. 2017, 19.44

6 let, 6 mesecev

PREDSEDNIŠKIH 7 Z MIRKOM MAYERJEM

Poglejte, kaj se je zgodilo v zaodrju predsedniškega soočenja #video #predsedniskih7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Napetost pred prvim predsedniškim soočenjem slovenskih televizij je bila pričakovano visoka. V zakulisju predsedniškega soočenja Predsedniških 7 si kandidati niso pokazali velike naklonjenosti. Kandidatke so bile v maski resnih obrazov in v tišini, nekateri kandidati pa so odkrito priznali, da je trema pred prvim soočenjem še kako prisotna.

Novinarka: Veronika Lavrenčič/Video: Planet TV


Napetost je bila še kako prisotna, pa čeprav so kandidatke za predsednico države trdile nasprotno. Menjavo stolov in tišino je na hitro zmotil samo glas Angelce Likovič.

"Vesela sem, da nas je več žensk," je brez dlake na jeziku povedala kandidatka Gibanja za otroke in družine. Preostale kandidatke so se v miru pripravljale na pomemben nastop.

"Političarke moramo dati tudi nekaj na svoj videz"

"Vzdušje je prijetno, tudi včeraj smo se že srečali, tudi drugače se srečujemo v različnih aktivnostih in na različnih delovnih področjih. Veseli me ta dialog in vem, da bo spoštljiv in dostojen," je dejala kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič.

Po besedah kandidatke NSi Ljudmile Novak imajo ženske v politiki precej težjo nalogo od moških, ker so veliko bolj opazovane, volivci pa jih ocenjujejo tudi po videzu.

"Oči delajo svoje, tudi na soočenjih se velikokrat bolj gleda kot posluša. Ženske smo pač ženske in moramo dati tudi nekaj na svojo zunanjost," razlaga Novakova.

Kandidatka Ljudmila Novak meni, da morajo političarke poskrbeti tudi za svoj videz. | Foto: Bojan Puhek Kandidatka Ljudmila Novak meni, da morajo političarke poskrbeti tudi za svoj videz. Foto: Bojan Puhek

"Pozitivna trema mora biti prisotna"

Za svoj videz pa morajo poskrbeti tudi moški kandidati. Navsezadnje so v bitki, da nasledijo kralja Instagrama, kakor so tuji mediji poimenovali aktualnega predsednika republike Boruta Pahorja, ki se znova poteguje za nov mandat.

"Predvsem je pomembna urejenost. To je že treba reči," je povedal kamniški župan Marjan Šarec.

Pol ure pred soočenjem so v maski pričakovali samo še Pahorja. Vsi kandidati so se že pozdravili, stekli so prvi pogovori. "Odlično, dobro se počutim, upam, da bo soočenje šlo dobro," je rekel koprski župan Boris Popovič.

Ko je bilo vseh predsedniških sedem že v kleti Cankarjevega doma, so bili občutki pred soočenjem različni.

 "Kako smo se pripravljali? Jaz predvsem z jasno vizijo, s programom, ki sem ga zapisala," je izjavila Makovec-Brenčičeva.

Šarec priznava, da je vedno prisotna tudi trema: "No, vedno je prisotna tudi trema, pred vsakim nastopom je tako. Tista pozitivna trema mora biti."

Kamniški župan Marjan Šarec priznava, da je trema prisotna pred vsakim nastopom. | Foto: Kamniški župan Marjan Šarec priznava, da je trema prisotna pred vsakim nastopom.

Nekateri hitro pobegnili, drugi so se družili s podporniki

Potem ko se je soočenje začelo, so se kandidati postavili v polkrog in pred očmi javnosti branili svoja stališča o sedmih temah.

Vprašanja je prvič postavljalo tudi občinstvo v dvorani. Pregled najbolj vročih izjav s soočenja smo zbrali v spodnjem videprispevku.

Novinar: Marko Gregorc/Video: Planet TV


Soočenje so v posebni sobi spremljali trije komentatorji. V prenosu na naši spletni strani Siol.net so se udarili legendarni poslanec Ivo Hvalica, dolgoletna urednica Bernarda Jeklin in strokovnjak za javno nastopanje Edvard Kadič.

Video: Planet TV


Vzporedno glasovanje je pokazalo, da se je najbolje izkazal Boris Popovič, najslabše pa Maja Makovec Brenčič.

 "Glejte, številke pri glasovanju pomenijo le, koliko je kdo investiral v glasove," je po soočenju pojasnila Novakova.

"Rezultat se mi je zdel zanimiv, jaz sem se znašla na visokem drugem mestu. Me pa preseneča, da se siceršnji favoriti niso znašli na prvih mestih," pa je dejala kandidatka SDS Romana Tomc.

Nekateri kandidati so takoj po soočenju pobegnili, drugi so si vzeli čas za fotografiranje in pogovor s podporniki. Zavedajo pa se, da se je nabiranje glasov volivcev s tem soočenjem zares začelo.

Ne spreglejte